Opera-gründer Jon von Tetzchner kritisk til salg:
– Det er ikke slik en vil la selskapet gå
Opera var lenge et av Norges raskest voksende IT-selskap. Mannen bak selskapet mener det nå selges i dårligere tilstand enn det kunne ha vært.
Onsdag ble det klart at en gruppe kinesiske selskapet har lagt inn et bud på totalt 10,5 milliarder kroner på Software-selskapet Opera.
Mannen som startet selskapet, Jon von Tetzchner, synes det er trist at nok et norsk IT-selskap selges ut av landet.
– Opera har jobbet med å få selskapet solgt i en lengre periode, og de føler vel at de har tatt selskapet så langt de kan, sier han til E24.
Selv er IT-gründeren klar på at han mener Opera hadde potensial til å bli mye større og bedre enn det selskapet som nå kan bli solgt til Kina.
– De siste årene har fokuset fra ledelsen vært på å få selskapet solgt og ikke på å bygge selskapet videre. I tillegg har en kanskje vært presset av litt dårlige tall, og det er klart at det ikke er slik en ønsker å la selskapet gå, sier Tetzchner.
– Jeg mener det er bedre å fokusere på å bygge selskapet videre fremfor å ha fokus på å selge.
Tetzchner gikk ut av Opera i 2012 etter å ha blitt presset ut av toppsjefstillingen to år før. Ett år senere startet IT-gründeren arbeidet med nettleseren Vivaldi, som han fortsatt jobber med i dag.
– Jeg trodde jeg skulle bruke Opera til evig tid, men de kastet det vi hadde bygd
Trist med salg
Da Tetzchner ga seg som toppsjef i Opera, hadde nettleseren 350 millioner brukere, og selskapet hadde tatt en posisjon på verdensmarkedet som en av de beste nettleserne.
– Ledelsen og investorene valgte å ta selskapet i en annen retning etter dette, og gikk hardere inn i markedet for mobilreklame. Det er for så vidt greit, men jeg ville fokusert på å bygge kundemassen videre, sier Tetzchner til E24.
Han mener det i Norge har vært litt for stort fokus på å bygge selskapene slik at en kan selge dem videre, fremfor å satse på å bli en markedsleder.
– Både for meg og for det norske miljøet mener jeg det er trist at nok et IT-selskap som har tatt en solid markedsposisjon, selges ut av landet.
– Gjennom årene har vi hatt flere gode norske IT-selskap, som blir ledende innenfor sine felt, men som ender opp med å bli solgt. Da vi startet Opera vokste vi raskt fordi vi satset på brukerne, og jeg er stolt av de fantastiske produktene vi klarte å utvikle. Men når du får en ledelse og investorer som er fokusert på å selge selskapet blir det vanskelig å fortsette slik en tidligere gjorde, sier Tetzchner.
Opera med på teknologi som lærer afrikanere å lese i rekordfart
Gikk to forskjellige veier
Opera-gründeren peker på at til tross for at det er mange gode IT-satsinger i Norge, mangler det kanskje litt på ambisjonen om å gå hele veien med selskapet.
– Kapitalen er til stede i Norge, og det er mest et spørsmål om en vil eller ikke. Et tips jeg kan gi til unge gründere, er å ha troen på det en holder på med, og velg investorene dine med omhu. Det er viktig at investorene har de samme ambisjonene som deg, sier Tetzchner.
Han legger til at det for hans del ikke var mulig å bli værende i Opera etter 2012 fordi Opera var blitt et annet selskap enn det han ønsket da selskapet ble stiftet.
– Vi merket tidlig at investorene hadde et fokus på å bygge selskapet til salg, ta pengene og lete etter andre investeringsmuligheter. De fikk litt høydeskrekk, sier Tetzchner.
– Opera vokste godt, og det var ikke noe behov for å selge selskapet. Vi trenger en lederstjerne i Norge, altså et selskap som er ledende innenfor sitt felt. På den måten er det synd at Opera nå blir solgt fordi de var blant de få unntakene som fortsatt var i Norge.
- Må ikke flytte til Silicon Valley for å lykkes
Klar til å ta over
Tetzchner er nå i gang med å bygge opp et nytt teknologiselskap.
– For min del fokuserer jeg nå på Vivaldi, hvor vi jobber med å lage en god nettleser brukerne vil like. Vi er klare til å ta over mantelen etter Opera, og vil videreutvikle vårt produkt, sier han.
Vivaldi er nå i Beta-fasen og det er mulig å laste ned nettleseren for dem som er nysgjerrige på Operas lillebror.
Tror veldig mye blir som før
Styreleder Sverre Munch i Opera påpeker at det ligger an til at Operas egenart vil bli bevart selv om selskapet får nye eiere.
– Når de kjøper Opera, så er det ikke fabrikker, piper og stål de kjøper. Det er merkevaren, menneskene og teknologien. Så vi forventer at merkevaren blir videreført, sier han.
På spørsmål om han synes det er leit at nok et teknologiselskap selges ut av landet, sier han at mye av virksomheten er uavhengig av landegrenser.
– Vi er notert på Oslo Børs, men har rundt 10 prosent av våre ansatte i Norge. Vi har en global virksomhet, og det kommer vi til å fortsette med. Jeg tror dette kommer til å fremstå som en større endring sett utenfra enn for våre ansatte. Vi kommer til å gjøre veldig mye som før. Menneskene som jobber for oss i Tyrkia, Brasil og Sør-Afrika, kommer neppe til å merke veldig stor forskjell.