Helsegiganten Unicare i pengeskvis: - Vi er i en krevende situasjon

Unicare risikerer å måtte betale tilbake over 80 millioner kroner til Helse Sør-Øst, og kan dermed havne i brudd med sine lånebetingelser.

USIKKER SITUASJON: Helsekonsernet Unicare kan havne i brudd med sine lånebetingelser. Her fra Hovseterhjemmet i Oslo, som selskapet solgte til Diakonissehuset Lovisenberg i 2019.

Fredrik Solstad
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Helsekonsernet Unicare trenger litt ekstra kjærlighet og forståelse fra sine kreditorer i tiden som kommer.

Mandag kalte holdingselskapet Care BidCo Group inn til telefonkonferanse for å oppdatere eierne av selskapets obligasjonslån om en mulig likviditetsskvis i fjerde kvartal.

Årsaken er coronaviruset med tilhørende smittebegrensende tiltak, som gjør at Unicare ikke får levert alle de helse- og omsorgstjenestene som konsernet er forpliktet til under gjeldende rammeavtaler med norske helseforetak.

I en børsmelding før helgen kom det frem at selskapet risikerer å måtte betale tilbake 80,6 millioner kroner til sin største kunde, Helse Sør-Øst, i løpet av fjerde kvartal.

Det vil innebære «strukket likviditet» og risiko for at Unicare havner i brudd med låneavtalen knyttet til selskapets obligasjonslån på 350 millioner kroner.

Nå har Unicare hyret inn meglerhuset Carnegie for å hjelpe til med å skaffe en mer «bærekraftig» balanse.

– Vi er i en krevende situasjon både operasjonelt og finansielt, det er det ingen tvil om. Helseforetakene har betalt for tjenester vi ikke har levert, og det er uklart hvordan de vil håndtere dette, og hva som eventuelt vil bli krevd tilbakebetalt, sier Ole Mjåtvedt, driftsdirektør i Unicare, til E24.

Lederbytter og eierkrangel

Unicare er et av Norges største private helseforetak med rundt 1.400 ansatte, og tilbyr tjenester innen rehabilitering, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) samt omsorgsboliger og avlastning.

Selskapet drifter også ti såkalte vårdcentraler i Sverige.

Den usikre økonomiske situasjonen for selskapet kommer i kjølvannet av en allerede turbulent periode.

Før nyttår valgte selskapet å selge seg helt ut av eldreomsorg i Oslo, som da utgjorde nær en tredjedel av omsetningen i Norge. Ledelsen begrunnet salget med ytringer fra den politiske ledelsen om at kommunens eldrehjem burde bli drevet kommunalt eller av non-profit-stiftelser.

Les også

Unicare selger seg ut av eldreomsorg i Oslo

I februar i år sluttet konsernsjef Christoffer Sundby brått etter kun seks måneder i jobben. Sundbys midlertidige erstatter, finske Marja Aarnio-Isohanni, skapte stor intern uro og krangling mellom selskapets største aksjonærer, investeringsfondet G Square Capital og gründer Tom Tidemann, ifølge Dagens Næringsliv.

I juni ble Knut Øversjøen ansatt som ny toppsjef, og Mjåtvedt kom på plass i juli.

– I den innledende fasen av coronaepidemien måtte vi nedjustere aktiviteten betydelig, men selv nå som vi er tilbake til full bemanning, så fører de smittereduserende tiltakene til at vi ikke får levert det volumet som ligger i våre rammeavtaler, sier Mjåtvedt til E24.

Han opplyser at den mulige tilbakebetalingen til Helse Sør-Øst kan bli på inntil 80,6 millioner om avtalen blir tolket etter ordlyden i kontraktene.

Det finansielle utfallet og likviditeten vil være usikkert så lenge kompensasjonsavtalen med Helse Sør-Øst er uavklart.

I oktober skal Unicare i et møte med Helse Sør-Øst. Mjåtvedt er usikker på utfallet.

– Helseforetakene har indikert at de skal finne fornuftige løsninger, og vi håper selvfølgelig på at vi finner en løsning som begge parter kan leve med, sier driftsdirektøren.

Må ha 35 mill. i cash

Unicares obligasjonslån ble tatt opp i forbindelse med en refinansiering etter G Squares inntreden på eiersiden i 2017.

Lånet har en kupongrente på 5,5 prosent pluss tre måneders Nibor-rente, og forfaller i mars 2021. Ifølge en eieroversikt fra Bloomberg er Eika, Pareto og Arctic blant investorene i lånet.

I henhold til den eksisterende låneavtalen må Unicare opprettholde et minimum av 35 millioner kroner i likviditet. Kontantbeholdningen ved utløpet av andre kvartal var på 86 millioner kroner.

Unicare oppnådde en omsetning på 591,8 millioner (korrigert for Oslo-salget) i første halvår, opp fra 551,6 millioner året før. Driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) endte på 50,7 millioner for samme periode, ned fra 57,6 millioner i året før.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eldreomsorg
 2. Unicare
 3. Coronaviruset
 4. Rehabilitering
 5. Obligasjonslån

Flere artikler

 1. Kriserammet helsegigant nekter å betale millionkrav fra meglerhus

 2. Gründer og aksjonær: – Kjører Unicare i grøften

 3. Unicare-gründere raser mot fransk storeier: – Dette er et kynisk og godt planlagt ran

 4. Nordic Trustee: Hotelleier Asmund Haare misligholder gjeld på 500 millioner

 5. Betalt innhold

  To skip lå klare i Kina da korona brøt ut. For bergensrederiet ble det en kamp å få dem hjem.