Groupon steg 31 prosent
Braksuksess for internettyndling.
I frykt for de urolige finansmarkedene, hadde internettselskapet Groupon utsatt selskapets mye omtalte børsnotering flere ganger, før det endelig lot seg børsnotere i New York fredag.
Timingen for den endelige børsnoteringen kunne nesten ikke vært verre, ettersom gjeldskrisen i Europa har gått fra ille til verre mens Groupon har sittet på gjerdet.
Likevel, aksjekursen føk til været fra start, og aksjen endte dagen opp 31 prosent høyere enn emisjonskursen i forkant av noteringen. Da børsen Nasdaq-børsen stengte hadde aksjekursen steget 6,11 dollar til 26,11 dollar. På det høyeste ble Groupon handlet for 31,14 dollar.
Aksjekursen gir selskapet en markedsverdi på 16,7 milliarder dollar.
I forbindelse med børsintroduksjonen ble bare 5,5 prosent av selskapets aksjer lagt ut for salg, noe som er mye mindre enn vanlig i slike transaksjoner. Tilbakeholdenheten forklares med de urolige tidene i finansmarkedene.
Ser kjempevekst
Groupons forretningside er å tilby bedrifter et annerledes annonseforum, hvor de bruker selskapets hjemmeside til å promotere spesialtilbud.
Da selskapet søkte om børsnotering i sommer oppga det å ha 83 millioner registrerte brukere, fordelt på 43 land.
Inntektene er likevel foreløpig beskjedne. I første kvartal hadde selskapet en omsetning på 644 millioner dollar, og et underskudd på 102 millioner dollar.
Den høye prisingen skyldes at markedet som Groupon selv er i front med å utvikle, er forventet å vokse fem-gangeren de neste tre-fire årene. Ifølge analyseselskapet vil den typen tjenester Groupon leverer i 2015 omsette for 5 milliarder dollar.
Skeptisk
Selv med et marked som skyter i været, er horisonten ikke skyfri for Groupons investorer.
En ting er at selskapet ikke tjener penger, og at spesielt markedsføringskostnadene har vokst med nesten 40 prosent, men like viktig er det at andre, og velkjente, aktører flokker til den samme honningkrukken.
Både Google og nettsamfunnet Living Social har utviklet lignende konsepter som Groupon, og her hjemme har Schibsted lansert en egen konkurrent under navnet Letsdeal (E24 er gjennom VG eid av Schibsted).
- Groupon har fordelen med å være tidlig ute, og de har etablert en merkevarekjennskap, sier fondsforvalter Eric Maronak til Bloomberg.
Han har likevel så langt ikke kjøpt noen aksjer i Groupon.
- Hvis de, ett stykke der fremme, virkelig lykkes, er det rikelig med tid å komme inn i aksjen på, sier han.
Les også: