Uber-gründeren lovet å aldri selge – kan kvitte seg med aksjer for 1,4 milliarder dollar

Medgründer og tidligere toppsjef Travis Kalanick skal ha tilbudt et japanskledet konsortium halvparten av sin eierandel i Uber.

SNUR: Tidligere toppsjef Travis Kalanick skal være villig til å redusere sin eierandel i Uber.
Publisert: Publisert:

Kalanick eier omtrent ti prosent av Uber, og ligger an til å selge omtrent en tredjedel av dette, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kjøperen er Softbank, som tar en eierandel på 17,5 prosent i bildelings- og taxitjenesten gjennom kjøp av aksjer fra tidlig-investorer og ansatte.

Transaksjonen er ventet sluttført tidlig i det inneværende året.

Kalanick har tidligere sagt at han aldri vil selge i selskapet han var med på å stifte, men den kontroversielle tidligere toppsjefen har lagt bak seg et turbulent år.

Les også

Tror Oljefondet kan utfordre Softbanks gigantfond

Dragkamp

På forsommeren i fjor forlot 41-åringen sjefsstolen etter press fra flere aksjonærer som krevde hans avgang.

Han hadde da mottatt kritikk for alt fra tette bånd til president Donald Trump, datatyveri til angivelig sextrakassering.

Kalanick er i hvert fall enn så lenge fortsatt storaksjonær og styremedlem.

Han har imidlertid vært involvert i en ganske offentlig dragkamp med investeringsfondet Benchmark Capital, som i høst fikk gjennom endringer i styret som reduserte Kalanicks innflytelse, la grunnlaget for Softbank-investeringen og åpnet for børsnotering.

«Styret besluttet enstemmig å gå videre med den foreslåtte investeringen fra Softbank og med endringer i styringsprinsippene som vil styrke uavhengigheten og sikre likhet mellom alle aksjonærer», skrev Uber-styret i en uttalelse i høst.

Les også

Uber anklages for spionasje og overvåking

Blir milliardær

Kalanick skal ha tilbudt seg å selge halvparten av sin eierandel til Softbank, men er nå ventet å selge 29 prosent.

Han frigir med dette rundt 1,4 milliarder dollar, hvilket gjør ham til milliardær ikke bare på papiret.

For investorer og ansatte i Uber kan Softbank-budet være den siste anledningen til å selge aksjer i selskapet før selskapet etter planen skal på børs neste år.

Avtalen regnes som en stor seier for den nåværende konsernsjefen, Dara Khosrowshahi, som har bidratt i forhandlingene og vil kunne dra nytte av å ha en svært pengesterk investor i ryggen.

Softbank-avtalen verdsetter Uber til rundt 48 milliarder dollar, hvilket innebærer en rabatt på rundt 30 prosent fra siste investeringsrunde.

Konsortiet har imidlertid forpliktet seg til å skyte inn 1,25 milliarder dollar på tidligere vilkår.

En talsperson for Kalanick avslår å kommentere saken overfor Reuters. Verken Softbank eller Uber har vært tilgjengelige for kommentarer.

Les også

WSJ: Softbank får kjemperabatt på Uber-kjøp

Les også

Ekspertene: Dette betyr EU-dommen for Uber

Les også

Vitne: Uber-avdeling dedikert til å stjele forretningshemmeligheter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om