Gigant kan tape stort på shortsalg i Rec Silicon
Verdens største kapitalforvalter BlackRock har til nå tapt 31 millioner kroner på shortsalg i Rec Silicon-aksjen.
Det er trolig sjelden at verdens største kapitalforvalter bommer slik på en investering som BlackRock har gjort i norske REC Silicon i år.
BlackRock har siden sommeren 2018 ligget kontinuerlig såkalt short i Rec. De fleste shortsalgene til BlackRock er gjort på kurser mellom 5–8 kroner. Dette mens aksjen falt i verdi i 2018 og 2019.
Når man selger en aksje short, så selger man en aksje man ikke eier. Da satser man på å tjene på at den skal falle i verdi. Kursgevinsten blir forskjellen mellom hva man solgte aksjen for og så siden kjøper den tilbake for.
Etter norske regler må man da først låne aksjen via en megler fra en som er aksjonær.
Tapt 31 mill. hittil
Mens aksjekursen falt i 2019, så begynte Rec utover i 2020 å stige kraftig. Dette i likhet med svært mange andre såkalte grønne aksjer på Oslo Børs. Istedenfor å ta gevinst og gå helt ut av shortposisjonen, så endret BlackRock bare marginalt på sin posisjon i Rec i mars i år. Da sto aksjen i 2,67 kroner.
Særlig fra sommeren av har så REC bare fortsatt å stige. Og etter ekstremt kraftige kurshopp de aller siste dagene, så landet sluttkursen tirsdag på 11,44 kroner. Den store vinneren på dette er Kjell Inge Røkke.
Mens Røkke hittil har tjent 650 millioner kroner på Rec, har BlackRock tapt litt over 30 millioner kroner.
Dette må du vite om shorting
Ubegrenset tapspotensial
I snitt har BlackRock shortsolgt Rec-aksjer for 54 millioner kroner på to år, mens aksjene de nå er eksponert for har en børsverdi på 85 millioner kroner. Det innebærer dermed et, urealisert, tap på hele 60 prosent på shortsalgene.
Det skumle ved shortsalg er tapspotensialet. Oppsiden ved et shortsalg er begrenset til 100 prosent. Den avkastningen får man om aksjen går konkurs og dermed går i null kroner. Men nedsiden ved et shortsalg er i teorien ubegrenset. Verdien av en aksje kan gå tusenvis av prosenter om alt går aksjonærens vei.
Tesla er shortselgernes mareritt
– Se på Tesla som har gruset så mange shortinvestorer. Det er vel det beste eksempelet. Ingenting har vel gått verre enn for dem som har shortsolgt den aksjen, sier den kjente investoren Peter Warren.
Shortselgere i Tesla har til sammen tapt mange titalls milliarder dollar på en aksje som steg 1250 prosent mellom juni 2019 og august 2020.
– Hvorfor kaster man ikke kortene når kursen går så mye imot en shortselger?
– Mange er så overbeviste om at de har rett i at aksjen skal falle. Derfor klarer de ikke å lukke posisjonen. Da ender det fort med at banken eller meglerhuset med tvang lukker shortsalget. Det skjer når investor ikke lenger klarer å betale inn fastsatte marginkrav, svarer Warren.
Det siste er nok ikke et problem i dette tilfellet. BlackRock, som har mange billioner kroner under forvaltning, betaler selvsagt lett inn eventuelle økte marginkrav etter hvert som Rec-aksjen stiger.
Forvalter nær syv Oljefond
BlackRock ønsket tirsdag ikke å si noe om deres shortsalg i Rec til Aftenposten/E24. På tirsdag var alt fokus hos forvaltningskjempen på fremleggelsen av resultatet for tredje kvartal.
BlackRock økte forvaltningskapitalen til 7810 milliarder dollar, om lag 71.000 milliarder kroner. Til sammenligning forvalter det norske Oljefondet om lag 10.700 milliarder kroner.
I løpet av tremånedersperioden økte BlackRock inntektene med 18 prosent til 4,37 milliarder dollar. Resultatet endte på 1,35 milliarder dollar. Da tåler man nok et tap eller to på shortsalg av aksjer i Norge.
BlackRock gikk på mandag også short i oljeaksjen DNO.
Rec Silicon og Kahoot skyter opp på flat børs
Analytiker om Rec-samarbeid: – Et godt steg i riktig retning
Hoppet på børsmelding
Det siste kurshoppet til Rec på tirsdag, over 60 prosent på én dag, kom etter en børsmelding fra selskapet.
Rec kunne tirsdag morgen fortelle at de har inngått samarbeidsavtaler med solcelleselskapet Violet Power og et batteriselskap kalt Group14.
Begge avtalene innebærer produksjon ved Rec Silicons fabrikkanlegg i USA.
Med Violet Power har Rec inngått et samarbeid om fullskala solcelleproduksjon. Med Group14 har Rec inngått en avtale som tar sikte på å utvikle en ny type litium-ionbatterier.
Solcelleproduksjonen skal etter planen starte i andre kvartal neste år. Produksjonen av batteriene er ventet å starte i løpet av 2021, skriver selskapet. De anslår en kapasitet på 12.000 tonn batterimaterialer innen 2023.