Statoil-sjefen: – Fortsatt veldig stor usikkerhet

Statoil-sjef Eldar Sætre tror heller oljeprisen holder seg under enn over 70 dollar fatet. Det ser lysere ut for oljegiganten, men er fortsatt stor usikkerhet, sier han til E24.

FORTSATT USIKKERT: Statoil-sjef Eldar Sætre på vei inn til kapitalmarkedsdag i London. Det er fortsatt mye usikkerhet i markedet, men det ser lysere ut, sier han til E24.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
Publisert:

LONDON (E24): Eldar Sætre har på seg rødt slips, men slipper å legge frem røde tall.

Statoils resultat løftet seg betydelig i fjerde kvartal og i 2017 som helhet, og aksjen er opp 3,41 prosent på Oslo Børs onsdag ettermiddag.

– Markedet er selvfølgelig lysere enn det var for to år siden da oljeprisen var 27 dollar fatet, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre til E24.

Oljeprisen klatret nylig over 70 dollar fatet for første gang siden sent i 2014, men har siden falt til under 67 dollar fatet. Det er langt under nivåene over 100 dollar fatet frem til midten av 2014, men godt over bunnivåene fra januar 2016.

Det er oppmuntrende for Statoil, men Sætre viser likevel en dempet optimisme til oljeprisen under kapitalmarkedsdagen i London onsdag.

Statoil-sjef Eldar Sætre på kapitalmarkedsdag i London 7. februar 2018

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Det er jo lysere, og jeg tror vi er ute av den verste nedturen. Men det er fortsatt veldig stor usikkerhet. Jeg tror det er mer sannsynlig at oljeprisen blir under 70 dollar fatet enn over 70 dollar fatet dette året, sier Sætre.

Noe av årsaken er Statoils eget arbeid med å kutte kostnader, mens høyere olje- og gasspriser også gjør sitt.

Tredoblet årsresultatet

Les også

Sterkere fra Statoil

Selskapets justerte resultat før skatt (adjusted ebit) var på 3,96 milliarder dollar i fjerde kvartal, mot 1,66 milliarder dollar i samme periode året før. På forhånd hadde analytikerne ventet 3,76 milliarder dollar, ifølge tall som Statoil selv har samlet inn.

På årsbasis smadret Statoil seg selv, med en tredobling av det justerte resultatet til 12,64 milliarder dollar, fra 4,07 milliarder dollar året før. Det var svakt bedre enn ventet på forhånd, ifølge SME Direkt for TDN.

Forbedringen henger tett sammen med olje- og gassprisene, men kostnadskuttene i selskapet er også svært viktige, sier konsernsjefen.

– Nå har vi i dette kvartalet hatt en oljepris på 61 dollar fatet og for året som helhet 54 dollar fatet, så det vil være viktig, sier han.

– Men ikke minst må vi fortsette å forbedre oss, sier han.

Les også

Statoil dropper utbytteaksjene etter to år: Nå vil selskapet også investere mer igjen

Kuttet kostnadene

Forbedringsarbeidet har hjulpet. Selskapet har kuttet kostnadene med 4,5 milliarder kroner siden 2013.

– For å drive forretningen fremover og investere i moderat vekst, for å si det sånn, da trengte vi tidligere over 100 dollar fatet, sier Sætre.

– Nå gjør vi det samme med en nøytralitetspris på rundt 50 dollar fatet, sier han.

– Etter flere år med svake rapporter, hvordan ser du på 2018?

Les også

Trumps skattereform ga Statoil-gevinst: Utelukker ikke nye oppkjøp

– Jeg er veldig opptatt av å fortsette med å jobbe med kostnader, effektivitet og forbedring langs ulike dimensjoner. Ikke minst jobber vi mye med digitalisering, sier Sætre.

– Det ligger også prosjekter foran oss, fase to av Johan Sverdrup, fase tre av Troll, Vito i USA, det ligger prosjekter her som vi skal modne frem i løpet av dette året. Det er utrolig viktig at vi klarer å gjennomføre de planene vi har lagt, sier han.

Trenger 21 dollar fatet

De kommende prosjektene i selskapets portefølje er nå lønnsomme ved en oljepris som i snitt ligger på 21 dollar fatet. For noen år siden måtte selskapets prosjekter i snitt ha 70 dollar fatet i oljepris for å tjene penger.

De nye prosjektene spenner fra fase tre av gassfeltet Troll, som har en balansepris på rundt ti dollar fatet, til Johan Castberg-feltet i Barentshavet som har en balansepris på under 35 dollar fatet, sier Sætre.

Han er fornøyd med at Statoil har redusert gjelden sin fra et uvanlig høyt nivå, målt som andel av selskapets eiendeler.

Selskapets gjeldsgrad eller «giring» er nå på 29 prosent, opp fra 27,8 prosent ved utgangen av tredje kvartal, men ned fra 35,6 prosent ved utgangen av fjoråret.

Les også

Analytiker om Statoil-rapporten: – Bunnsolid avslutning på 2017

– Testen er nå

Det er fare for at kostnadene øker igjen nå som oljeprisen har økt og oljeselskapene begynner å trappe opp igjen investeringene noe.

Derfor er det nå Statoil og de andre oljeselskapene vil bli satt på prøve, sa konsernsjefen til journalister og analytikere i London onsdag.

– Den virkelige testen er nå, når prisene stiger igjen. Som finansdirektør opplevde jeg hvor lett det er at kostnadene stiger når man nesten kan lukte pengene som renner inn, sa Sætre og understreket:

– Men vi skal ikke la dette skje igjen. I dag sier vi derfor at vi har som ambisjon å holde enhetskostnaden (per produserte fat, journ.anm.) på samme nivå i 2020 som i 2017, men vi skal fortsette å kutte borekostnadene ytterligere, sa han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Digitalisering

Flere artikler

 1. Sterkere fra Statoil

 2. Resultatfall for Equinor etter lavere priser

 3. Equinor rammet av lave priser: Gass-smell for Sætre

 4. Dropper program for utbytteaksjer og øker investeringene

 5. Equinor rammes av svært lave gasspriser: – Mulighet for ganske store svingninger