Northland stanser driften på ubestemt tid

Gruveselskapet vil si opp mesteparten av sine ansatte.

GRUVEFIASKO: Northland Resources håpet på å tjene store penger på utvinning av jernmalm i Nord-Sverige, i stedet har selskapet gått fra den ene finansielle krisen til den andre. Nå stanses driften.
Publisert:

Northland Resources varsler i dag at de vil stanse driften på ubestemt tid grunnet selskapets ekstremt anstrengte likviditetssituasjon. På bakgrunn av dette er også selskapet nødt til å si opp mesteparten av sine ansatte.

Samtaler med fagforeningene er blitt innledet, opplyser selskapet tirsdag morgen.

Noe av årsaken til situasjonen er den seneste svekkelsen i jernmalmprisen som bare har lagt ytterligere presse på gruveselskapets allerede pressede finansielle situasjon.

Styret i selskapet ba obligasjonseiere frigjøre midler som ble holdt på en sperret depotkonto, men man fikk ikke nok støtte fra obligasjonseierne for dette.

- Styret har derfor besluttet seg for å stanse selskapets drift på en kontrollert måte

og vil fullføre leveringen av konsentrat (jernmalm journ. anm.) som allerede er produsert. Beslutningen gjøres for å bevare likviditet og tillate for drift da en langsiktig finansieringsløsning er på plass.

Som en følge av driftsstansen vil selskapet «være i stand til å jobbe mot å sikre en langsiktig finansieringsløsning og prøve å konkludere i de pågående samtalene med finansielle og industrielle investorer».

- Gitt det ekstremt utfordrende markedsklimaet, er styrets beslutning om å stanse driften på nåværende tidspunkt den eneste måten å unngå konkurs og den påfølgende verdiødeleggelsen, selv om dette betyr at mange dyktige ansatte må gå. Alle våre ansatte har arbeidet hardt for å sikre en mulig fremtid for Northland, og jeg er ydmyket over dedikasjonen som er vist selv i disse utfordrende tider, sier administrerende direktør Johan Balck i en kommentar.

Da selskapet mangler likviditeten til å fullføre sine forpliktelser i forhold til fremtidige leveringer, grunnet likviditetssiutasjonen, vil alle leveringer til selskapet bli stoppet.

Intensjonen er å betale kostnader påløpt inntil beslutningen om å stanse driften.

Northlands finansielle problemer begynte opprinnelig med den mye omtalte kostnadssprekken på rundt 2,1 milliarder norske kroner i januar 2013. Utfordringen derfra har vært å sikre nødvendig likviditet frem til produksjonen fra gruven gir tilstrekkelig avkastning.

For å gjøre vondt verre har fallende priser på jernmalm gjort at man ikke oppnår de inntekter man trodde man ville få og den finansielle situasjonen har derfor bare forverret seg.

At aksjen faller 56 prosent fra start i dag har ikke så mye å si for de gamle aksjonærene, går man to år tilbake er verditapet allerede på over 99 prosent.

Les også:

Northland fikk grønt lys fra kreditoreneGlohet respons på Northlands omstrukturing29 Northland-ansatte må gåDerfor måtte Northland igjen til retten

Publisert: