Telenor bekrefter at virksomheten i Øst-Europa kan bli solgt

Telenor melder at de har «mottatt interesse» for virksomhetene sine i Sentral- og Øst-Europa, og lover å bestemme seg innen utgangen av mars.

I TENKEBOKSEN: Finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup (t.v.) og konsernsjef Sigve Brekke skal nå vurdere tilbudene de har fått for å selge virksomhetene i Øst-Europa. Arkivbilde.
  • Marius Lorentzen
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Etter at det har versert en rekke rykter den siste tiden kommer Telenor nå ut og bekrefter spekulasjonene: De vurderer å selge virksomheten i Øst-Europa.

Selskapet skriver i en børsmelding fredag ettermiddag at de har «mottatt uoppfordret interesse» for virksomheten. Den består av mobilselskaper i Ungarn, Bulgaria og Serbia & Montenegro.

Telenor skriver videre at de nå skal vurdere budene og fatte en beslutning innen utgangen av mars:

– Telenor har, med mål om å skape verdi for sine aksjonærer, igangsatt en prosess for å evaluere den mottatte interessen. Telenor venter å konkludere prosessen i første kvartal 2018. Vurderingene vil ikke påvirke Telenors drift, kunder eller ansatte, skriver selskapet.

Telenor opplyser at virksomheten i Øst-Europa samlet sett bidro til rundt ni prosent av konsernets totale omsetning i 2017 og rundt åtte prosent av justert brutto driftsresultat (just. EBITDA).

Selskapet legger til at de ikke vil gi ytterligere kommentarer før selskapet har fattet en beslutning.

Telenor-aksjen gjorde umiddelbart et hopp da børsmeldingen ble kjent. Aksjen steg rundt en prosent.

Les også

«Tingenes internett» inntar Norge: Men det er usikkert hvor fort det blir penger av det

– Prisen var for god til å være sann

En av de tidligere spekulasjonene om et mulig salg kom allerede i juni i fjor da Bloomberg meldte at Serbia & Montenegro-virksomheten kunne bli solgt til KKR.

I forrige uke kom det i et lokalt medieoppslag frem at Telenor skulle ha vært i dialog med et amerikansk fond om et salg av virksomhetene i Bulgaria, Serbia & Montenegro for rundt to milliarder euro (snaue 19 milliarder kroner). Denne rapporten handler også trolig om KKR.

Sparebank 1 Markets-analytiker Petter Kongslie bet seg merke i ryktene om KKR og skriver i en oppdatering til sine kunder fredag at det er det han fokuserer mest på:

– Først og fremst må vi si at ryktene er logiske fra et strategisk perspektiv slik vi ser det. Serbia & Montenegro er modne markeder med en mobilutbredelse på 130 prosent (i forhold til befolkningen, journ.anm.) og primært en ren mobilvirksomhet uten fastnett. I tillegg er KKR allerede posisjonert i Serbia & Montenegro ettersom de kjøpte det største kabelselskapet i landet i 2013, skriver Kongslie og fortsetter:

– Hvis Serbia & Montenegro er på forhandlingsbordet, er vår vurdering at både Ungarn og Bulgaria er i en portefølje av eierandeler som er klare for nedsalg, sier han og legger til at dette også er modne markeder.

Han legger til at han tilbake i juni i fjor, da KKR-ryktene startet, beskrev det som at «prisen var for god til å være sann», fordi Ungarn da ikke var inkludert, men sier at det er mer sannsynlig at ryktet stemmer hvis det er snakk om alle de tre markedene.

Kongslie skriver at Sparebank 1 Markets' estimater tilsier at Øst-Europa-virksomheten utgjør rundt 14 kroner / 7 prosent av Telenor-aksjen.

Arctic Securities-analytiker Henriette Trondsen skriver på sin side i en oppdatering at meglerhuset regner at Øst-Europa-virksomhetene utgjør rundt 17 kroner av deres kursmål på Telenor. Hun viser til de tidligere ryktene om at Serbia & Montenegro kan bli solgt for 1,5 milliarder euro, og 2,0 milliarder euro inkludert Bulgaria.

– De siterte prisene for disse virksomhetene forrige uke ville gitt en ytterligere oppside på 1,4 kroner per aksje sammenlignet med vårt kursmål, skriver Trondsen, som har et kursmål på 175 kroner og en Hold-anbefaling på aksjen.

PS! Telenor inngikk for øvrig en avtale med River Styxx Capital i fjor sommer om å selge seg ned til 15 prosent eierandel i bankvirksomheten Telenor Banka i Serbia.

Les også

Razzia mot Telenor i Ungarn

To land under myndighetenes lupe

I to av de involverte landene, Bulgaria og Ungarn, pågår det også henholdsvis en politietterforskning og en undersøkelse av konkurransemyndighetene.

Telenor varslet om mistankene om mulige brudd på konkurranselovverket i Ungarn denne måneden.

I januar i fjor bekreftet Telenor at det er en pågående politietterforskning om mulig korrupsjon i Bulgaria. Før det ville Telenor bare si at det pågikk en sak utenlands, men ikke hvilket land det var snakk om.

Les også

Tror ikke smarttelefonen vil se så forskjellig ut om fem år

Les også

Arctic tror ikke på Telenor-kollaps

Les også

Inntar norsk sokkel med tingenes internett

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telekom
  2. Telenor

Flere artikler

  1. Telenor selger i Øst-Europa for 26,5 milliarder kroner

  2. Mener Telenor-aksjonærene får for lite av milliardsalget

  3. Arctic tror ikke på Telenor-kollaps

  4. 1.800 færre ansatte i Telenor i 2018

  5. Telenor fyller krigskassen etter milliardsalget