Kvartalsrapporter

Feil på 651 millioner kroner i Statkrafts kvartalsrapport

Det statseide kraftselskapet kaller regnskapsblemme «veldig uheldig». Nå er feilene rettet opp.

TALLROT: Det gjelder å holde tungen rett i munnen når man behandler store beløp som skal skrives opp og ned. Det fikk Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen erfare. Her er han avbildet ved en tidligere kvartalspresentasjon.
  • Eivind Bøe
Publisert:

Statkraft har lagt frem ferske tall som viser hvordan det gikk i fjor, og i den forbindelse melder selskapet om to feil i regnskapet for nest siste kvartal.

Pressekontakt Lars Magnus Günther i Statkraft.

«Feilene var relatert til segmentene Europeisk fleksibel kraftproduksjon og Internasjonal kraft, og har en negativ innvirkning på tallene for tredje kvartal på 194 millioner kroner for driftsresultatet og 457 millioner kroner for resultatandel i selskaper innregnet etter egenkapitalmetoden», skriver selskapet.

– Det er veldig uheldig at vi har gjort feil og rapportert feil. Det rettes nå opp og har ingen påvirkning på fjerde kvartal, sier Statskrafts talsperson Lars Magnus Günther på telefon med E24.

Les også

– Statkraft ville vært et perfekt selskap å ta på børs

Bom i Tyskland og Chile

Feilene gjelder gale beregninger knyttet til henholdsvis reversing av nedskrivning og nedskrivning. De har nå lagt frem korrigerte regnskapsoppstillinger for tredje kvartal.

Den ene feilen gjelder gass- og biomassekraftverk i Tyskland.

– Reverseringen av nedskrivninger ble rapportert 194 millioner kroner for stor, fordi en forhåndsbetaling av vedlikehold ikke var tatt med da beregningen av reverseringen ble gjort i tredje kvartal. Disse kraftverkene er 100 prosent eid av Statkraft og rapporteres under konsolidert virksomhet, utdyper Günther i en e-post til E24.

Den andre feilberegningen angår deleide vannkraftverk i Chile i samme kvartal. Feilen innebar at en nedskriving var 457 millioner kroner for liten, ifølge Günther.

Børsverdi ville trolig vært 250 mrd.

E24 har tidligere skrevet at Statkraft trolig ville fått en børsverdi på 250 milliarder kroner, og enkelte gikk i høst ut og sa at timingen for en børsnotering ville vært god, med grønn kraft i vinden som aldri før. I et slik tilfelle må staten eie to tredjedeler, på grunn av bestemte regler.

Senest i dag meldte Statkraft at de går sammen med Yara og Aker Horizons om en ny grønn satsing, som vil kickstartes med å elektrifisere Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya i Porsgrunn.

Les også

Aker Horizons inn i Yaras elektrifiseringsprosjekt i Porsgrunn

Lave kraftpriser i Norden

I fjorårets fjerde kvartal fikk Statkraft en omsetning på 10,2 milliarder kroner, mot 14,6 milliarder kroner på samme tid året før. Nettoresultatet endte på 3,7 milliarder kroner i kvartalet, mot 3,8 milliarder kroner i tilsvarende periode året før.

For hele 2020 endte omsetningen på 38,5 milliarder kroner, en nedgang fra 47,9 milliarder kroner året før. Resultat etter skatt var 3,5 milliarder kroner i fjor, ned fra 11,3 milliarder i forfjor.

– De finansielle resultatene for 2020 var tilfredsstillende gitt de svært lave nordiske kraftprisene. Hovedgrunnen til dette var en vellykket prissikring og et solid bidrag fra andre markedsaktiviteter, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft i en melding om tallene.

– Magasinfyllingen i Norden har normalisert seg i begynnelsen av 2021, og dette har ført til en økning i kraftprisene, påpeker Rynning-Tønnesen.

Les også

Varsler tredoblet strømregning i februar: – Dette er rekord

Les på E24+

Bremsekloss i det grøne skiftet: Næringslivet må venta i årevis på straum

Les på E24+

Her tar de det grønne skiftet på strak arm

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Statkraft
  3. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Dyr strøm bidro til beste Statkraft-tall noensinne

  2. Håver inn på høye strømpriser: Statkraft med fem milliarder i overskudd

  3. Mangedoblet strømpris gir økte Statkraft-resultater

  4. Prisene på sol- og vindkraft har falt i årevis: – Nå kommer det en prisøkning

  5. Statkraft økte driftsresultatet med 11 milliarder kroner