Analytikerstanden strides om veien videre

Én analytiker kutter kursmålet til 70 kroner og roper selg. 200 kroner skiller kursmålene til Norne Securities og DNB Markets.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

1,8 milliarder kroner i børsverdi ble barbert bort for Norwegian-eierne, etter at beiler IAG overrasket med å trekke tilbake sitt bebudede frieri torsdag, og fallet fortsatte i tidlig handel før aksjen snudde opp over nullstreken etter cirka 50 minutter

Etter 55 minutter med handel er aksjen opp 1,64 prosent.

Børskommentar: (+) Har du egentlig mistet interessen for Norwegian, Willie?

Kutter kursmål med over 70 prosent

Norne-analytiker Karl Johan Molnes mener det nå gjelder å kvitte seg med aksjene så fort som mulig, og i en oppdatering kutter meglerhuset sitt kursmål til 70 kroner per aksje, ned fra tidligere anbefaling på 240 kroner per aksje – og betydelig lavere enn kurs fredag morgen på 137,95 kroner per aksje.

Molnes peker på at det forventes at den bokførte egenkapitalen som ved utgangen av tredje kvartal i fjor var på 5,3 milliarder kroner, gjennom vintersesongen i fjerde kvartal i fjor og første kvartal i år vil falle under 1,5 milliarder kroner, noe som vil medføre brudd i lånebetingelsene.

– Det tidligere kursmålet på 240 kroner var et gjennomsnitt av de to mest sannsynlige utfallene at Norwegian skulle bli kjøpt opp til rundt 350 kroner og at det ville kunne komme en ny emisjon under forrige på 155 kroner per aksje. Nå etter at IAG har trukket seg er det langt mindre sannsynlig at det kommer et oppkjøp til kurser over 300 kroner, skriver Molnes.

Kan være budkrig

Også SEB kutter sitt kursmål fra 275 kroner per aksje til 170 kroner per aksje, men mener at det fortsatt er plausibelt at det er flere aktører som er interesserte, skriver Finwire.

Ifølge SEB kan mulige interessenter være Lufthansa, Ryanair, Delta, finansielle aktører eller leasingselskaper.

Nordea Markets beholder hold-anbefaling på aksjen, tross økt finansiell risiko, mens Pareto kaller gårsdagens kursbevegelser for «irrasjonelle», skriver Direkt.

Les også

– Tydelig at IAG har satt hardt mot hardt

– Vi anser at det fundamentale og risikoen stort sett er uforandret samtidig som markedet virker å tro at IAG var det eneste alternativet for Norwegian, skriver Pareto, som tror styret i Norwegian ville vært mer villige til å få til en avtale om IAG var det eneste alternativet.

Pareto mener også at det faktum at IAG nå trekker seg kan være en indikasjon på at det pågår en budkrig der IAG ikke har blitt gitt eksklusive forhandlingsrettigheter.

SEB peker på sin side på at en mulig årsak til at IAG nå trekker seg, er at Norwegian har forsøkt å presse opp prisen gjennom å ha flere konkurrerende aktører.

– Med tanke på Norwegians finansielle posisjon virker det sånn sett forhandlingstaktisk uklokt om ikke selskapet har noe annet alternativ på vei, skriver investeringsbanken.

Les også

Sissener om Norwegian-kollapsen: – Det var tungt i dag, og det blir nok tungt i morgen også

Positive tross høy risiko

DNB Markets skriver i fredagens morgenrapport at de har en kjøpsanbefaling på aksjen og et kursmål på 270 kroner per aksje. Det påpekes dog at risikoen på kort sikt fortsatt er høy, og DNB er bekymret for lånebetingelsene.

– Gårsdagens melding fra IAG har økt risikoen i Norwegian ytterligere og etter vårt syn var reaksjonen i aksjen berettiget.

– Våre estimater for summen av delene tilsier langsiktige verdier på henholdsvis 286 kroner per aksje (inkludert fremtidige leveranser) og 171 kroner per aksje (ekskludert nye fly). I mellomtiden tilsier estimatene imidlertid også negativ bokført egenkapital allerede ved utgangen av første kvartal. Risikoen for at selskapet vil måtte hente inn ny egenkapital er dermed betydelig, skriver meglerhuset.

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Norwegian-ras: Meglerhus tror selskapet vil bryte lånevilkår

  2. Frykter brudd på lånevilkårene: Slik kan Norwegian ordne opp

  3. DNB Markets: Venter at investorer skyr Trøims riggsatsing

  4. Annonsørinnhold

  5. Pareto snur om Equinor – ser oppside på 41 prosent

  6. DNB Markets om Grieg Seafood: Venter betydelig økt inntjening