Norwegian-topp om uenigheten med Finanstilsynet: – Dette betyr ikke så mye, det er mer en prinsippsak

Norwegian gir nå mer detaljerte data om virksomheten sin til aksjemarkedet etter at Finanstilsynet kom på banen. Selskapet risikerer fortsatt å måtte ta et milliardtap i regnskapet hvis Finanstilsynet ikke gir dem medhold.

Konsernsjef Bjørn Kjos (t.h.) og fungerende finansdirektør Tore Østby presenterte torsdag Norwegians resultater for fjerde kvartal.
Publisert:

Flyselskapet Norwegian slapp torsdag tall som viste at selskapet gikk med et milliardunderskudd før skatt i fjor, takket være et veldig dårlig fjerde kvartal.

Selskapet vokser fortsatt kraftig, både i omsetning og antall passasjerer, men høye kostnader sendte bunnlinjen i minus for året for første gang siden 2014.

– Før vi kom inn her spurte jeg Tore (Østby, fungerende finansdirektør, journ.anm.) om hvilke år vi hadde gått med underskudd. Det var 2004, 2014 og 2017. Jeg håper dette blir siste gang, sa konsernsjef Bjørn Kjos under presentasjonen.

– 2017 var et år med et greit marked, men vi hadde ikke nok piloter og slet med forsinket innfasing av Max-flyene. I første kvartal i år mener jeg vi er tilbake på riktig spor og vi er ganske optimistiske for 2018, sa Kjos videre.

Under seansen påpekte selskapet at bookingene for 2018 til og med påske foreløpig ligger over fjoråret.

Norwegian-aksjen fikk seg en kraftig knekk på ni prosent da Oslo Børs åpnet torsdag, men aksjen stabiliserte seg noe rett før lunsjtid er aksjen ned drøye tre prosent.

Les også

Første år med underskudd siden 2014: – Vi er ikke fornøyd i det hele tatt

Venter på Finanstilsynet

En annen nyhet som lå i Norwegians kvartalsregnskap var at selskapet i desember i fjor begynte å få spørsmål om måten de fører regnskapet på.

En av de viktigste punktene som Finanstilsynet lurer på er verdsettelsen av Bank Norwegian (Norwegian Finans Holding) der Norwegian tidligere eide 20 prosent. I tillegg er Finanstilsynet interessert i hvor stor innflytelse Norwegian har over flyselskapet.

Styreleder i Norwegian, Bjørn Kise, er også styreleder i Bank Norwegian (Norwegian Finans Holding). Han ønsket ikke å kommentere noe rundt dialogen med Finanstilsynet overfor E24, og ønsket heller ikke si om han ville fortsette som styreleder i banken gitt spørsmålene som nå er stilt.

Finanstilsynet vil foreløpig ikke si når de regner med å konkludere i saken:

– Vi kan bekrefte at vi har under behandling en sak knyttet til Norwegians regnskap, men har ikke kommentarer til sakens innhold eller prosess. Finanstilsynet offentliggjør tilsynets konklusjoner når saken er ferdig behandlet, sier direktør for markedstilsyn, Anne Merethe Bellamy, i en uttalelse.

Oppdatert: Klokken 12:10 torsdag, et par timer etter Norwegians kvartalspresentasjon, sendte Bank Norwegian ut en pressemelding der det kommer frem at Bjørn Kise trekker seg som styreleder i banken.

Kan måtte reversere milliardbeløp

I andre kvartal i fjor solgte Norwegian seg ned til 17,5 prosent og i desember solgte de seg ned til 16,4 prosent. Samtidig med nedsalget har banken inngått såkalte TRS-avtaler (aksjelånsavtaler) som sikrer dem samme økonomiske eksponering som om de skulle eid 20 prosent fortsatt.

I andre kvartal endret Norwegian også måten de bokfører Bank Norwegian-aksjene på, slik at de fikk en mye større verdi på papiret enn tidligere, og dermed var mer lik det aksjekursen i banken skulle tilsi. Norwegian skrev opp balansen og bokførte i tillegg en gevinst på om lag to milliarder kroner hver som følge av endringen.

Ifølge Norwegian kan selskapet måtte kutte 1,993 milliarder kroner i verdien de har bokført bankaksjene sine i balanseregnskapet, hvis Finanstilsynet ber dem endre regnskapsmetode.

I tillegg vil Norwegian måtte ta et tap i regnskapet (reversere tidligere gevinst) på 1,657 milliarder kroner, samt reversere en «fair value»-inntekt på 498 millioner og øke inntekt fra assosierte selskaper med 163 millioner. Altså et netto tap på snaue to milliarder i resultatregnskapet.

– Dette betyr ikke så mye, det er mer en prinsippsak fordi vi mener måten vi har ført dette på gir et riktigere bilde. Så får vi se hva tilsynet konkluderer med, sier fungerende finansdirektør Tore Østby til E24 etter presentasjonen.

– Vi har solgt oss noe ned i banken, og vi er helt åpne på at vi er pragmatiske i eierskapet vårt. Hvordan vi bokfører det betyr ikke all verdens, fortsetter han.

Østby understreker også at hvis de må gjøre disse reverseringene i regnskapet vil det ikke få noen kontanteffekt for selskapet.

– Så dere mener ikke disse endringene vil få så stor effekt for dere hvis dere må gjøre det?

– Vi har beskrevet effektene av hvordan det vil se ut i regnskapet, og da kan man selv se på dette, sier Østby.

Les også

Norwegian snuste på kreditorgrensen – men salget av bankaksjer ga dem pusterom

Gir detaljer om enkeltland

I kvartalsregnskapet opplyser Norwegian også at de i dialog med Finanstilsynet har gjort visse endringer i måten de presenterer regnskapet på og at de skal gi mer opplysninger i sin finansielle rapportering:

– Vi har nå blant annet startet med å rapportere passasjertall og omsetning på hvert enkelt land, i tillegg er det noen detaljer i notene i regnskapet. Det har også kommet noen spørsmål om hvordan vi håndterer enkelte IFRS-regler (internasjonal regnskapsstandard, journ.anm.) og om vi har vurdert segmentrapportering. Det har vi svart på og har fått en grei tilbakemelding på i dialogen.

– Vi synes det er riktig å oppgi at vi er i en dialog med tilsynet, sier han.

Ser man på tabellen som nå er ny i Norwegians regnskaper, ser man at Norge fortsatt står for mesteparten av inntektene til selskapet med 7,2 milliarder i omsetning i 2017.

På annenplass ligger Spania, der Norwegian hadde inntekter på 4,5 milliarder i fjor. Hakk i hæl ligger USA med 4,4 milliarder i omsetning.

Selv om det fortsatt er Norge som gir mest inntekter, var omsetningsveksten der på 5,0 prosent i fjor. til sammenligning var det USA og Frankrike der omsetningen vokste mest i fjor med hele 57 prosent.

Les også

Analytikerne venter nær 900 mill. i minus for Norwegian

Les også

Bank Norwegian tetter Vipps-smutthull

Les også

Flere passasjerer hos Norwegian – men ikke like fulle fly

Publisert: