Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

Oljefondets direktør er forberedt på at de store teknologiaksjene kan stige eller falle 30 til 40 prosent. I løpet av høsten ble fondets toppaksje Apple avløst av Microsoft.

SVINGER MYE: Oljefondet hadde sin nest svakeste avkastning noensinne i fjor. Samtidig ble Apple erstattet av Microsoft som fondets toppaksje etter børsfallet i høst. Fondets direktør Yngve Slyngstad er forberedt på at de store teknologiaksjene kan stige eller falle med 30–40 prosent.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Ved utgangen av fjoråret var det for første gang Microsoft som sto for den største aksjebeholdningen i Oljefondet.

Microsoft-beholdningen var på 64,7 milliarder kroner ved fjorårets slutt, etter å ha falt fra 65,7 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Men verdien av de andre teknologiaksjene Apple og Amazon.com falt enda mer, og dermed rykket Microsoft opp til topplasseringen.

Teknologiaksjene har steget betydelig på børsene de siste årene, men Oljefondet er forberedt på at de vil kunne svinge kraftig i verdi, ifølge administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management.

– Vi må være forberedt på at disse store teknologiselskapene går opp og ned i pris. Pluss-minus 30–40 prosent er noe som må være innenfor det vi ser er mulig, sa Slyngstad på en pressekonferanse onsdag.

Det var nettopp et slikt fall Apple-aksjen opplevde i løpet av fjerde kvartal, da den falt med rundt 30 prosent fra 225,74 dollar til 157,74 dollar.

Store verdier

FAANG-aksjene (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google-eier Alphabet) utgjorde alene 2,5 prosent av fondets verdi ved utgangen av fjoråret. Verdien har økt ytterligere etter oppturen i markedene så langt på nyåret.

– Vi har investert hele 212 milliarder i de såkalte FAANG-selskapene ved årsskiftet, og de er jo betydelig økt i markedsverdi så langt i år, sa Slyngstad.

Oljefondet leverte sin nest svakeste avkastning noensinne i fjor, med minus 485 milliarder kroner – eller minus 6,1 prosent. Verdien av fondet falt med 233 milliarder kroner fra året før til 8.256 milliarder kroner.

Men så langt i 2019 har fondet steget svært mye i takt med internasjonale markeder, og fondets verdi har vært oppe i rekordhøye 8.850 milliarder kroner.

Les også

Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake

Vil ikke endre investeringene

Oljefondets sjef sier til E24 at de store teknologiselskapene er så viktige at Oljefondet vil fortsette å være investert i dem i stor skala.

– Den prosentvise eierandelen vi har i disse selskapene er jo rundt én prosent, for det er vår strategiske eierandel i det amerikanske markedet. Likevel blir det så store investeringer, og det sier noe om størrelsen på disse selskapene, sier Slyngstad.

– Det er ikke aktuelt for oss å ikke være investor, og det er ikke aktuelt for oss å avvike mye fra det som er referanseindeksens vekt i disse selskapene heller, legger han til.

Microsoft og Amazon var de enkeltaksjene som bidro mest positivt til Oljefondets avkastning i fjor, mens investeringen i Facebook var blant aksjene som bidro mest negativt til avkastningen.

Kraftig børsfall endret listen

Årsaken til omkalfatringen på fondets toppliste i fjor er de betydelige børsfallene i høst, som blant annet bidro til at Oljefondets Apple-eierskap falt fra 83,7 milliarder kroner til 62,7 milliarder kroner i løpet av fjerde kvartal.

Verdien av fondets Amazon-aksjer falt fra 66,4 milliarder kroner til 54,7 milliarder kroner i samme periode, og Amazon falt derfor fra andre til fjerde plass på topplisten fra tredje kvartal til fjerde kvartal.

I 2017 ble Apple for første gang Oljefondets største aksjepost, etter fem år med den sveitsiske matvarekjempen Nestlé på topp. Sistnevnte er nå fondets femte største aksjepost med en verdi på 53,9 milliarder kroner.

Les også

Ble Oljefondets vinneraksje igjen: Så mye eier du i Apple

– Endrer økonomien

På pressekonferansen onsdag påpekte Slyngstad at de store teknologiselskapenes forretningsmodeller gjør at de også påvirker andre sektorers inntjening, og at de får en andel av overskuddet i mange andre bransjer.

– Det betyr i praksis at de endrer måten økonomien fungerer på. Når du har store selskaper som endrer måten økonomien fungerer på, er det vanskelig å forutsi på en god måte hva slags inntjening de vil ha på lang horisont, sa Slyngstad.

I utgangspunktet skal Oljefondet ha en relativt lik eierandel på de forskjellige selskapene, ifølge Slyngstad.

Ved nyttår hadde fondet litt under én prosent eierskap i Microsoft, Apple, Amazon og Alphabet, mens eierskapet i Facebook var 0,83 prosent.

De ulike selskapenes posisjon på fondets toppliste er dermed først og fremst avhengig av svingningene i markedet, påpeker Oljefondets leder.

– Hvilke av dem som befinner seg øverst på listen av våre investeringer er da i stor grad drevet av andre aktørers forventninger til fremtidig inntjening hos disse, mer enn våre egne endrede posisjoner, sa Slyngstad onsdag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Microsoft og Apple kniver om toppen: Dette er Oljefondets toppaksjer

  2. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

  3. Apple-varsel skremmer markedet: Teknosmell for Oljefondet

  4. Oljefondets verdi har steget med 5,6 millioner i minuttet

  5. Apple og Amazon bidro mest til Oljefondets avkastning