Telenor mister lisensen i India
Telenors joint venture-selskap i India har mistet lisensen til å operere i landet.
Telenors samarbeidsselskap med indiske Unitech, Uninor, har mistet lisensen i India.
Det melder nyhetsbyrået Reuters.
Høyesterett i India har trukket tilbake totalt 122 telekomlisenser i landet, skriver nyhetsbyrået.
Uninor sier i en uttalelse at selskapet har blitt «urettferdig behandlet» og er «sjokkert» over avgjørelsen fra Høyesterett.
- Denne dommen er knyttet til hendelser som skjedde før Telenor gikk inn i India. Vi har ikke skyld i noen av det som ligger til grunn for domsavsigelsen, sier informasjonsdirektør Tor Odland i Telenor til E24.
- Hva skjer videre nå?
- I øyeblikket studerer vi dommen nærmere og vurdere hvilke skritt vi vil ta for å sikre vår investering og at Uninor kan fortsette, sier Odland.
Uninor har rundt 36 millioner kunder i India.
- På hvilken måte vil dette eventuelt ramme kundene til Uninor?
- Det er satt en tidsperiode på fire måneder før noe skjer, så det er ingen umiddelbare problemer for kundene, sier Odland til E24.
- Veldig uventet
Telenor-analytiker Espen Torgersen i Carnegie sier avgjørelsen er svært overraskende.
- Dette var veldig uventet, og vi må grave mer i dette før vi sier noe om konsekvensene. Men det virker jo dramatisk, i og med at det er en dom i Høyesterett, sier Torgersen til E24.
Kjøpte i 2008
Det var i slutten av oktober 2008 annonserte Telenor sin inntreden i det indiske telekommarkedet ved å kjøpe 60 prosent i Unitech Wireless for 1,1 milliarder dollar.
Den gang het det at Unitech Wireless hadde telelisenser i alle Indias 22 teleregioner.
I ettertid har selskapet blitt satt under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av mange av disse lisensene.
Telenor har de siste årene investert over fem milliarder kroner i India gjennom selskapet Uninor.
Det har lenge hengt som en usikkerhet over selskapet at korrupsjonsanklagene kunne føre til at de mister mobillisensen i India.
I årsrapporten i 2010 skrev Telenor:
«Det er en risiko for at Høyesterett vil sette til side 2G-lisensene som ble utstedt i 2008 (inklusiv Uninors lisens), pålegge lisenstagerne en bøtestraff, beslutte en nytildeling (ut fra «først til mølla»-prinsippet) eller en ny auksjon av spektrum til slike lisenssøkere».
- For tidlig å konkludere
Analytiker Harald Øyen i Swedbank First Securities mener også avgjørelsen er alvorlig.
- Det er tidlig å konkludere med de fullstendige implikasjonene, men dersom dagens avgjørelse skulle stå er jo åpenbart alvorlig for Telenor.
- Hvor mye står på spill for spill for Telenor her?
- Jeg tror det er litt tidlig å konkludere på det ennå da ikke alle detaljer er på bordet, men det er betydelige verdier. Telenor har investert rundt 15 milliarder til nå i India, og jeg mener dagens nyhet også understreker risikoen ved å drive operasjoner utenlands, sier Øyen til E24.
Næringminister Trond Giske henviser til Telenor når E24 ber om en kommentar.
Korrupsjonsskandale
Påstander om uregelmessigheter i forbindelse med tildelingen av lisenser og båndbredde i 2008 har ført til arrestasjoner av politikere, tidligere regjeringsmedlemmer og flere industriledere.
AksjeLongname: TelenorTicker: TELMarked: OSEOrganiasonsnummber: 982463718TSID:Trade time: 2012-02-02 08:20:42Last:Close: 98.05Periode: 1month
Det er avdekket at lisenser er gitt til selskaper som ikke hadde nødvendig kapital.
Ifølge Bloomberg News har domstolen beordret noen av de ti operatørene til å betale inntil 50 millioner rupi i bøter. Operatørene vil kunne fortsette sin drift i fire måneder.
Bekreftet
Telenor bekreftet opplysningene selv i en børsmelding som ble sendt ut klokken 08.59 torsdag.
«Indisk høyesterett avsa 2. februar 2012 kjennelse i en såkalt public interest petition om kansellering av 122 mobillisenser, hvorav 22 tilhørende Uninor, gitt av indiske myndigheter i 2008. Retten har i sin domsavsigelse kansellert de 122 lisensene, inkludert Uninors».
Videre bekreftes det at kanselleringen trer i kraft fire måneder av fra i dag, og at myndighetene i mellomtiden kan be TRAI (Telecom Regulatory Authority of India) om å reallokere lisensene.
«Telenor har ennå ikke hatt mulighet til å gjennomgå dommen og vil gi ytterligere kommentarer først når dommen er gjennomgått» skriver selskapet.
LES OGSÅ