Børsjubel for «Marshallplanen»

Bred børsoppgang i Asia etter at EU-lederne ble enige om en omfattende redningspakke for Hellas.

Publisert:

Etter at EU-lederne torsdag kveld ble enige om å etablere et krisefond verdt totalt 1.250 milliarder kroner og en omfattende redningspakke til den greske økonomien har lettelse preget verdens børser.

Fredag stiger den brede MSCI Asia Pacific-indeksen en snau prosent, etter en bredt fordelt opptur.

Børsene i både Japan, Kina, Sør-Korea og Australia stiger med rundt en prosent.

Oppturen er sterkest i finansaksjer, der investorer i tillegg til eurolettelsen lot seg imponere over lave tap og sterkt resultat fra den amerikanske storbanken Morgan Stanley torsdag kveld.

- Situasjonen i Europa vil gi en kortsiktig lettelse, men det fundamentale spørsmålet om Hellas' betalingsevne er ikke løst. Men verden er ikke i noen resesjon, inntjeningen til selskapene øker og verdsettelsen er fremdeles billig, så jeg tror dette aksjerallyet kan vare en stund til, sier forvalter Khiem DO i Baring Asset Management til nyhetsbyrået Bloomberg.

Marshallplan

EU-toppmøtet torsdag endte med at det blir etablert et krisefond verdt totalt 1.250 milliarder kroner og en omfattende redningspakke til Hellas.

Det nye fondet EU har opprettet heter «European Monetary Fund», men har allerede fått kallenavnet «Europas nye Marshall-plan».

Dette fondet er ment for å støtte Hellas og andre land med økonomiske problemer.

- Jeg kan meddele at vi fant en løsning og at vi kunne forsvare en finansiell stabilitet for Eurosonen, sier EU-president Herman Van Rompuy på pressekonferansen torsdag kveld.

Fortsatt USA-spenning

Nå som eurokrisen ser ut til å ha funnet en løsning for denne gang flytter verdens øyne seg mot USA og de tøffe budsjettforhandlingene som pågår om å heve landets gjeldstak.

Torsdag kveld kom det motstridende meldinger om hvor langt unna partene står hverandre.

Storavisen New York Times skrev at demokrater og republikanere var i ferd med å inngå en stor avtale om budsjettkutt for de neste årene, men Det hvite hus var raskt ute med å avkrefte ryktene.

Fredag skal det amerikanske Senatet ifølge flertallsleder Harry Reid behandle republikanernes forslag om å grunnlovsfeste et forbud mot budsjettunderskudd.

Forslaget er ventet å bli nedstemt med god margin i det demokratisk-styrte Senatet, men det kan være lettere for republikanerne å gå inn i forhandlinger om en felles budsjettløsning etter at de har fått stemme for sitt primærstandpunkt.

Publisert:

Her kan du lese mer om