Analytikernes dom over foreslått gassfraktfusjon: Vil fremstå mye sterkere sammen

Meglerhusenes eksperter ser betydelige synergier i et fusjonert BW LPG og Dorian. DNB Markets mener imidlertid at flere interessenter kan komme på banen.

SAMMENSLÅING? BW LPG vil fusjonere med Dorian LPG.

Foto: BW LPG
  • Anders Park Framstad
  • André Haugen
Publisert: Publisert:

Gassfraktrederiet BW LPG meldte tirsdag kveld at selskapet ønsker å fusjonere med konkurrenten Dorian LPG. Ifølge Tradewinds har selskapene de to største LPG-flåtene i verden.

Analytikerkorpset er positive til forslaget.

«Dette er ikke uventet, og fra vårt ståsted virker det logisk», skriver Nordea Markets dagen etter at planene ble kjent.

De viser til at det fusjonerte selskapet vil få en andel på 26 prosent av den globale flåten med veldig store gassfraktskip (VLGC), der BW LPG i dag har rundt 18 prosent.

«Således vil selskapet fremstå mye sterkere kontra sine klienter enn det de to selskapene gjør separat. Samtidig vil et fusjonert selskap også ha potensialet til å redusere nedsiderisikoen i forhold til spotratene i markedet», skriver Nordea videre.

Ser flere interessenter

På DNB Markets estimater ser fusjonsforslaget ut til å innebære et bytteforhold som reflekterer de netto underliggende verdiene i begge selskapene.

«Basert på dagens marked ser dette dermed fair ut», skriver meglerhuset.

Dersom man ser forbi 2020 og legger til grunn høyere drivstoffpriser, samt justerer for nye reguleringer, mener DNB imidlertid at Dorian kan forsvare en premie. Årsaken er at sistnevntes flåte er nyere enn den til BW LPG.

Les også

Henter inn to nye fraktskip fra 2020: Statoil gir gass innen LPG

Frem i tid har de estimert at Dorian vil kunne oppnå spotrater på 29.000 dollar per dag i 2020, fem tusen mer enn frieren vil kunne hanke inn på samme tidspunkt.

«Denne differansen vil kunne bety at flere aktører melder sin interesse for Dorian LPG de neste dagene», skriver DNB Markets.

Før eventuelle justeringer har de holdanbefalinger på både BW LPG og Dorian, med kursmål på henholdsvis 31 kroner og 8,20 dollar per aksje.

Kan presse ratene

TDN Finans skriver onsdag at også Pareto Securities mener at prisen per Dorian-aksje er fair, men det påpekes at premien mot kursen tidligere i år er begrenset.

J.P. Morgan mener Dorian-aksjonærene eventuelt vil gi fra seg noe oppsidepotensial, i form av en rabatt til verdijustert egenkapital.

Begge disse ser imidlertid også mulige synergier.

«En stor aktør som dette kan etter vårt syn klare å presse ratene oppover», skriver Pareto, mens J.P Morgan ifølge nyhetsbyrået mener den samlede markedsandelen er på et nivå der selskapet «kan komme til å klare å utøve markedsmakt».

Den kombinerte flåten vil, dersom fusjonen går igjennom, bestå av 73 skip. 70 av disse vil være VLGC-er, tre store gassfraktskip, med en total kapasitet på seks millioner kubikkmeter.

Stor flåte

Transaksjonen foreslås gjort opp i aksjer, og verdsettes til 1,1 milliarder dollar, tilsvarende 9,1 milliarder kroner. Dorian-aksjonærer vil i forslaget motta 2,05 BW LPG-aksjer for hver Dorian-aksje.

Budet innebærer en premie på 13 prosent med utgangspunkt i Dorians sluttkurs fredag.

Forslaget er støttet av BW Group, som eier 14,2 prosent av Dorian og omkring 45 prosent av BW LPG.

Både BW Group og BW LPG har for øvrig lagt frem kvartalstall onsdag. Sistnevnte meldte om et brutto driftsresultat på 25,3 millioner dollar, ned fra 41,9 millioner i samme periode året før, i et kvartal preget av fallende spotrater og lavere flåteutnyttelse.

BW LPG stiger 4,56 prosent til 32,82 kroner per aksje i dagens handel på Oslo Børs.

Les også

Henter inn to nye fraktskip fra 2020: Statoil gir gass innen LPG

Les også

Forsøker seg på nytt: Storaksjonærer vil kjøpe opp Stavanger-rederiet Solvang

Les også

Sohmen-familiens BW LPG sluker konkurrent

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. BW LPG

Flere artikler

  1. Venter full knekk i shipping-vinner

  2. DNB nedgraderer hele sektoren

  3. Meglerhus venter tørrbulk-rally til høsten: Anbefaler å hamstre aksjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Analytikere om Yaras kapitalmarkedsdag: – Venter kostnadskutt

  6. Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.