Industrigiganten har hatt kinesisk eier i syv år: – Ikke grunnlag for bekymringene

Kinas investeringer i Europa stiger kraftig. Men bekymringene for kinesisk eierskap i Elkem var grunnløse, sier Bluestar-sjef og Elkem-styreleder Michael Koenig.

ELKEMS STOREIER: China National Bluestars syvårige eierskap i industriselskapet Elkem viser at bekymringene for kinesisk eierskap var grunnløse, sier Michael Koenig, som er styreleder i Elkem og konsernsjef i China National Bluestar.
Publisert: Publisert:

Både fagforeninger og politikere var i tvil da Orkla i 2011 bestemte seg for å selge Elkem og overlate eierskapet til utenlandske aktører.

Men kinesiske Bluestar, kontrollert av giganten ChemChina, mener bekymringene var grunnløse.

– Jeg tror det er riktig å si at det ikke var grunnlag for de bekymringene som ble knyttet til dette på den tiden, sier Elkems styreleder og konsernsjef i Bluestar, Michael Koenig, til E24.

Han var til stede da Elkem denne uken ble notert på Oslo Børs, 105 år etter selskapets første børsnotering og 13 år etter at selskapet ble kjøpt av Orkla og tatt av børs.

Elkem har vært eid av Orkla i seks år og Bluestar i syv år. Bluestar forblir majoritetseier etter børsnoteringen, og vil eie over 50 prosent.

– Det har vært bra

Fagforeningene var skeptiske til salget av Elkem, men så likevel på de kinesiske eierne som mer langsiktige enn andre interessenter. Erfaringene har vært gode, sier Elkems hovedtillitsvalgt Einar Støfringshaug.

Les også

105 år etter første børsnotering: Nå er Elkem på børs igjen

– Det er fullstendig positivt. Det har vært bra for både de ansatte og for selskapet, sier han til E24.

– Eierne har brukt en god del investeringsmidler i norske anlegg. Slik vi har lært dem å kjenne oppfatter vi at de fortsatt er langsiktige, og gjerne vil satse på Elkems anlegg med lang horisont.

Kinas eierskap øker

Kinas inntog i Elkem sammenfaller med et bredere inntog over hele Europa. Kinesiske direkte investeringer i EU økte til rekordhøye 35 milliarder euro (335 milliarder kroner) i 2016, fra 1,6 milliarder euro i 2010, ifølge tall fra Rhodium Group.

Saken fortsetter under figuren.

ØKENDE TREND: Kinesiske direkteinvesteringer i EU har økt betydelig de siste årene, ifølge tall fra Rhodium Group.

Kinesiske investeringer i Norge har vært relativt moderate, og utgjør rundt 5,9 milliarder euro (drøye 56 milliarder kroner) i perioden fra 2002 til 2016.

Det viser en rapport fra et europeisk nettverk av Kina-eksperter fra ulike tenketanker, European Think-Tank Network on China (ETNC), hvor også Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) er med.

Blant transaksjonene som nevnes er Elkem-kjøpet i 2011, COSLs kjøp av Awilco Offshore i 2008, Reignwoods kjøp av Voss Water i 2016, og flere kinesiske selskapers kjøp av deler av Opera.

– Norge er et relativt attraktivt land for kinesiske eiere. Vi ses på som en åpen økonomi med bedrifter på høyt nivå, som Elkem, sier Hans Jørgen Gåsemyr til E24.

Han er seniorforsker ved Nupi og postdoktor ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, og har skrevet ETNC-rapportens kapittel om Kinas investeringer i Norge sammen med Nupi-forsker Bjørnar Sverdrup-Thygeson.

(saken fortsetter under figuren)

KINAS KJØP: Dette er en liste over noen sentrale kinesiske investeringer i Norge i perioden 2002-2016. Tallene er fra blant andre Rhodium Group.

Bremset noe etter Nobelpris

Kinas investeringer i Norge bremset ifølge Gåsemyr noe i årene etter striden om Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010, men de tok ikke slutt.

Norge er en del av en europeisk og global trend med økende kinesiske investeringer siden tidlig på 2000-tallet, blant annet i energirelaterte bransjer.

– De siste årene har det kommet kinesiske investeringer i flere typer næringer, typisk innen høyteknologi, men også andre steder. Store statseide kinesiske selskaper dominerer, men det kommer også til flere typer eiere, inkludert private konglomerater, sier Gåsemyr.

Les også

Slik skal Elkem vokse etter børs-comebacket

Noen aktører frykter at kinesisk eierskap kan gå ut over nasjonal sikkerhet eller at kinesiske selskaper skal stjele vestlig teknologi, men ifølge Gåsemyr har mange selskaper i likhet med Elkem hatt god erfaring med kinesiske eiere.

– Man skal ikke hype dette og tro at alt er uproblematisk og greit. Det er bekymringer knyttet til immaterielle rettigheter i Kina, og det er sikkerhetspolitiske hensyn som må tas. Men erfaringen er i stor grad at kinesiske eiere i Europa er langsiktige og jobber for å utvikle selskapene, sier Gåsemyr.

– Visjonen har blitt virkelighet

Elkems styreleder mener at Bluestar har vært langsiktig og bidratt til å utvikle den norske silisium- og silikonprodusenten til et mer spesialisert selskap.

– Da Bluestar kjøpte Elkem var visjonen å skape en ledende aktør i verdikjeden for silisium, sier Koenig.

– Denne visjonen som China Bluestar hadde ved kjøpstidspunktet om å skape en ledende aktør i denne industrien, har blitt virkelighet, sier han.

I 2011 eide Bluestar allerede den tidligere Rhodia Silicones-virksomheten, som senere ble del av Elkem, og i forbindelse med børsnoteringen blir også to kinesiske virksomheter del av Elkem.

– Jeg må tenke hardt for å finne et bedre eksempel på det å utvikle en industriell verdikjede og en stor industriell aktør, legger han til.

Les også

Sissener om Elkems børsretur: – Til riktig pris synes vi det er spennende

– Har vært positive

– De kinesiske eiernes tilskudd til Elkem har vært positive, sier Støfringshaug.

– Bluestar har tilført flere selskaper under Elkem-paraplyen. Når vi får mer produksjon av silikonprodukter får vi også mer avsetning av silisiumproduksjonen vår i egen virksomhet. Dette området har en lys fremtid, sier han.

Koenig vil ikke oppgi noe tall på hvor mye Bluestar har tjent på sitt eierskap, men sier det har vært lønnsomt.

– Jeg kan bekrefte at det har vært et veldig lønnsomt eierskap for oss. Vi er veldig glade over kjøpet av Elkem og utviklingen som ledelsen har fått til i selskapet. Derfor har vi stor tro på selskapets fremtid, sier Koenig.

Publisert:

Her kan du lese mer om