Milliardrush for «landlaks»: – Starten av noe som kan bli veldig stort

På to dager har Akva Group fisket inn kontrakter for landbaserte lakseanlegg til 1,5 milliarder kroner.

GOD STIM: Akva Group og konsernsjef Knut Nesse har hanket inn to store kontrakter i Kina og Sverige. Her er Nesse flankert av daværende Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og Kronprinsesse Victoria på konferansen AquaVision i 2018.
Publisert: Publisert:

– Vi opplever stor interesse for vår teknologi, vi jobber på maks og har det supert, sier Knut Nesse, konsernsjef i Akva Group.

Verdens største utstyrs- og teknologileverandør til lakseoppdrettsnæringen har vind i seilene.

Fredag morgen melder selskapet om en ny kontrakt for bygging av et landbasert lakseoppdrettsanlegg i Ningbo i Kina, som vil gi nær 550 millioner i inntekter i første fase.

Nyheten kommer dagen etter at Akva Group meldte om en såkalt ingeniør- og designkontrakt med det svenske selskapet Premium Svensk Lax. Ved endelig tildeling ventes kontrakten å ha en verdi på i overkant av én milliard kroner.

Dermed er kontrakter for potensielt 1,5 milliarder kroner sikret på to dager. Til sammenligning var Akva Groups totale ordrebok ved utgangen av tredje kvartal på 1,6 milliarder.

– Vi er på starten av noe som kan bli veldig stort og viktig, sier Nesse.

Akva Group-aksjen stiger fire prosent fredag ettermiddag, og er dermed opp 14 prosent på to uker.

Havnet på kroken igjen

Oppdragsgiveren i Ningbo er Merkur Market-klare Nordic Aqua Partners (NAP).

NAP har i flere år forsøkt å sikre finansiering til å bygge et landbasert oppdrettsanlegg for laks i Kina med kapasitet på 8.000 tonn.

Akva Group signerte opprinnelig en ingeniør- og designkontrakt med NAP i desember i fjor. I april kom meldingen om at kontrakten var kansellert, siden Nordic Aqua Partners hadde fått trøbbel med finansieringsprosessen på grunn av covid-19.

Nå er imidlertid pengene på plass. I en pressemelding fredag melder NAP at det har hentet inn 600 millioner kroner i en emisjon, noe som innebærer at første fase av byggingen er fullfinansiert.

Største eier i NAP er nederlandske Nutreco, der Nesse tidligere var adm. direktør. Nutreco eier blant annet den norske laksefôrprodusenten Skretting.

Akva Group har selv skutt inn 34 millioner kroner med egenkapital i NAP i emisjonen.

– Vi har tro på prosjektet, og ved å investere direkte på denne måten gjør vi oss til deltagere over tid. Vi vil sitte i et teknisk advisory board, og vi er med og får innsikt i drift og data etter utstyret er koblet opp. Det blir et partnerskap med kunden over flere år, sier Nesse.

Kjempekontrakten med Premium Svensk Lax vil først havne i Akva Groups ordrebok når førstnevnte klarer å sikre finansiering, noe som er ventet å ta noen måneder.

– Det er først da det blir fast fisk, på vårt språk, sier Nesse.

Planer for 15 milliarder

Akva Groups hovedvirksomhet er fortsatt utstyr og teknologi til fjordbasert oppdrett, og dette segmentet ga en omsetning på 2,8 milliarder kroner i 2019.

Til sammenligning leverte segmentet landbasert, som inkluderer både konvensjonelle smoltanlegg og større anlegg tilpasset produksjon i hele laksens livssyklus, rundt 640 millioner.

Fremveksten av landbasert lakseoppdrett kommer som en følge av flere år med svært høye laksepriser, som igjen skyldes vekstutfordringer for konvensjonell oppdrett i sjø.

Nesse forventer imidlertid at sjø vil være større enn land for selskapet i uoverskuelig fremtid.

– Men landbasert vil vokse raskere i prosent, sier han.

Hvis selskapet får fast fisk på alle potensielle oppdrag i horisonten, blir det moro for aksjonærene fremover.

Akva Group har foreløpig meldt om prosjekt- og designkontrakter som representerer en samlet verdi på opp mot 15 milliarder kroner over en 5–7 års periode, hvis alt blir realisert.

– Vi så tidligere i år at en god del prosesser ble utsatt på grunn av korona. Og så har jo heller ikke lakseprisene vært så gunstige i det siste. Men nå ser det ut som investeringsvinduet er åpent, flere prosjekter er blitt finansiert i høst og det er sikkert flere som kommer, sier Nesse.

Publisert: