Reuters: Aker Solutions saksøkt av tidligere ansatt i Malaysia

Tidligere juridisk direktør hevder selskapet forsøkte å hindre henne å bistå i en gransking.

  • Eivind Bøe
Publisert:

En tidligere juridisk direktør i Aker Solutions har saksøkt selskapet, skriver Reuters og viser til malaysiske rettsdokumenter. Vedkommende hevder ifølge nyhetsbyrået at selskapet prøvde å forhindre henne i å snakke med myndighetene om selskapets forretningspraksis.

Den eks-ansatte påstår at Aker Solutions i 2018 saksøkte henne og fikk tak i en rettskjennelse for å ta beslag på laptop og få tilgang til e-postkontoer, etter at hun ble pålagt av antikorrupsjonsbyrået MACC å bistå i en gransking. I dokumentene står det angivelig at hun fikk sparken i februar samme år.

Selskapet nektet for anklagene fra den tidligere ansatte, ifølge dokumentene som Reuters siterer. Aker Solutions sier til E24 at de generelt ikke kommenterer personalsaker som er pågående.

Les også

Reuters: Aker Solutions undersøkes av malaysisk antikorrupsjonsbyrå

Aksjen stiger

Investorene virker ikke å være spesielt bekymret som følge av onsdagens nyhet – aksjekursen stiger 3,47 prosent etter å ha falt 2,16 prosent dagen før. Derimot falt aksjen da meldingen om undersøkelsene kom tidligere denne måneden.

Da skrev Reuters med henvisning til tre anonyme kilder at Malaysias antikorrupsjonsbyrå har startet undersøkelser av Aker Solutions etter de inngikk en avtale med det statseide energiselskapet Petronas.

Undersøkelsene handler om påstander om at Aker Solutions kom med falske opplysninger om eierskapet i en av sine malaysiske avdelinger for å vinne kontrakter fra Petronas, ifølge kildene.

Ifølge Reuters har Malaysia et system for kvotering, hvor en stor del av kontrakter fra statstilknyttede selskaper er reservert for etniske malayer og urfolk.

Aker Solutions har tidligere avvist til E24 at de har gjort noe galt. De mener selskapets datterselskaper i Malaysia ut fra hva de kjenner til har møtt alle kravene som settes.

«Dokumentasjon og informasjon om selskapets oppbygning, inkludert etniske kvotekrav, har blitt gitt i alle konkratsfornyelsesprosesser for å verifisere at selskapene møter kravene for Petronas kontrakter», skrev Aker Solutions i en uttalelse.

I kontakt med norske myndigheter

Selskapet forklarte at kontraktene ble fornyet i 2017 etter oppklarende møter med myndighetene, og at den siste kontraktsfornyelsen ble gjort på forsommeren i år.

«Aker Solutions er alltid forpliktet til å samarbeide med lokale myndigheter i landene vi opererer. Dette inkluderer å besvare spørsmål fra myndighetene, så vel som at selskapet søker råd, eller gir bidrag til myndighetene i saker hvor selskapet har relevant informasjon eller interesser», skrev selskapet.

I Malaysia kommuniserer selskapet med flere myndighetsorganer, inkludert MACC.

«Informasjon som har blitt gitt til MACC inkluderer informasjon om selskapets organisasjon og oppbygning, og de har også blitt gitt tilgang til Aker Solutions kontorer i Kuala Lumpur», skriver selskapet.

Ifølge Reuters var MACC i kontakt med norske myndigheter i juni for assistanse og vitneavhør i Norge, men dette skal ha vært umulig å gjennomføre på bakgrunn av coronasituasjonen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions
  2. Petronas

Flere artikler

  1. Reuters: Aker Solutions undersøkes av malaysisk antikorrupsjonsbyrå

  2. Aker Solutions-direktør siktet i Malaysia

  3. Aker Solutions-direktør i avhør i Malaysia

  4. Malaysisk domstol legger vekk sak om siktet Aker Solutions-direktør

  5. Ansatt i Aker Solutions siktet for dokumentforfalskning i Malaysia