Nå er listen lagt høyere for selskapene på Wall Street

De amerikanske selskapene sparker denne uken i gang kvartalsrapporteringen. Ekspertene tror oppturen kan fortsette, til tross for at forventningene har kommet ned mindre enn normalt.

FESTEN FORTSETTER? Ekspertene forventer fortsatt inntjeningsvekst for selskapene på Wall Street.

Foto: Carlo Allegri Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Prisingen på Wall Street er den stiveste noensinne idet de amerikanske, børsnoterte selskapene skal legge frem fasit for fjorårets tre siste måneder.

Og denne gangen er også listen lagt høyere:

Normalt vil forventningene til hva selskapene sitter igjen med tas ned før resultatene legges frem. Slik blir det enklere å «levere bedre enn ventet», og dette kan igjen legge til rette for positive kursreaksjoner på tallene.

Analytikerne som følger de amerikanske selskapene har imidlertid gjort de minste kuttene i sine inntjeningsforventninger før et kvartal siden 2010, viser tall fra Factset.

– Lite som tyder på skuffelse

«Rapporteringssesongen for fjerde kvartal 2017 i USA ventes å være bra, med en inntjeningsvekst på cirka 11 prosent målt år over år», skriver Nordea Markets i en oppdatering denne uken.

Det nordiske meglerhuset anslår nedjusteringene før denne runden med tallslipp starter til rundt 0,3 prosent, mot gjennomsnittlig 4,2 prosent de siste fem årene.

I tillegg trekker de frem at guidingen – selskapenes egen «veiledning» til markedet – har vært bedre enn vanlig.

«Ettersom det heller ikke har vært store valutabevegelser gjennom siste kvartal, farten i økonomien har vært god og råvareprisene har holdt seg oppe eller steget, så er det lite som tyder på at selskapene skal skuffe», konkluderer de.

Energi i front

Energisektoren er igjen ventet å drive oppgangen i det bredere markedet. Som kjent kommer denne fra en flere år lang nedtur fra sensommeren 2014, men i hvert fall deler av sektoren har begynt å vise tegn til bedring.

Ifølge Business Insider venter Credit Suisse en vekst i resultat per aksje på 126 prosent for energiselskapene.

De er imidlertid ikke alene. Financial Times skriver at alle de elleve sektorene som utgjør den bredere S & P 500-indeksen er ventet å levere vekst både på topp- og bunnlinjen.

Inntjeningsanalytiker John Butters hos Factset opplyser at ekspertkorpset er mindre negative enn normalt for syv av sektorene.

Skatteeffekt

Rapporteringen gjelder for øvrig for det siste kvartalet før betydelige skatteendringer trer i kraft i USA. Dette gjør tallene som nå presenteres spesielt interessante, i og med at de i større grad er sammenlignbare med tidligere resultater.

Det er også ventet at enkelte selskaper med akkumulert overskudd utenfor USA vil kunne komme til å gjøre enkeltstående nedskrivninger i fjerde kvartal for å tilpasse seg de nye skattereglene.

Les også

Trump tar æren for børsrally: Dette sier ekspertene

Flere eksperter tror imidlertid den kommende effekten av den lavere skattesatsen for innenlandske selskaper vil overskygge nedskrivningene.

– Det vi ønsker å se og høre fra selskapene er deres intensjon om hva de vil gjøre med pengene, sier sjefstrateg Quincy Krosby hos Prudential Financial.

Alternativene kan være alt fra tilbakekjøp og økte utbytter, til oppkjøp og andre typer investeringer.

Storbanker i ilden

Resultatsesongen i USA sparkes uoffisielt i gang fredag, når blant annet JP Morgan og Wells Fargo skal i ilden.

«Det er riktignok bare en forsmak vi får denne uken, hvor syv selskaper på S & P 500 rapporterer. Men det er til gjengjeld store og viktige banker som kommer med tall, som Bank of America, JP Morgan Chase og Wells Fargo, og dermed gir oss en pekepinn på hvor utviklingen går», skriver Nordea.

Investeringsgiganten Blackrock legger også frem tall fredag.

Les også

Dette skjer denne uken

Les også

Slik blir verdensøkonomien i det nye året

Les også

Jubelår for Boeing - ingen hadde mer oppdrift i 2017

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street

Flere artikler

  1. – Knallgod rapportsesong

  2. Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

  3. Bankgigantene innfrir forventningene

  4. Annonsørinnhold

  5. – Kan ta luften ut av ballongen i markedet

  6. Mot verste Wall Street-sesong på tre år: – Vil bli en thriller