Ingen avklaring om SAS-streik ved midnatt

Forhandlingene mellom pilotene og SAS førte ikke frem. Nå tas to piloter ut i streik – flere kan følge etter fra torsdag.

KAN BLI RAMMET: Flytrafikken til SAS kan bli hemmet dersom pilotstreiken trappes opp denne uken.

Foto: Cicilie S. Andersen VG
Publisert:,

Partene møttes til megling lørdag i et forsøk på å unngå streik. LO-forbundet Norsk Flygerforbund og Parat-foreningen SAS Norge megler på vegne av pilotene, med SAS som motpart.

I første omgang blir bare to piloter tatt ut – en fra flygerforeningen og en fra Parat.

Men ifølge en pressemelding fra Norsk Flygerforbund tas alle de norske SAS-flygerne ut i streik torsdag morgen, dersom ikke partene kommer til enighet.

Arbeidsavtalen er det største stridstemaet. Pilotene krever større forutsigbarhet i turnusplaner. Hyppigheten i antall helgevakter er også et tema.

Les også

Fare for pilotstreik og flykaos for SAS

– Svært provoserende

– SAS har vist en manglende vilje til å komme pilotene i møte. SAS kunne unngått streik dersom de hadde gitt oss samme betingelser som våre kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger. Dette er svært provoserende. Vi kan ikke akseptere denne splitt og hersk-taktikken til SAS, sier forhandlingsleder Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund i en uttalelse.

Flygerforbundet mener at pilotene har stilt opp «gang på gang» for å redde SAS i dårlige tider. Nettopp Lippestad var blant annet sentral da selskapet på overtid nådde en enighet som reddet selskapet tilbake i 2012.

Pilotene mener dermed at det «ikke er urimelig» at SAS nå kommer dem i møte, gitt at det store forbedringsprogrammet som ble lansert nettopp i 2012 nå ser ut til å kaste av seg.

– Det er SAS som nå fullt og helt må bære ansvaret for at passasjerene blir rammet. Vi beklager dette sterkt. Men denne streiken kunne SAS unngått hvis de hadde vist reell vilje til løsning. I stedet møter vi et arrogant SAS som mener at deres ansatte skal godta dårligere arbeidsvilkår. Det kan vi rett og slett ikke akseptere, sier Lippestad.

Påvirker ikke trafikken

Fra selskapets side bekreftes det at pilotforeningen har valgt å gå i konflikt, men det understrekes at denne er «av teknisk art».

– Dette vil ikke påvirke trafikken eller kundene, sier pressekontakt Tonje Sund i SAS til E24.

Dette kan imidlertid endre seg torsdag.

– Ja, fra torsdag er det varslet et større uttak som skulle få konsekvenser for trafikken. Men vi har de seneste ukene tegnet avtaler med både de svenske og danske pilotforeningene, og arbeider også med å komme til enighet med de norske. Vi har absolutt en ambisjon om å finne en løsning før torsdag, sier Sund.

Hun ønsker for øvrig ikke å polemisere med pilotene i media.

Langvarige forhandlinger

Pilotene reagerer blant annet på at SAS nå er i ferd med å etablere en ny operasjon i Irland, som skal fly typiske ferieruter fra baser i Malaga og London.

Selskapet er et grep for å kutte kostnader på disse rutene, men pilotene er kritiske til oppsettet, som ikke er ulikt det Norwegian og andre selskaper i Europa nå benytter.

Representanter for pilotforeningene har tidligere fortalt at forhandlingene har pågått i fem måneder. Det var derfor fastlåste posisjoner før meglingen startet.

Mens flyselskapet ønsker ytterligere fleksibilitet, ønsker pilotene mer forutsigbarhet og mulighet til å påvirke egen arbeidstid.

Ifølge leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, føler de seg «holdt for narr». Han avviser imidlertid ikke videre forhandlinger før torsdagen.

– Medlemmene krever reelle forbedringer. Vi er villig til å streike lenge om nødvendig, men håper at SAS tar til fornuft. Med et anstendig tilbud fra SAS setter vi oss ved forhandlingsbordet igjen, sier Skogvang.

Les også

– Vi tilbyr en lønnsvekst på linje med resten av samfunnet

Les også

SAS-piloter kjemper mot utflagging

Les også

SAS-aksjen til værs etter sterke tall – er igjen storebror på børs

Her kan du lese mer om