Oslo Børs avsluttet uken i rødt etter oljenedtur

Oslo Børs falt tilbake etter en overraskende oljeprisnedgang i kjølvannet av Opecs kuttavtale. Aksjeekspert mener markedet fortsatt ser solid ut.

NEDGANG: Oslo Børs falt med nesten 1 prosent fredag.

Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Eirik Amb Nysveen
 • Geir Molnes
Publisert:

Fredag falt Hovedindeksen ned 0,99 prosent, til 718,74 poeng. Det har vært en noe humpete uke på Oslo Børs, som ebbet ut i et fall fredag, hvor skylden nok skal tilskrives OPEC.

Torsdag kom Opec-medlemmene til enighet om å forlenge sine kollektive kutt med ni måneder, men markedet hadde åpenbart håpet på mer.

Gjennom dagen falt oljeprisen (brent spot) over 5,6 prosent fra toppen rundt klokken 10.00, til 51,30 dollar per fat rundt midnatt. Fredag har prisen beveget seg mellom 50,69- og 51,90 dollar, og klokken 16.30 ligger ett fat nordsjøolje på 51,7 dollar fatet.

Blant oljeaksjene faller Statoil med 2,03 prosent, mens Subsea 7 og Aker BP stenger ned henholdsvis 2,43 og 3,11 prosent.

Mener markedet er robust

Karl Oscar Strøm i Pareto Securities trekker også frem den overraskende oljeprisnedgangen etter Opec-møtet.

– Som helhet synes jeg markedet ser greit og robust ut. Vi har hatt en periode med sterk børs, så det er ikke overraskende at vi får et utslag på en dag som denne der oljeprisen har falt en del tilbake, sier Strøm til E24.

Karl Oscar Strøm i Pareto Securities.

E24

Samtidig som oljeprisen falt har også lakseprisene dalt nedover de siste dagene. Flere lakseaksjer er med på å trekke Hovedindeksen nedover fredag.

– Lakseprisen gir jo heller ingen vitamininnsprøytning. Men også der må man se på de eksisterende nivåene, som er rekordhøye. Dette kan være starten på en mer sidelengs fase for oppdrettsaksjer, men vi ser fortsatt en oppside fra dagens nivåer, sier han.

Marine Harvest stenger med en nedgang på 4,15 prosent, mens Grieg Seafood tapte seg med 6,33 prosent fredag.

Vil ikke selge seg ut før sommeren

Den siste perioden har det vært en del uro på børsene, både i utlandet og her hjemme. Strøm advarer imidlertid mot å følge det kjente ordtaket «sell in May and go away».

– Du kan finne noen tegn i historikken på at det lønner seg å være ute av markedet på sommeren. Dette er mest på grunn av at flere store børsfall har kommet i denne perioden. På mer typiske år, er det vanskelig å finne gode indikasjoner på at dette lønner seg. Jeg kommer i hvert fall ikke til å selge mine aksjer, sier Strøm og tilføyer:

– Jeg synes egentlig situasjonen ser fin ut.

– Tillitskrise for OPEC

I likhet med Strøm peker også investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet på fallende oljepriser etter Opec-møtet som en forklaring på dagens børsnedtur.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

Foto: Nordnet

– Det er en tillitskrise for OPEC som gir svingninger i oljeprisen. Det er et problem for oljeprisen at markedet ikke har tillit til Opecs agenda. Markedet er ikke helt trygge på at de har en god nok strategi for å få justert ned oljelagrene, sier Hauglund.

Han mener oljeprisen har levd sitt eget liv de siste månedene, og at den har vært svært vanskelig å predikere.

– En forlengelse fra OPEC skulle ikke tilsi store svingninger i prisen. Den eneste forklaringen jeg finner er manglende tillit fra markedet.

Fryktet større børsfall

Han trekker også frem Nordeas nedgradering av Seadrill med kursmål på én krone. Aksjen har falt 18,36 prosent på Oslo Børs fredag. Det skjer etter at aksjen steg med 16,8 prosent i går.
– Jeg skjønte ikke at Seadrill-aksjen skulle opp i går. De skal ha det at de er dønn ærlige, de skriver svart på hvitt at det kommer til å bli minimale verdier igjen til dagens aksjonærer, sier han om riggselskapets kommunikasjon.

– Hadde du forventet et større børsfall etter det markante fallet i oljeprisen i går?

– Jeg fryktet vel kanskje at man skulle få en større reaksjon. Det er litt inneklemt dag i dag, som gjør at det er færre aktører på børsen. Men jeg hadde ventet en større revers. USA stengte opp 0,4 prosent i går, som kan være noe av forklaringen på at Oslo har klart seg såpass greit, sier Hauglund.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Det norske oljeselskap
 3. Equinor
 4. Grieg Seafood
 5. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 6. Subsea 7

Flere artikler

 1. – Hele saken blir bare enda dummere når han nå trekker seg

 2. Tror årene med børsfest er over

 3. Økonom: – Tror det blir blodig åpning på Oslo Børs

 4. Tungt fall på Børsen

 5. Småinvestorer skremt av børsfallet – dumpet aksjer for over 200 mill.