Markedet tror på renteheving i 2018

Norges Bank anslår at det er større sannsynlighet for rentekutt enn for heving de neste tre årene. Finansmarkedet er uenig.

BESTEMMER: Prognosene fra Norges Bank anslår større sannsynlighet for kutt enn for renteheving, men markedet ser ikke ut til å tro på det. Her sentralbanksjef Øystein Olsen.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Nina Tuv
Publisert:

Markedet har begynt å prise inn en renteheving i 2018.

Med andre ord forventes det at Norges Bank skal heve styringsrenten.

Selv har har sentralbanken gitt uttrykk for det stikk motsatte.

Ifølge rentebanen, som er Norges Banks prognose for hvordan styringsrenten skal utvikle seg, så er det ikke ventet at den heves fra dagens 0,50 prosent før i 2019.

I tillegg anslår sentralbanken 40 prosent sjanse for at renten kuttes ytterligere ned til 0,25 prosent i løpet av samme periode.

Likevel ser det ut som om markedet rett og slett ignorer denne nedsiderisikoen.

Frem mot slutten av 2018 kryper FRA-rentene (fremskrevne, fastlagte renter) opp mot 1,20 prosent. Dagens pengemarkedsrente (det bankene betaler for å låne fra hverandre) er litt under 1 prosent.

– Det reflekterer at man venter en renteøkning, sier Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Han tror markedet tar feil.

– Vi skal huske at Norges Bank snakker om en renteøkning i Norge, men ikke før i 2019. Markedet er mer agressivt.

Norges Banks styringsrente er retningsgivende for pengemarkedsrenten, som er utgangspunktet for rentene bankene får på lån og innskudd hos hverandre. FRA-rentene er et slags veddemål på hva aktørene i markedet tror at pengemarkedsrentene vil være fremover.

Saken fortsetter under bildet ...

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Tro på framtiden

På Norges Banks rentemøte i desember var det mange argumenter for at rentene burde kuttes. Likevel la de stor vekt på usikkerhet og finansielle ubalanser, og renten forble uendret. I mars ble rentebanen justert enda litt lengre ned.

– Det viser at de er forsiktige nå som renten allerede er så lav, sier Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til E24.

Les også

Siv Jensen om boligprisutviklingen: – Ikke bærekraftig

Hovedoppgaven til Norges Bank er å holde inflasjonen nær 2,5 prosent. Det viktigste verktøyet de har for å påvirke den er nettopp styringsrenten. Kjerneinflasjonen på årsbasis ligger nå på 1,6 prosent, nesten ett prosentpoeng under målet. Likevel tror ekspertene det sitter langt inne å kutte renten.

– Man har ikke så mye igjen å gå på nedover, og det er alltid en mulighet for at det kan komme et negativt sjokk på økonomien. Dermed vil Norges Bank holde igjen, sier Fjære.

Økonomen tror at noe av grunnen til at markedet priser inn høyere renter nå, er at det rett og slett ikke tror på at sentralbanken kommer til å kutte renten med mindre det kommer et nytt sjokk. Og et sjokk er heller ikke inkludert i bildet av fremtiden.

– Oppgangen har vært tregere enn man har ventet. Inflasjonen har falt mye, men likevel går det riktig vei, og ledigheten faller. Risikoen for at det skal bli skikkelig ille er ikke der lenger, sier Fjære, og legger til at også de forventer at renten skal forbli uendret.

– Men det er rart at markedet ikke tar høyde for at Norges Bank sier det er sannsynlig med kutt. FRA-rentene indikerer omtrent ingen sannsynlighet for kutt.

TROR DE TAR FEIL: Erik Bruce i Nordea Markets mener markedene tar feil når de nå har priset inn en renteøkning.

Foto: Magnar Kirknes VG
Les også

Økonom om de lave inflasjonstallene: – Prisveksten kan bli ubehagelig lav

Dras opp av eurosonen

Erik Bruce tror at fremtidsutsiktene for eurosonen bidrar til å heve forventingene i Norge.

– Markedet har begynt å se for seg at Den europeiske sentralbanken (ESB) skal øke rentene, og da tenker man at Norges Bank følger etter. Norges Bank sier selv at en viktig grunn til at norske renter er lave er at euro-rentene er lave, sier Bruce.

I lang tid har en rekke land verden over sett seg nødt til å operere med null- og negative renter og pengetrykking for å få bukt med lav inflasjon. Nå er det en tendens til at det går bedre i verdensøkonomien generelt.

USA har satt opp renten, og man tenker seg at ESB og den svenske Riksbanken begynner å tenke på å normalisere. Det smitter over på Norge, sier Bruce.

Inntil denne måneden har eurosonen hatt vekst i inflasjonen i ti måneder på rad. Det har gjort at mange har blitt optimistiske.

I tillegg publiserte ESB et intervju på sine egne nettsider mandag, hvor sjeføkonom Peter Praet sa at banken var begynt å bli mer optimistisk for Europas økonomiske utsikter. For bare noen uker siden var de på den andre siden ute for å roe ned aktører de mente hadde overtolket positive signaler.

Mandag var også et annet ESB-medlem ute med en advarsel til Europa.

– Det er helt åpenbart at den finansielle sektoren og andre økonomiske aktører, spesielt regjeringer, må forberede seg (på høyere renter), sa ESB-medlem Benoit Couere på en finanskonferanse mandag, ifølge CNBC.

Han sa at en «truende justering i bankens pengepolitikk er transparant».

Les også

Så viktig er kronen for Oljefondet

Les også

– Grunn til uro

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Norges Bank
 3. Nordea
 4. Økonomi
 5. Norge
 6. DNB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kronehopp etter rentebeslutning: – Det er litt overraskende for markedene

 2. Rentekutt sitter langt inne – enn så lenge

 3. Olsen kutter ikke renten

 4. Annonsørinnhold

 5. Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen

 6. Riksbanken holder renten uendret