Storbank tapte nesten 40 milliarder på hedgefondskandale

Credit Suisse kutter i utbytte etter stortap på en amerikansk hedgefondkunde. To fra toppledelsen går av.

GIGASMELL: Det har ikke vært kjent hvor mye den sveitsiske storbanken Credit Suisse tapte på hedgefondsmellen. Nå varsler selskapet at beløpet er på 4,4 milliarder sveitsiske franc, noe som tilsvarer 39,9 milliarder kroner.
  • Eivind Bøe
Publisert:

Den sveitsiske storbanken Credit Suisse varsler et tap på 900 millioner sveitsiske franc i årets første kvartal, tilsvarende 8,2 milliarder kroner.

«Dette inkluderer en kostnad på 4,4 milliarder sveitsiske franc (tilsvarende 39,9 milliarder kroner, journ.anm.) som følge av at et USA-basert hedgefond ikke klarte å oppfylle marginkravene», skriver Credit Suisse i resultatvarselet.

– Det betydelige tapet knyttet til svikten i hedgefondet er uakseptabelt, sier Credit Suisse-sjef Thomas Gottstein.

Credit Suisse kutter i utbyttet etter stortapet. Risikodirektør Lara Warner og investeringsbanksjefen Brian Chin går av, skriver banken i en separat melding mandag morgen. Warner går på dagen, mens Chin vil bli værende ut april.

Les også

Milliardfiaskoen som kan ha utradert den enorme familieformuen

Hedgefond-skandale

JP Morgan har anslått at banker kan ende med tap på inntil 10 milliarder dollar, tilsvarende 86 milliarder kroner, ifølge Bloomberg, som følge av hendelsen.

Både Credit Suisse og japanske Nomura varslet mandag i forrige uke at de kan stå overfor «betydelige» tap i forbindelse med at «et amerikansk hedgefond» har brutt marginkravene knyttet til ulike posisjoner. Det nøyaktige beløpet har ikke vært kjent. De to bankaksjene raste på børsen i forrige uke.

Archegos, som ledes av forvalteren Bill Hwang, skal ha brutt marginkravene på posisjoner knyttet til en rekke aksjer. Det skal ha utløst tvangssalg verdt milliarder av dollar, ifølge flere medier.

Tvangssalgene har påvirket både aksjene der Archegos var inne og en rekke banker der Archegos var kunde.

Mitsubishi UFJ Financial har varslet at de vil kunne ha et tap på rundt 300 millioner dollar, tilsvarende 2,6 milliarder kroner, knyttet til en amerikansk klient.

Les også

Børsras for storbanker: Advarer om enorme tap etter at hedgefond ble tvunget til gigantsalg

Mer trøbbel for storbanken

Credit Suisse har også hatt problemer knyttet til det kontroversielle fondet Greensill Capital, som driver med såkalt «supply chain finance» eller leverandørfinansiering.

«Vi erkjenner at både det amerikanske hedgefondet og leverandørfinansieringsfondet krever betydelig ytterligere gjennomgang og gransking», skriver Credit Suisse som melder at styret har igangsatt gransking av begge hendelsene.

– Jeg anerkjenner at disse to hendelsene har skapt betydelig bekymring for interessentene våre, sier toppsjefen som sammen med resterende konsernledelse ikke vil få bonuser 2020.

Det London-baserte selskapet Greensill Capital har fått mye oppmerksomhet i internasjonal finanspresse etter at storbanken Credit Suisse valgte å bryte bånd til selskapet. Selskapet har blant annet brukt tidligere statsminister i Storbritannia David Cameron som rådgiver.

Selskapet har søkt om å bli satt under administrasjon («files for administration»), ifølge Financial Times.

Credit Suisse har fryst midler til en verdi av 10 milliarder dollar, tilsvarende 85 milliarder kroner, etter at storbanken ble bekymret over båndene til den indiskfødte britiske metallmagnaten Sanjeev Gupta. Han skal ha vært avhengig av Greensill for å utvide sitt imperium, GFG Alliance, som har over 30.000 ansatte og 20 milliarder dollar i inntekter.

Credit Suisse frøs angivelig midlene fordi noen eiendeler i dem «for tiden er utsatt for betydelig usikkerhet med hensyn til deres nøyaktige verdsettelse», ifølge WSJ.

Les også

FT: Greensill Capital ber om å bli satt under administrasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Credit Suisse
  2. Bank

Flere artikler

  1. WSJ: Credit Suisse-meglere må gå

  2. Oljefondet stemmer mot gjenvalg i Credit Suisse etter skandaler

  3. Credit Suisse tapte mer enn 2 milliarder i første kvartal

  4. Børsras for storbanker: Advarer om enorme tap etter at hedgefond ble tvunget til gigantsalg

  5. Tvangssalg-tapere hentet seg inn på rød Wall Street