Telia kjøper Get-eier

Telia har lenge jaktet etter en åpning i det norske bredbåndsmarkedet. Etter at Broadnet glapp har den svenske telegiganten nå fått kloa i Get-eier TDC Norge. Prislappen er 21 milliarder kroner.

KJØPER GET: Telia-sjef Johan Dennelind (t.v.) har tidligere hintet om oppkjøp av en norsk bredbåndsaktør. Nå slår selskapet kloa i Get-eier TDC Norge. Her er han i en samtale med Norgessjef Abraham Foss.
Publisert:

Svenske Telia fortsetter å styrke seg i kampen med sin erkerival Telenor.

Etter at svenskene i fjor tok over bedriftsoperatøren Phonero for å styrke seg i konkurransen om bedriftsmarkedet, blar de nå opp 21 milliarder kroner for å få en sentral posisjon i bredbåndsmarkedet, et marked Telia har vært helt fraværende i siden de solgte seg ut av NextGenTel i 2013.

Ved å kjøpe TDC Norge sikrer Telia seg Get, som sammen med Telenor (Canal Digital), Altibox-alliansen og NextGenTel er dominerende i det norske bredbåndsmarkedet.

Det sammenslåtte selskapet vil ha omkring 2,3 millioner mobilkunder, og omtrent 1,8 millioner brukere av bredbånd- og TV-tjenestene til Get og TDC daglig, opplyser selskapet i en melding.

– Dette er en strategisk milepæl i vår og norsk telehistorie. Det nye selskapet vil bli en fullverdig totalleverandør og en industriell utfordrer i markedet. Vi vil bli en slagkraftig og uavhengig konkurrent til markedslederen, skriver Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge, i meldingen.

Telia skriver at det nye selskapet skal ligge i front i utviklingen av fremtidsrettet bredbåndsinfrastruktur enten det er snakk om 5G, innholdstjenester via tradisjonell TV eller strømmetjenester, eller bredbånd.

Selv om Telia så langt ikke har hatt noe bredbåndsvirksomhet i Norge, har selskapet inngått samarbeid med blant andre Broadnet for å sikre egen fibertilgang til mobilnettet sitt, og dermed bli mindre avhengig av Telenors infrastruktur. Det er viktig for Telia både med tanke på teknisk beredskap og økonomisk sett.

Les også: Utesteder tøyer strikken med VM-visninger – TV 2 vurderer etterspill

Milliardgevinst

Selskapene lover å investere milliardbeløp i tiden som kommer.

– Get og TDC Norge er virksomheter av høy kvalitet, men det har blitt klart for oss at vi ikke trenger å eie disse virksomhetene for å lykkes med det som i grunn er en ambisjon fokusert i Danmark, skriver Pernille Erenbjerg, TDC Group-sjef, i en separat melding.

I meldingen fra TDC Group kommer det frem at de kjøpte Get i 2014 for 13,8 milliarder kroner. Siden den gang har Get generert en kontantstrøm på mer enn 2,5 milliarder kroner.

Etter transaksjonen vil TDC Group bokføre en gevinst på 5,0 milliarder danske kroner som følge av salget, tilsvarende 6,36 milliarder kroner.

Les også

Telia-sjefen: Kan kjøpe bredbåndsselskap i Norge allerede i år

Fikk ikke kloa i Broadnet

Transaksjonen er ventet å være godkjent av norske myndigheter i andre halvår 2018. Ettersom Telia ikke har en posisjon i bredbåndsmarkedet i dag vil det trolig bli enklere å få oppkjøpet godkjent av konkurransemyndighetene, men det kan være at Telia må komme med såkalte avhjelpende tiltak likevel.

TDC Norge er i dag mobilleverandør i bedriftsmarkedet, og i privatmarkedet gjennom merkevaren GET.

Kjøpet av Get-eier TDC Norge skjer etter at det i april ble klart at Telia ikke klarte å få kloa i det norske fiberselskapet Broadnet. Private equity-eier EQT endte med å selge Broadnet til et annet EQT-fond fremfor Telia.

Telia har også bekreftet at de har forsøkt å sluke hele TDC. Men også dette gikk i vasken.

Telias konsernsjef Johan Dennelind har tidligere hintet om at et bredbåndsoppkjøp i Norge har vært nært forestående.

Avtale i Sverige

Det har vært ventet at Telia også skulle kjøpe Bonnier Broadcasting, Sveriges største mediebedrift.

Partene skal så å si ha kommet til enighet, melder Dagens Industri, som referer til anonyme kilder. De sier det er sannsynlig at avtalen offentliggjøres denne uken, enten før eller i forbindelse med Telias halvårsrapport som presenteres på fredag.

Kilder har overfor Dagens Industri tidligere snakket om et oppkjøp verdt ca. 10 milliarder svenske kroner, tilsvarende 9,1 milliarder norske kroner.

Telia vil i så fall bli eiere av C-More, finlandske MTV 3 og TV4, Sveriges nest største TV-kanal.

Les også

Telia drømmer fortsatt om norsk bredbånd

Les også

Toppsjefen i TDC går av etter oppkjøpet

Les også

Utesteder tøyer strikken med VM-visninger - TV 2 vurderer etterspill

Publisert:

Her kan du lese mer om