Høye kostnader tynger Nordea-resultatet

Nordea hadde mindre lånetap i andre kvartal enn samme periode i fjor, men høyere kostnader tynger bunnlinjen.

AVGJØR FLYTTESPØRSMÅLET I SEPTEMBER: Nordeas konsernsjef Casper von Koskull varsler at banken vil bestemme om den skal flytte hovedkontoret fra Sverige i september. Han sier at Nordea vil ta stilling til initiativene om å utrede mulighetene for at Skandinavia blir med i EUs bankunion først.

Foto: Janerik Henriksson AFP
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Nordens største bank, Nordea, slapp torsdag kvartalstall som viser en stabil netto renteinntekt på 1,18 milliarder euro mot 1,17 milliarder på samme tid i fjor. Sammenlagt falt inntektene fra 2,56 til 2,41 milliarder euro i samme periode.

Selskapets driftsresultat falt imidlertid fra 1,22 til 1,01 milliarder euro. For selv om netto lånetap ble redusert fra 127 til 106 millioner euro, økte kostnadene ellers i banken fra 1,21 til 1,30 milliarder euro.

Med høyere kostnader og lavere totale inntekter endte dermed driftsresultatet ned rundt 200 millioner euro, tilsvarende 1,95 milliarder norske kroner.

Analytikerne hadde ifølge konsensustall fra SME Direkt/TDN ventet et driftsresultat på 1,07 milliarder euro.

Etter skatt var resultatet 743 millioner euro, mot 996 millioner på samme tid i fjor, og analytikerne hadde ventet at banken ville klare å levere 818 millioner euro.

– Det har vært jevn vekst i de fire nordiske hjemmemarkedene våre i andre kvartal. Den økonomiske situasjonen er generelt veldig god, selv om det geopolitiske bildet stadig blir mer ustabilt, sier konsernsjef Casper von Koskull i Nordea i en uttalelse.

Utsatt flyttemelding

Nordea-sjefen peker på at det har vært høy aktivitet innen effektiviserings- og digitaliseringsprosjektene i kvartalet, og at det bidrar til å øke kostnadene.

– Kredittkvaliteten er solid, og de neste kvartalene forventer vi tap på utlån under det langsiktige gjennomsnittet. Vi fortsetter å bygge opp og styrke kapitalposisjonen. Ren kjernekapitaldekning økte til 19,2 prosent, som er det høyeste noensinne, sier Kaskull.

Selv om aktivitetsnivået i rådgivning til bedrifter var høyt og pengene fortsetter å renne inn i kapitalforvaltningsdelen av banken (folk øker sparingen), så sier Nordea-sjefen at kundenes aktivitet i kapitalmarkedet var lavere.

En sak som markedet følger tett for tiden er hva Nordea kommer til å bestemme angående sitt hovedkontor. Bankens toppsjef har i hele år vært i en krass offentlig diskusjon med den svenske regjeringen over nye reguleringer som vil ramme Nordea og øke kostnadene deres.

Egentlig har banken varslet at de ville bestemme seg om de skal flytte fra Sverige denne sommeren, men nå sier Nordea-sjefen at beslutningen vil skje i september.

– Ettersom det har fremkommet nye initiativ i Skandinavia (Sverige og Danmark, journ.anm.) om å utrede mulighetene for å bli med i bankunionen, ønsker vi å vurdere denne informasjonen før vi tar en endelig beslutning, sier Casper von Koskull i Nordea.

– Vi tror denne beslutningen om å utsette vil skuffe markedet i dag, skriver DNB Markets, i en oppdatering torsdag.

Meglerhuset peker på at et mulig medlemskap i bankunion fra dansk og svensk side vil kunne gi et mer forutsigbart regulatorisk rammeverk for banknæringen.

Meglerhuset mener også resultatene fra Nordea er skuffende, med resultat før skatt fem prosent lavere enn ventet og en økt kostnadsprognose for 2017.

Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Bank Norge

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Norge holdt kostnadene i sjakk

Selv om kostnadene i konsernet økte, klarte Nordea Norge å holde sine driftskostnader relativt stabile på 1,33 milliarder kroner, mot 1,35 milliarder på samme tid i fjor.

Driftsresultatet falt imidlertid fra 1,52 til 1,33 milliarder, takket være lavere driftsinntekter.

Nordea Norge melder om at sparingen i fond tar seg opp, med «kraftig vekst» i netto fondssalg i første halvår. Nettosalget endte på 5,3 milliarder i halvåret.

– Vi ser økt aktivitet i norsk økonomi, med vekst i deler av bedriftsmarkedet etter en lengre periode med flat utvikling. Dette reflekteres også i et godt resultat. Omstillingen i økonomien er på ingen måte over, men vi ser nå positive tegn i flere sektorer og regioner, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Bank Norge.

Nordea opplevde en vekst i utlån i personmarkedet på 2,1 prosent mot andre kvartal i fjor, mens innskuddene i personmarkedet falt med 2,6 prosent.

Nordea Norge har tatt avsetninger til tap på 252 millioner kroner i kvartalet, noe som er 80 millioner mindre enn samme tid i fjor. Ifølge Nordea skyldes nedgangen at avsetninger til individuelle tap er lavere. Samtidig er nivået på avsetningene fortsatt på dette nivået grunnet usikkerheten i oljenæringen.

Les også

Skandiabanken setter opp renten

Les også

Amerikanske banker får grønt lys til utbyttefest

Les også

Klarna skal bli «bankenes Ryanair»

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
  2. Bank

Flere artikler

  1. Varsler «comeback» for norsk oljebransje

  2. Kraftig resultatfall for Nordea: – Ikke tilfredsstillende

  3. Nordea kutter 6.000 jobber: Vil ramme Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordea frykter bøter etter hvitvaskingssakene: Setter av 920 millioner

  6. – Mye går godt i Norge nå