Kristian Røkke (33) om å lede Akastor: – Vil alltid føle et press på å levere

Kristian Røkke (33) har blitt bejublet for snuoperasjonen han gjennomførte på Akers skipsverft i USA. Som sjef for oljepristyngede Akastor har Kjell Inge Røkkes sønn en minst like tøff oppgave foran seg.

PÅ JOBB: Kristian Røkke skryter mye og ofte av sine kolleger i Akastor. Selskapet har gjennomført store restruktureringer i året som har gått.

Foto: Johan Hammerstrøm
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:

– Jeg må innrømme at jeg har akkurat levert et kvartalsresultat som vi har jobbet veldig intenst med. Jeg tenker ekstremt mye på det, og det er i dette selskapet fokuset mitt ligger, sier Kristian Monsen Røkke (33).

Kjell Inge Røkkes sønn er vendt hjem fra USA og Aker Philadelphia Shipyards.

Der snudde han et slitent amerikansk verft med tomme ordrebøker til en suksess på bare fem år.

Markedsverdien økte fra 40 millioner kroner til 2,6 milliarder i løpet av tiden Røkke junior satt som sjef.

Nå sitter han på et teppegulvbelagt møterom på Fornebu med en kopp kaffe og et ansiktsuttrykk som gjør det klart at han aller helst skulle ønske at han kunne gå tilbake til jobben igjen.

For det er nok å ta tak i.

Aker-eide Akastor inneholder en samling av selskaper innen olje- og gassektoren som akkurat nå opplever svært tøffe tider.

I det største selskapet MHWirth har Røkke stått for kutt som har tatt staben fra 4.500 ansatte til «godt under 2000».

Overgangen fra bejublet helt til kuttgeneral vil han helst ikke adressere direkte.

– Til tross for at det har vært utfordrende tider og tungt med nedbemanning og restruktureringer, som er noe vi aller kjenner tungt på kroppen, så er det svært givende å jobbe her i Akastor. Vi har et veldig tett miljø hvor vi jobber nært sammen, sier Røkke og gjentar et mantra om kultur som han også tidligere har nevnt fra tiden som sjef i Philly.

– Hver dag lærer jeg noe nytt fra selskapene i porteføljen vår og blir imponert over den kompetansen vi har. Det er motiverende både for meg og for teamet, fortsetter han.

SUKSESSEN: Kristian Røkkes snuoperasjon i Philladelphia hevet mange øyenbryn i finansmiljøet.

Foto: Thomas Nilsson VG

– Aldri fornøyd med negativt resultat

I dag morges måtte Røkke melde et netto driftsresultat på minus 45 millioner kroner. Justert for engangskostnader kommer han i pluss på 169 millioner kroner, men det er ingen trøst for sjefen.

– Jeg kommer aldri til å være fornøyd med å levere et negativt resultat, uansett hvordan man vrir og vender på det, sier han.

– Føler du press på at Akastor må bli en suksesshistorie etter det du utrettet i Philadelphia?

– Som konsernsjef vil jeg alltid føle et press på å levere. Det handler om å kunne levere merverdi til aksjonærene våre. Det tror jeg ikke jeg er alene om å føle på i denne organisasjonen, sier Røkke.

– Bor her fordi Akastor er her

Det er gått ett år siden Røkke vendte hjem fra USA for å ta over Akastor.

Tidligere i år døde moren Kari Monsen Røkke av kreft etter lengre tids sykdom. Faren Kjell Inge Røkke har ofte vært en gjenganger i norske medier, men sønnen har åpenbart bestemt seg for å holde en lavere profil.

– Jeg forstår at det er en del eksterne ting som henger ved det å være toppsjef for et stort selskap. Det er helt greit, men hovedfokus er alltid på jobben jeg gjør, sier Røkke.

Etter 23 år i USA har han pådratt seg en merkbar aksent på norsken.

Så hvor føler han seg egentlig mest hjemme?

– Jeg bor her i Norge, og jeg har alltid elsket å være i Norge, jeg har vært her mye hele livet mitt. Jeg har fulgt jobben når det gjelder bosted, men nå bor jeg her fordi Akastor er her, sier Røkke.

Til slutt, spørsmålet som de fleste lurer på, når skal Kristian ta over etter pappa Kjell Inge?

Tidligere i år fikk faren nominert og stemt inn sønnen i Aker-styret. Men ethvert forsøk på fremtidsplaner blir kun møtt med samme svar:

– Akastor. Nå tenker jeg kun på Akastor og den jobben som må gjøres her, sier Kristian Røkke , og tar med seg kaffekoppen tilbake på kontoret.

Her kan du lese mer om

 1. Akastor
 2. Kristian Røkke
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Røkke jr. kjøper nabohuset for 16 millioner kroner

 2. Ferdig som Akastor-sjef – får toppjobb i Aker

 3. Betalt innhold

  Røkke gir seg som toppsjef i Akastor

 4. Annonsørinnhold

 5. Markedet jubler over nytt Akastor-salg

 6. – Vi tenker ikke i retning av et ekstraordinært utbytte