En Trump-tilhenger reagerer på positive resultater for Joe Biden. USA-valget kan bli en langvarig seigpine for USA – og verdens finansmarkeder.

John Locher / AP

Denne grøsseren kan fremdeles bli stygg på børsene

At USA-valget trekker ut, var nettopp det verdens børser ikke trengte. Alle investorer bør nå holde blikket stivt festet på USA.

 • Sindre Heyerdahl
  Sindre Heyerdahl
  Kommentator
Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

For en grøsser denne valgnatten har vært. Full av overraskelser, og med markant sterkere prestasjoner fra president Trump enn hva mange ventet seg. Glem en såkalt demokratisk blå bølge. Dette blir slett ingen enkel vandring til makten for utfordrer Joe Biden. Trumps gjenvalg er fullt mulig.

Sett med en investors øyne, er en slik hengemyr på kort sikt et ubehagelig utfall. For markedet skal og bør hate usikkerhet. Marerittet er et endelig resultat som trekker ut i dager, uker og potensielt måneder, og som setter i gang en langdryg juridisk og mental skyttergravskrig.

En slik seigpining kan også gi vedvarende sterk uro og turbulens på verdens børser, og sterke svingninger i både renter, valuta og råvarer som olje. En situasjon som også gjerne svekker den illikvide norske kronen, idet investorene rømmer til trygge verdensvalutaer som dollaren. Akkurat som vi har sett tendenser til i natt.

Les også

Markant kronesvekkelse

På morgenkvisten er det likevel ikke primært dette som preger markedene. Asia-børsene er opp. Nikkei i Tokyo med mer enn 2 prosent. Og fremtidshandelen på Wall Street indikerer en sprek åpning der i ettermiddag, særlig for teknologiaksjer. Vi aner en viss optimisme for at en Trump-seier vil sikre at IT-gigantene ikke reguleres slik en god del demokrater ønsker.

Men denne optimismen trenger ikke vare ved. Fremtidshandelen er da også bare en brøkdel av reel handel i den vanlige åpningstiden på børsene. Fremover avhenger mye av hvor lenge vi må vente på en endelig avklaring.

Les også

Presidentvalget i USA: Derfor vet vi ikke hvem som vinner ennå

Utpeker en klar vinner seg snarere enn det nå ser ut til, kan dette fremdeles gå ganske bra også i markedene. Men det kan i høyeste grad også trekke ut. Hvor ille det da blir, er umulig å forutsi. Men skal vi tro økonomiguru Nouriel Roubini, kan et langvarig omstridt valg dra ned børsene omtrent 10 prosent.

Og mange poststemmer er heller ennå ikke talt opp. Får vi et valgdrama over tid, kan det også bli svært vanskelig å få kåret en endelig vinner. President Trump kan finne på å aldri akseptere et valgnederlag. I en urovekkende artikkel setter The Atlantic ord på hvor alvorlig et slikt scenario faktisk kan bli.

Vi kan fremdeles håpe på mer klarhet utover morgenen og formiddagen norsk tid. Det som likevel blir stadig klarere, er at vi kan glemme en skikkelig demokratisk storeslem, med overlegen overtagelse av både Det hvite hus og begge Kongressens kamre. Iallfall med et stort og kraftfullt mandat.

Dermed ryker også muligheten til et sterkt politisk gjennomslag. En ny redningspakke som skal bøte på de realøkonomiske konsekvensene av pandemien ser mer usikker ut. Også sannsynligheten for at en eventuell president Biden klarer å banke gjennom omfattende stimulansepakker til grønn energi og infrastruktur, minsker.

Motsatt vil naturligvis også en Trump 2.0 slite med å få gjennom store pakker som kan få fart i både realøkonomi og selskapenes inntjening. For demokratene vil i alle tilfeller fremdeles kontrollere Representantenes hus. Så bitter som tonen er blitt i amerikansk politikk, vil i det hele tatt mange tverrpolitiske initiativ være dødfødte.

Les på E24+

Bør man lempe ut aksjene før USA-valget?

Noen fordeler kan naturligvis minimal politisk handling også ha. Partipolitisk kontroversielle grep, som en potensiell demokratisk teknologiskatt, blir neppe noe av når intet parti har god kontroll over alle maktens høyborger i Washington, D.C. Det kan – som vi ser antydninger til allerede – løfte enkelte aksjesektorer.

Men overordnet er det USA og verdensøkonomien trenger nå, politisk handling. Og på kort sikt fremfor alt en kraftfull ny pandemisk redningspakke. At slike grep med nattens hendelser virker mindre sannsynlig, er ikke bra. Verken for vanlige amerikaneres lommebok, eller for investorenes sparepenger.

I det hele tatt er det lite å juble for så langt denne valgnatten. Og som artikkelen i The Atlantic minner oss om, er ingenting klart før alt er klart. Den relativt lette stemningen i markedene denne morgenen kan lett snu.

Inntil videre bør derfor alle investorer holde blikket rimelig stivt festet på det nervepirrende dramaet «over there» – også for å beskytte egen aksjeportefølje.

Les på E24+

President Biden kan løfte flere norske aksjer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børskommentar
 2. E24+
 3. Trump
 4. USA
 5. Nikkei
 6. Joe Biden
 7. Valuta

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bør man lempe ut aksjene før USA-valget?

 2. Betalt innhold

  USA-valget kan bli stygt på børsene

 3. Betalt innhold

  Investorer må ta høyde for kaos rundt presidentvalget

 4. Betalt innhold

  Se andre steder enn til Georgia når du investerer i aksjer

 5. Biden-kampanjen om Trumps tale: – Skandaløst