Apple stiger etter Samsung-skandale på rød Wall Street

Apple-aksjen stiger etter Samsungs Note 7 skandale, men det er ikke nok til å berge børsdagen på Wall Street.

GRUNN TIL Å SMILE: Apples toppsjef Tim Cook har god grunn til å smile etter nederlaget for Samsung, Apples argeste konkurrent på mobilmarkedet.
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Etter at en rekke telefoner har tatt fyr, besluttet Samsung i september tidligere i høst å tilbakekalle flaggskipsmodellen Note 7. Det så lenge ut som at problemene med batteriene lot seg fikse. Flere fikk sine gamle mobiler erstattet med nye av samme type.

Men etter at også erstatningsmodellene begynte å ta fyr besluttet Samsung tirsdag å stoppe produksjonen av toppmodellen fullstendig.

Nyheten slo ned som en bombe og sendte Samsung-aksjen kraftig nedover, med et fall på hele 8 prosent.

Nedtur på Wall Street

Apple, som er Samsungs hovedkonkurrent i mobilmarkedet, fikk på sin side et løft på godt over 1 prosent ved børsåpning. Selskapets iPhone 7 Plus er et naturlig alternativ for dem som var i markedet for Note 7-modellen.
I timene etter børsåpningen har imidlertid kursen dalt noe ned igjen. Kursoppgangen var på 0,32 prosent rundt stengetid.

Samlet sett endte børsdagen på Wall Street med et betydelig fall:

 • Dow Jones stengte ned 1,1 prosent
 • Nasdaq stengte med et fall på 1,5 prosent
 • S & P 500 tapte seg med 1,2 prosent.

Tapet på 107 milliarder kan bli verre

Analytiker Angelo Zino i CFRA Research sier til CNN at Samsungs skandale også kan påvirke fremtidige produktlanseringer.

Til Marketwatch sier han at fadesen kan ende med at Apple øker sin globale markedsandel på verdens mobiltelefonmarked med 1 prosent, tilsvarende rundt 15 millioner telefoner.

Det vil være en betydelig oppgang for Apple, som fra før av har en markedsandel på rundt 11,8 prosent, rundt halvparten av Samsungs 22,4 prosent.

Les også

Skagen Fondene investerer tungt i Samsung: Børstap i mangemillionersklassen

Dagens nyhet har allerede ført til et verditap for Samsung-aksjen på 107 milliarder kroner. Men de langsiktige skadevirkningene kan bli enda verre, ifølge analytiker Greg Roh i HMC Investment Securities.

– Hvis det skjer en gang, kan det bli tatt for å være en tabbe. Men det har skjedd to ganger med samme modell for Samsung, sier han til BBC.

– Grunnen til at kunder foretrekker merkevarer som Samsung og Apple er påliteligheten til produktene. I denne saken er skaden på merkevaren uunngåelig og det vil bli dyrt for Samsung å snu om på dette, sier han til den britiske allmennkringkasteren.

Dårlig timing

Det er blitt spekulert i om selskapet vil fremskynde lanseringen av sin kommende toppmodell Galaxy 8 som følge av Note 7-fadesen.

Timingen for selskapet er også svært dårlig. Apple har nylig lansert nye telefoner og det har også Google som nå ønsker å ta en solid markedsposisjon i mobilmarkedet med sine nye Pixel-modeller.

Les også

Slik gikk Samsung fra telefonslipp til skandale

Analytiker Richard Windsor i Edison Investment Research omtaler Samsungs tilbakekalling av Note 7 som en «komplett røre» til BBC. Han mener selskapet vil tape mange kunder i det dyreste segmentet til konkurrentene som følge av den svake håndteringen.

– Det virkelige problemet er merkevaren og ryktet. Hvis Samsung hadde håndtert tilbakekallingen på en ryddig måte og holdt kundene glade, ville dette løst seg. Dette er dessverre langt fra tilfellet, sier Windsor til BBC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Samsung
 3. Wall Street

Flere artikler

 1. Apple åpner til årsbeste etter Samsung-skrotingen

 2. Samsung-aksjen henter seg inn

 3. Mener brennende Samsung-telefoner vil gi iPhone 7-salgsløft

 4. Børsras for Samsung etter varsel om salgsstans

 5. Analytiker tror den billigste nylanseringen blir en salgshit