Gunn Wærsted foreslått til ny styreleder i Telenor

Nominasjonskomiteen i Telenor ASA foreslår at Gunn Wærsted velges til ny styreleder i Telenor.

INNSTILT: Nordea-sjef Gunn Wærsted kan innta styrelederstolen i Telenor.
Publisert:

– Vi har hatt ett eneste mål, og det var å finne den beste kandidaten. Og vi mener Gunn Wærsted er nettopp det, sier Anders Skjævestad, leder for Telenors bedriftsforsamling, til E24.

Wærsted, som i dag er sjef for Nordea i Norge, vil etter alle solemerker fylle hullet etter Svein Aaser som leder av Telenor-styret. Dette ble kjent i en børsmelding onsdag ettermiddag.

– Valget falt på Gunn Wærsted fordi hun har hatt krevende lederjobber fra komplekse virksomheter, og oppfattes som en god leder, sier Skjævestad.

Aaser trakk seg på tampen av oktober, etter å ha blitt kjent med at han ikke lenger hadde tillit hos næringsministeren. Dersom han ikke hadde gått, hadde han blitt «dyttet».

– Jeg er glad for at nominasjonskomiteen har avsluttet sitt arbeid og avventer nå bedriftsforsamlingens beslutning, sier næringsminister Monica Mæland i en kommentar til E24 onsdag.

Les også

Aaser om toppledere etter Brekke-valget: – Kvinner må bli like kompetente

– Neppe en ulempe at hun er kvinne

Den direkte foranledningen til at Monica Mæland i praksis sparket Aaser, var Telenors behandling av elementer i den såkalte Vimpelcom-saken. Telenor er nest største aksjonær i teleselskapet Vimpelcom, som er under korrupsjonsetterforskning i USA og Nederland.

– Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sa Mæland i sakens anledning.

I etterkant av dette har det i tillegg blusset opp en heftig kvinnedebatt i Telenor, i kjølvannet av ansettelsen av Sigve Brekke som konsernsjef. Dette har ført til at Wærsted har seilt opp som en av de heteste kandidatene til å etterfølge Aaser.

Anders Skjævestad tror neppe det er en ulempe at Wærsted er kvinne, med tanke på den siste tidens kritikk.

OMDISKUTERT: Telenors tidligere styreleder Svein Aaser og konsernsjef Sigve Brekke.

– Wærsted er en fremskutt og offentlig person, og er vel ansett. Vi er svært fornøyd med avgjørelsen, sier han.

Omfattende arbeid

Nordea-sjefen får nok å henge fingrene i, dersom hun skulle få vervet. I tillegg til den nevnte etterforskningen av Vimpelcom, har selskapet igangsatt en intern granskning.

Dette har ført til at flere Telenor-topper har blitt fristilt fra sine stillinger.

Konsernsjef Sigve Brekke har på sin side havnet midt i en CV-relatert storm, etter at det ble klart at han i presentasjonsmateriale fra sin tid som Asia-sjef fremstilles med utdanning han ikke har.

Dette, i kombinasjon med hans respons da CV-saken ble avslørt av kapital, har gjort at flere har uttalt at Brekke bør gå av.

Les også

Mer uro rundt Telenor-ansettelse

Styreerfaring

Wærsted er konserndirektør og medlem av konsernledelsen i Nordea Bank.

Hun er i tillegg styreleder i Petoro, og har tidligere innehatt styreverv i blant annet Statoil, Statkraft og Ferd Holding.

Wærsted er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI.

Nominasjonen skal behandles under Telenors bedriftsforsamling den 17. desember. Dersom denne blir klubbet igjennom, vil Wærsted tiltre den 14. januar.

Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Gunn Wærsted.

Les også

Telenor: Utsettelsen av Vimpelcom-høringen kan være klargjørende

Les også

Fant feil Brekke-CV i børsprospekt

Les også

Brekke om CV-tabben: – Det siste Telenor trengte

Publisert:

Her kan du lese mer om