Aker BioMarine med «helsegjennombrudd»: Håper på godkjenning før 2023

Kjell Inge Røkkes krillsatsing Aker BioMarine er nå klare med et nytt produkt som har vært under utvikling i årevis. Selskapet håper å få Lysoveta-produktet godkjent som kosttilskudd innen et par års tid.

Administrerende direktør Matts Johansen og finansdirektør Katrine Klaveness i Aker BioMarine
Aker og Kjell Inge Røkke
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Aker BioMarine melder tirsdag at selskapet nå lanserer et nytt forretningssegment, kalt Lysoveta.

Det er snakk om et produkt med LPC-bundne EPA- og DHA-fettsyrer fra krill, der fettsyrene henger seg på LPC-molekylet som kan transportere dem til hjernen.

Ifølge Aker BioMarine er dette «et betydelig gjennombrudd som vil åpne nye muligheter og nye store markeder» innen blant annet øye- og hjernehelse.

Nyheten fra selskapet sendte aksjekursen opp over 10 prosent tirsdag.

Ifølge amerikanske Journal of Lipid Research har omega 3-fettsyrene EPA og DHA egenskaper som beskytter mot flere nevrologiske og metabolske plager.

Aker BioMarine mener disse produktene frem til nå kun har vært tilgjengelige i små og dyre volumer, men at deres løsning vil gjøre produktet tilgjengelig i «store volumer til en rimelig pris».

Nå vil Aker BioMarine skalere opp produksjonskapasiteten sin på fabrikken i Houston, Texas. Selskapet forventer en godkjenning av Lysoveta som kosttilskudd innen utgangen av 2022.

I tillegg søker selskapet nå etter kommersielle partnere for å se på mulighetene til å bruke stoffene i både legemidler og babymat.

Forventer kraftig vekst

Med en aldrende befolkning og et stadig økende behov for å forebygge og bekjempe både øye- og hjernerelaterte sykdommer og plager, ser Aker BioMarine nå store muligheter for sitt nye produkt.

– Vi har brukt de siste seks årene på å jobbe med det vitenskapelige og kjemiske, med et mål om å få Lysoveta til markedet. Aker BioMarine er det første selskapet som produserer og tilbyr LPC-bundet EPA og DHA, sier administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine i en pressemelding.

– Dette er et gjennombrudd innen både vitenskap og produktutvikling. Det åpner en helt ny plattform for å bedre menneskes helse, fortsetter han.

Aker BioMarine har fra før to kjernevirksomheter:

 • Ingredienser: Produserer og selger Omega 3-råvarer til oppdrettsnæringen (laks, reke og matfisk), kosttilskuddsproduksjon, dyreforprodusenter og andre
 • Brands: Aker BioMarines egne produkter. I dag er det snakk om Omega 3-tilskuddet Kori som allerede er på plass hos apotekkjeden CVS, butikkjedene Target og Wal-Mart, og som kommer til Cosco og Sam’s Club.

Kori har den nødvendige godkjenningen av FDA (det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet) og man satser foreløpig kun på salg direkte til forbrukere i USA. Råstoffsalget direkte til andre bedrifter foregår imidlertid over hele verden.

Aker BioMarine ble børsnotert på Merkur Market i juni i år, åtte år etter at selskapet forsvant fra Børsen. Det er et helt annet selskap nå enn den gang, poengterte Aker BioMarine-sjef Matts Johansen tidligere i år.

I en emisjon i forbindelse med børsnoteringen ble aksjen solgt for 115,85 kroner, før aksjen begynte å handle til 111 kroner. Mandag endte aksjen dagen på 89,38 kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Aker Biomarine
 3. Aker
 4. Kjell Inge Røkke

Flere artikler

 1. Aker BioMarine allierer seg med amerikansk selskap: Vil hente 250 mill. til Lysoveta-satsingen

 2. Krillentusiasten Kjell Inge Røkke etter aksjefest: – Store kommersielle muligheter

 3. Har brukt 160 mill. på reklame i USA: Venter null vekst for Røkkes krillbutikk

 4. Betalt innhold

  Hvor viktig er egentlig det «det største» som har skjedd Aker Biomarine?

 5. Aker Biomarine får gebyr fra Oslo Børs for regelbrudd