Derfor innfører Børsen ny avgift

Oslo Børs forklarer hvorfor de så behovet for å innføre «robot-avgift».

STYRER UTVIKLINGEN: Oslo Børs ønsker å styre utviklingen for algoritmene mot et mer effektivt marked. Her er kommunikasjonssjef Guro Steine på Oslo Børs.

Morten Holm
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

Oslo Børs gjør endringer i sitt regelverk, for å forhindre automatiske handelssystemer, kjent som aksjeroboter, å legge inn overdrevent mange ordrer på aksjer uten å gjennomføre handler i aksjer.

- Vi mener at enkelte strategier medfører unødvendig store mengder ordre. Dette medfører økte kostnader for markedet, sier kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs til E24.

- Vi forventer at om vi ikke hadde gjort noe, så ville kanskje utviklingen på antall ordre per handel bare fortsatt å stige.

De nye reglene

Fra og med 1. september vil Oslo Børs legge en avgift på 5 øre på alle handler hvor det er mer enn 70 ordre per handel. Dette for å forhindre støy.

Det Oslo Børs ønsker å påvirke, er aktører som ikke bidrar med likviditet til markedet:

- Vi teller ikke med de ordrene som bidrar til likviditet. Bidrar de positivt med likviditet eller tightere spreads (bedre priser journ. red.), så telles de ikke, sier Steine.

- Vi ønsker ikke å ramme algoritmehandel, men vi ønsker å styre utviklingen.

Styre utviklingen

Oslo Børs, og de fleste andre aktører i markedet, er av den oppfatningen av at det kun er et fåtall automatiserte handelsstrategier som virker potensielt destruktivt på markedet.

- Vi ønsker å styre utviklingen, noe som kan bidra til å gjøre algoritmene mer effektive, sier Steine.

- Algoritme-basert handel er jo relativt nytt. Noen aktører er kommet veldig langt, hvor de har fått mer effektive systemer og algoritmer. Dette utvikler seg som alt annet. De som startet tidlig med algoritmer, har lært mye.

Stort fokus

I januar i år satt E24 stort fokus på problemet knyttet til automatiske handelssystemer på børs. E24 fikk hjelp av den amerikanske eksperten på aksjeroboter, Eric Hunsader i Chicago-baserte Nanex Llc, til å analysere alle ordre lagt inn i handelssystemet til Oslo Børs i november i fjor.

Undersøkelsene viste at kun hver 20. ordre ble til en gjennomført handel.

- Påvirket undersøkelsene til E24 avgjørelsen om å innføre nye avgifter?

- Vi henter informasjon fra veldig mange kilder, både norske og internasjonale. Det er klart at alt er med når vi tar avgjørelser, sier Steine.

Oslo Børs og Finanstilsynet har den siste tiden vært klar på at den ikke ønsker å innføre særegne regler for Norge, men at man tilpasser reglene til de internasjonale normene.

- Teknologiske nyvinninger i markedet kommer gjerne først i USA og gjerne noe senere i Norge. Det er mange børser som har innført lignende tiltak, sier hun.

- Vi vil ikke innføre særegne ting som gjør at det norske aksjemarkedet blir veldig spesielt i forhold til andre europeiske børser.

(Se lenker til andre saker under denne animasjonen)

FORVIRRET? Denne animasjonen forklarer i detalj hvordan robothandel fungerer.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. Børsen innfører robot-avgift

  2. Nye robot-regler fra Finanstilsynet

  3. Nå går FBI inn ikampen mot aksjerobotene

  4. Annonsørinnhold

  5. Slunken børsstart på 2013

  6. Børsens nye system vil stoppe turbulente aksjer oftere