Indeksene i fritt fall på Wall Street

Det er blodrødt på alle amerikanske indekser mandag kveld. 

STUP: Meglerne er omringet av røde tall på Wall Street mandag kveld etter at Dow Jones falt nesten 1500 poeng på kort tid.
  • Eirik Amb Nysveen
  • Sindre Hopland
Publisert:

Mandag ble en ellevill dag i det amerikanske aksjemarkedet. På det meste var Dow Jones Industrial Average ned over 1.500 poeng, men tok seg inn igjen og stengte med en nedgang på 1.175,73 poeng, noe som tilsvarer en nedgang 4,61 prosent.

– Vi har ingen data som støtter dette fallet, så jeg vil nok kalle dette en teknisk korreksjon. Men jeg sitter og klør meg litt i hodet akkurat nå, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Markets til E24.

S&P 500 endte med et fall på 113,16 poeng, tilsvarende 4,10 prosent.

Etter to tunge dager er altså all børsoppgang så langt i år for de to indeksene barbert bort, siden nyttår er Dow ned 1,51 prosent og S&P 500 ned 0,92 prosent

Teknologi-tunge Nasdaq Composite var i en periode faktisk over på plussiden, men det vedvarte ikke og indeksen stengte ned 273,42 poeng eller 3,78 prosent.

– Det er en del belånte posisjoner som skal ut, og så tar frykten tak i resten av markedet, men et slikt fall som vi har sett i kveld er veldig spesielt, sier Rein.

Tilbake i rekyl

Etter det kraftig fallet på over 1.500 poeng, hoppet Dow Jones tilbake i rekyl og har klokken 21.30 halvert fallet til 2,87 prosent, eller 732,06 poeng, ifølge Infront.

Vix-indeksen, populært kalt fryktindeksen, gjør et nytt hopp mandag, i takt med at det amerikanske aksjemarkedet faller videre.

UVENTET: Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Markets sier han ikke hadde forventet et så dypt fall som Wall Street opplever mandag kveld.

Rett over klokken 21.30 er indeksen opp over 106, 41 prosent til 35,73 poeng, noe som er mer enn 15 poeng over indeksen historiske gjennomsnitt siden den ble opprettet i januar 1990.

– VIX spratt jo opp som en kule, den lå jo godt over 35 poeng, det er ganske dramatisk, sier sjefstrateg Rein.

Indeksen representerer markedets forventning om aksjemarkedets volatilitet de neste 30 dagene.

Rein tror markedet vil fortsette nedover i dagene som kommer.

– Det blir opp og ned fremover. Det er nok mange som er redde, og vil se muligheter til å komme seg ut av markedet. Markedet er helt klart overopphetet.

Les også

Investeringsøkonom om aksjefall: – Har ingen tanker om å kjøpe nå

Fallet kan vedvare

At fallet tiltar, og indeksene nå faller enda mer enn i åpningen tyder ifølge Art Cashin i UBS på at fallet kan vedvare, skriver CNBC.

– Vi er ikke vant til slike korreksjoner lenger. Kjøp når det faller-mentaliteten har ikke åpnet for det. Men dette vi ser nå er av større proporsjoner. Det er ikke for stort, men psykologien i fallet er veldig viktig, sier sjefstrategen i Prudential Financial Quincy Krosby, til samme tv-kanal.

Fallet som startet fredag ble drevet av ferske tall som viste en økning i amerikanske lønninger, som kan førere til en økende inflasjon som igjen kan føre til rentehevelse.

Investeringsdirektør i Commonwealth Financial Network Brad McMillan mener markedet har vært for optimistiske.

– Hva var det som drev markedet oppover i januar? Jeg tror det var overdreven selvtillit, sier McMillan til Bloomberg.

Tilbake i Nordea sitter sjefstrateg Rein og analyserer markedet.

– Jeg blir nok sittende på jobb litt lenger enn planlagt i dag, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street

Flere artikler

  1. Oslo Børs snudde til pluss: Uken endte likevel med et fall sett under ett

  2. Wall Street slutter uken med nedgang

  3. Rekyl på Wall Street etter to tunge dager: – En motreaksjon

  4. Tegn til panikksalg etter Trumps straffetoll

  5. Investeringsøkonom om aksjefall: – Har ingen tanker om å kjøpe nå