Strømbrudd tvinger Rec til å stenge

- Kunne ikke kommet på et verre tidspunkt, sier Rec-analytiker.

IKKE LENGER LYS: Strømselskapet vet ikke hvorfor fabrikken i Moses Lake i Washington mistet strømmen tirsdag.
Publisert:

For tredje gang på fire år må solenergiselskapet Rec stenge produksjonen på prestisjefabrikken Moses Lake som følge av strømbrudd.

Rec anslår at det vil ta mellom to og tre uker å få igang produksjonen igjen.

- Dette kunne vel ikke kommet på et verre tidspunkt. Nå blir fabrikken stående stille, og det vil påvirke resultatet i fjerde kvartal negativt, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til E24.

Aksjen faller - følg med på E24 Børs.

Bekrefter resultatsmell

Konserndirektør Mikkel Tørud i Rec bekrefter at strømbruddet vil få økonomiske konsekvenser for selskapet.

- Moses Lake er en del av vår mest lønnsomme divisjon og en viktig bidragsyter. Dette vil gå ut over inntjeningen i 4. kvartal. Hvor mye vil vi komme tilbake til 26. oktober når kvartalsregnskapet legges frem, sier Tørud til E24.

Moses Lake var rammet av strømbrudd både i 2010 og 2007. Etter fjorårets strømbrudd tok det 2-3 uker før produksjonen var på normalt nivå igjen. I 2007 tok det vesentlig lengre tid.

- Vi har dessverre fått litt erfaring med dette. 2-3 uker er vårt beste estimat og vi ser ingen grunn til at det skal ta lengre tid nå, sier Tørud.

- Er det noen dere kan kreve erstatning fra etter disse strømbruddene?

- Det er det for tidlig å si noe om.

I børsmeldingen om strømbruddet nedjusterer Rec estmiatet for årets produksjon av polysilicon fra 19.000 tonn til 18.500 tonn.

Børsfall

På Oslo Børs går Rec-aksjen motsatt vei av markedet. I 09.10-tiden er Rec-aksjen ned en knapp prosent til 4,438 kroner, samtidig som hovedindeksen er opp 1,8 prosent.

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2011-10-05 08:53:36Last:Close: 4.482Periode: 7days

Legger ned i Norge

Produksjonsstansen kommer samtidig med at Rec forbereder nedleggelse av det meste av sin norske virksomhet.

Selskapet har besluttet, og fått «statlig velsignelse», å stenge produksjonen på Herøya, i Glomfjord og i Narvik.

Les også:
Giske om Rec: - Lite staten kan bidra med
Rec vurderer å legge ned i Norge

Samtidig som Rec vil avvikle produksjonen i Norge, har storeier Orkla sagt at konsernet vil kvitte seg med sin knappe 40 prosents eierandel i solenergiselskapet.

Rasch-Olsen mener likevel ikke at produksjonsstansen på Moses Lake vil få store konsekvenser for salgsprosessen.

- Det er andre ting i solindustrien som er verre enn et strømbrudd, sier Rasch-Olsen.

Prisene på Recs produkter har falt bratt de siste årene, og har gitt dårlig lønnsomhet i hele bransjen. Fra enkelte hevdes det at prispresset kommer som en følge av at kinesiske myndigheter favoriserer sin egen solcelleindustri.

Vet ikke årsaken

Grant County Public Utility District, kraftselskapet som leverer til anlegget, jobber i øyeblikket med å finne ut årsaken til strømbortfallet som også førte til at boliger og andre fabrikker i Grant County var foruten strøm tirsdag.

Som følge av nedetiden reduserer Rec produksjonsmålene for 2011 med 2,6 prosent.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om