Denne uken: Resultatrush blant børskjempene

Resultatsesongen skrider fremover, og denne uken skal flere av Børsens største selskaper legge frem sine tall. Ukens meny byr også på boligtall, globale PMI-tall, handelstall fra flere europeiske land og norske BNP-tall. 

LEGGER FREM RESULTAT: Konsernsjef Eldar Sætre gliste etter å ha presentert tall for Equinors tredje kvartal. Analytikerne venter at han onsdag kan legge frem et enda bedre resultat.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Etter en uke med rentemøte hos Federal Reserve og resultater fra Apple, Amazon og Facebook, så er det ventet at denne uken blir litt roligere.

– Denne uken blir mye roligere enn forrige uke. Alle visste at Fed ville bekrefte at de hadde tålmodighet. Mange lurer på hva som forklarer det markerte skiftet i Feds uttalelse, sier Harald Magnus Andreassen, som er sjeføkonom i Sparebank1.

På makrosiden er det ikke ventet altfor høy feststemning denne uken.

Les også: (+) EBITDA-hva for noe ...?

– Inntektsveksten har bremset noe i USA, men forventningene er også kommet mye ned. Så da skal det ikke så mye til for å slå forventningene, sier sjefstrateg hos Danske Bank, Christian Lie, til E24.

Fra Norge er det dog full fart på resultatfronten.

Flere av børskjempene skal i ilden, blant dem Equinor, DNB, Aker BP, Yara, Aker Solutions, Norsk Hydro og Norwegian.

Kan bli beste Equinor-kvartal siden 2014

For Equinors del venter analytikerne en solid forbedring i selskapets justerte resultat i fjerde kvartal med en oppgang på over 21 prosent. Det viser estimater selskapet selv har hentet inn.

Skulle dette bli utfallet, vil det være selskapets sterkeste kvartal siden tidlig i 2014, før oljeprisfallet som har ført til omfattende kostnadskutt i bransjen de siste årene.

Les også

Solid aktivitetsvekst for norsk industri

Norwegian leverer sitt resultat for fjerde kvartal torsdag, en drøy uke etter at selskapet varslet at det ville hente 3 milliarder kroner i en emisjon.

Selskapet la samtidig frem foreløpige tall som viser at selskapets tapte penger på både driften og finansielle kontrakter for drivstoffsikring i slutten av 2018. Flyselskapet tapte fire milliarder kroner før skatt i fjorårets tre siste måneder.

Av de store utenlandske står resultatene til Alphabet, Snapchat, Spotify, Twitter, Disney, GM og Fiat Chrystler på tapetet.

Fortsetter PMI-nedgangen?

Det trolig viktigste tallet for verdensøkonomien denne uken er de globale PMI-tallene (se faktaboks). Forrige måned så vi en svak nedgang i den globale PMI-en, noe som videreførte trenden fra 2018.

Ukens PMI-tall er ventet å vise fortsatt nedgang, men tallene vil trolig holde seg på et høyere nivå enn de var på i 2011, 2012 og 2016.

Resultatene fra flere selskap tyder på brems for den økonomiske veksten.

– Så langt har vi fått et blandet bilde av selskapsresultatene som er kommet både i USA og Europa. Det er enkelte selskaper som har gjort det bra, som Apple og Facebook, men samtidig har Caterpillar og Nvidia helt klart bekreftet vekstproblemene i verdensøkonomien, sier Lie.

Middels i Europa

Fra Europa får vi tall for detaljhandel, bilsalg og industriproduksjon denne uken. På forhånd er det ikke akkurat ventet full jubel når tallene legges frem.

Detaljhandelen blir kanskje det eneste lyspunktet fra Europa, med bra tall fra oktober og november, som kan holde Europa flytende. Inflasjonen er ventet å falle grunnet strømprisene, noe som kan løfte forbruket. Det er også knyttet spenning til om nedgangen i tysk økonomi legges er bak oss.

Det som tidligere har vært en utfordring kan roe seg ned litt. I tillegg har protestene roet seg noe i Frankrike, samtidig som forbrukertilliten steg – så det er flere positive tegn i økonomien.

Venter gode nyheter fra Norge

Fra norsk side kommer industritallene torsdag og BNP-tallene fredag.

På forhånd er det ventet 0,8 prosent økning BNP i fjerde kvartal, opp fra 0,3 prosent i tredje kvartal. Det svake tredjekvartalet i fjor kom blant annet fra de katastrofale avlingene fra sommerens tørke, og det er forventet at disse tallene vil normalisere seg i fjerde kvartal av 2018.

Detaljhandel og vareforbruk viser at fjerde kvartal var svakt, men andre ting, som produksjonsveksten, går bedre. Produksjonsveksten viser i sum at norsk økonomi vokser og at oljeinvesteringer er på oppsiden. Vi ser også at bolig, som dro oss noe ned i 2018, nå er i pluss igjen.

Bråk i Venezuela

I tillegg til de planlagte nøkkeltallene fra inn- og utland, så er det knyttet stor spenning til utviklingen i Venezuela.

Situasjonen i landet med verdens største påviste oljereserver har vært svært usikker, og flere land har allerede uttalt at de anerkjenner opposisjonsleder Juan Guaidó som landets president. Uroen har så langt ikke gitt store utslag på oljeprisene, men en eskalering denne uken kan få større effekt.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Resultatrush og boligtall

  2. Dette skjer denne uken: Resultatskred på Oslo Børs

  3. Dette skjer denne uken

  4. Denne uken kommer tall fra gigantene: – En av de viktigste ukene på lenge

  5. Temperaturmålere fra eurosonen og USA: Dette skjer denne uken