Investorenes aksjekjøp

Veddemålene mot Nikola øker igjen under svindelkrangelen

Nikola-turbulensen gjør at shorterne i september har hentet inn noe av milliardtapet.

Nikola-sjef og gründer Trevor Milton landet nylig en strategisk avtale med General Motors. Den positive stemningen snudde riktignok kjapt da Hindenburg Research noe senere kom med sine svindelpåstander.

MASSIMO PINCA / X06511
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Det har stormet rundt New York-noterte Nikola siden torsdag forrige uke, etter at omstridte Hindenburg Research gikk hardt ut mot lastebilprodusenten med flere påstander om svindel. Senere har konflikten esklalert.

Hindenburg-uttalelsene sendte Nikola-aksjen rett ned. Deretter har den svingt, men er fortsatt godt ned fra nivået før krangelen startet. Fra start tirsdag faller Nikola-aksjen ti prosent til kurs 32,2 dollar.

Situasjonen har såkalte shortere, som vedder på kursfall i aksjer, utnyttet.

Les også

Analytikere øyner milliardinntekter for Vow på land – venter stort børsbyks

I pluss i september

Samlet har antallet Nikola-aksjer som er lånt ut til shortsalg økt med 1,34 millioner stykker den siste uken, ifølge analysebyrået S3 Partners, som knytter utviklingen til Hindenburg-rapporten.

Det er stikk i strid med utviklingen de siste månedene, i lys av at Nikola-aksjen skjøt i været og ga shorterne milliardtap så langt i år. Isolert i september har de imidlertid en papirgevinst på 58 millioner dollar, eller 522 millioner kroner, før børsåpning tirsdag.

Hindenburg Research shorter også Nikola-aksjen.

Samlet er shortinteressen i Nikola nå 10,94 millioner aksjer til en verdi på 352 millioner dollar, eller rundt 3,2 milliarder kroner, fremgår det fra S3 Partners. Det tilsvarer 8,05 prosent av de utestående aksjene i fri flyt og gir Nikola en niendeplass på listen over bilselskapene med største veddemål mot seg.

Få tilgjengelige aksjer

Omsetningen av Nikola-aksjen har skutt i været den siste uken, der det ble tradet 106 millioner aksjer mandag, mot et ukentlig gjennomsnitt på 46,2 millioner aksjer fra årsskiftet og frem til og med for to uker siden, ifølge S3 Partners.

At shorting utgjør såpass lite av det totale volumet, forklarer analysesjef Ihor Dusaniwsky med at tilbudet er lavt på grunn av få institusjonelle aksjonærer, som gjerne låner ut aksjer til praksisen, og en stor andel insidere.

Analysebyrået spår at en shortskvis er på trappene i Nikola-aksjen, som steg over 11 prosent igjen på Wall Street mandag.

«Vi vil sannsynligvis se en shortskvis i Nikola veldig snart dersom aksjekursen fortsetter å overse dårlige nyheter og stiger på gode nyheter, men for øyeblikket sitter shortskvisen bare på toppen av fjellet og bygger opp potensiell energi», skriver Dusaniwsky.

En shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

Finanstilsynet undersøker

Det amerikanske finanstilsynet SEC har nylig varslet at det vil granske Hindenburgs anklager mot Nikola, ifølge Bloomberg.

Hindenburg uttalte følgende i sin rapport sist uke:

«Vi har hentet inn omfattende bevis, inkludert opptak av telefonsamtaler, tekstmeldinger, private e-poster og fotografier, som viser dusinvis av falske uttalelser fra Nikolas grunnlegger Trevor Milton. Vi har aldri sett bedrag på dette nivået i et børsnotert selskap, særlig av denne størrelsen».

Nikola har selv oppfordret SEC til involvere seg i saken og kom med et lengre svar på Hindenburgs 53 spørsmål mandag. Tirsdag skyter Hindenburg ned dette. Analyseselskapet mener Nikola kun svarer på et knippe av spørsmålene de lurer på.

Nikola mener på sin side at de mange påstandene fra Hindenburg Research ikke rokker ved at selskapet har en elektrisk og en hydrogendrevet lastebilmodell på gang med fungerende teknologi.

Nikola har påpekt at det er i ferd med å produsere den batteridrevne semitraileren Nikola Tre med 720 kilowattimer batteri sammen med Iveco, og at den skal kunne leveres til kunder fra fjerde kvartal neste år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Nikola Motor Company
 3. Wall Street
 4. Nel
 5. Shorthandel

Flere artikler

 1. 1.500 Nordnet-kunder gikk på Nikola-smell

 2. Milliardgevinst for shortere i Norwegian og SAS i år

 3. Milliardsmell for Nikola-shortere

 4. Vedder 237 milliarder på børsstup for tre grønne bilprodusenter

 5. Shortsmell i Tesla – taper over 20 mrd.