Nyttårsgave fra Norwegian-aksjonærene: 1,6 mill. til Unicef

Coronapandemien har endt i krise, massepermitteringer og en rekke finansielle redningsgrep for Norwegian. Nå kommer det imidlertid noe positivt ut av krisen: En spleising av selskapets aksjer sørger for en stor nyttårsgave til Unicef.

Arkivbilde fra en logistikkoperasjon der Unicef frakter inn nødleveranser etter en flom i Vietnam i fjorhøst.
Publisert: Publisert:

– Dette er bare fantastisk. Rett og slett veldig, veldig hyggelig, sier Hilde Britt Mellbye, styreleder i Unicef Norge til E24.

Unicef, eller FNs barnefond som det også er kjent som, får nå nemlig drøye 1,6 millioner kroner inn på konto. Avsenderen er aksjonærene i Norwegian.

– At aksjonærene besluttet å gi disse midlene til Unicef er vi ekstremt takknemlige for, særlig på vegne av de tusenvis av barna som vil få nytte av disse pengene, sier Mellbye.

Årsaken til at Unicef har fått en ekstra nyttårsgave fra en gruppe flyaksjonærer finner vi i den omfattende redningsoperasjonen som har pågått i Norwegian siden mars i fjor.

– I 13 år har vi hatt et veldig godt samarbeid med Norwegian, både gjennom direkte pengebidrag fra selskapet og gjennom små mikrobidrag fra passasjerer hver gang de har kjøpt billetter, forteller Mellbye og legger til at hun tar det som et godt tegn at selskapet igjen velger å donere penger til organisasjonen.

Les på E24+

Norwegian sier farvel til Dreamliner-drømmen

Hilde Britt Mellbye, styreleder i Unicef Norge

Desimaler ble til milliongave

Norwegian ble sammen med resten av bransjen truffet hardt av coronapandemien og måtte sette i gang dramatiske tiltak for å overleve.

Utover våren ble det gjennomført en første restrukturering der det ble hentet inn frisk kapital samtidig som store milliardbeløp med gjeld ble fjernet gjennom at kreditorene heller fikk utdelt aksjer.

Opptrykkingen av disse nye aksjene, kombinert med den generelle utviklingen i selskapet og på børsen, bidro til å sende Norwegian-aksjen ned under én krone fra 24. september. Deretter fortsatte den videre ned til en bunn på 30 øre 2. desember.

Fordi Oslo Børs har et krav om at aksjer over tid må ha en minstekurs på én krone måtte selskapet foreta seg noe.

Under den ekstraordinære generalforsamlingen i desember ble det i tillegg til fullmakter for en ny restrukturering også foreslått å spleise aksjen 100 til 1.

En slik spleis fører i utgangspunktet til at aksjonærene blir sittende igjen med brøkdeler av en aksje – 124 aksjer ville for eksempel blitt til 1,24 nye aksjer.

Styret foreslo imidlertid ikke å dele ut noe mindre enn hele aksjer, og at alle desimaler skulle rundes ned til nærmeste hele aksje.

På grunn av dette ble Norwegian selv sittende igjen med masse brøker av aksjer, som sammen summerte seg opp til over 21.000 aksjer.

Styret foreslo at disse skulle selges og at pengene skulle gis til et veldedig formål.

Les også

Norwegian-topp slutter: Ole Christian Melhus går til Helitrans

Aksjonærenes penger

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian forteller at det ble solgt i overkant av 21.000 aksjer den 7. januar og at salgsinntektene altså endte på drøye 1,6 millioner kroner som sendes til Unicef.

– Dette er jo aksjonærenes penger, men dette ville utgjort så små beløp per aksjonær at pengene hadde blitt spist opp av gebyrer hvis det skulle blitt utbetalt til hver enkelt, sier Tuman.

– Derfor foreslo styret denne ordningen, som ble vedtatt på den ekstraordinære generalforsamlingen, fortsetter han.

Tuman sier Norwegian er glade for at pengene kommer til nytte.

– Norwegian og Unicef har samarbeidet i 13 år, både gjennom at Norwegian har gitt penger, bidratt med humanitære flyginger og ved at passasjerene har donert penger. Det var helt naturlig for oss å velge Unicef denne gangen også, sier Tuman.

Bilde av en hurtigtest for covid-19 som Unicef deler ut

Håper bedriftene finner givergleden igjen

Unicef er i dag verdens største vaksinekjøper. Hvert år kjøper de inn over to milliarder vaksinedoser på vegne av snaut 100 land og sørger deretter for storstilt vaksinering av barn i fattige land.

Unicef driver både barnevaksinasjonsprogrammet og trår også til ved smitteutbrudd.

Under coronapandemien har vaksinesamarbeidet Covax tildelt Unicef rollen som anskaffer og distributør av covid-19-vaksiner til 92 lav- og mellominntektsland.

De skal blant annet sørge for at to milliarder doser av coronavaksinen blir gitt til disse landene innen utgangen av 2021.

Donasjonen fra Norwegian går ikke spesifikt til dette arbeidet, men til Unicef generelt. Samtidig bruker Unicef nå altså store midler på å bistå i pandemien.

– Pengene vil i stor grad bli brukt til «vanlig» vaksinering, blant annet mot meslinger og andre sykdommer. Det vil også bidra i vårt arbeid med å sikre rent vann og helsehjelp, med å få barn tilbake i skolen og mer, sier Mellbye.

Les på E24+

Var Norwegian-aksjen et pengespill, ville nok Lotteritilsynet grepet inn

Hun sier at Norwegian-donasjonen var en veldig hyggelig beskjed å få etter et ekstra krevende år.

– Det gjør oss optimistiske for næringslivets giverglede, selv i krevende tider for dem, sier Mellbye.

– Har det vært en endring i midlene dere har fått fra innsamling det siste året?

– Helt klart. Vi har hatt reduserte inntekter fra typiske næringslivspartnere. Samtidig har nivået på enkelte private midler økt noe utover det vi budsjetterte med, sier Mellbye og fortsetter:

– Så det er giverglede i samfunnet, men den økningen i private donasjoner har ikke vært nok til å unngå at nivået på innsamlede midler totalt ble påvirket. Det påvirker også organisasjonen vår og vi må tilpasse oss det.

Les på E24+

Dette er fristene Norwegian må rekke de neste ukene

Publisert:
Gå til e24.no