Norwegian klatret på flat Oslo Børs

Regjeringens positive signaler til flyselskapet løftet aksjen onsdag. Hovedindeksen endte tilnærmet uendret fra dagen før.

Publisert:

Det har vært en forholdsvis rolig dag på verdens aksjemarkeder torsdag, noe som også har bidratt til bare mindre endringer på Oslo Børs.

Hovedindeksen avsluttet dagen ned 0,11 prosent til 1.001,54 poeng.

Regjeringen sørget for at Norwegian ble det store samtaleemnet i løpet av handelsdagen. Like før børsåpning varslet regjeringen at de er positive til å bidra med penger til flyselskapet, men de forutsetter at private investorer stiller opp.

Etter oppgang på mer enn 17 prosent i tidlig handel, endte Norwegian-aksjen opp 13,33 prosent til kurs 68 kroner torsdag ettermiddag.

– Norwegians nye forretningsplan innebærer kraftige grep i selskapets gjeldsstruktur og tilførsel av 4–5 milliarder kroner i frisk kapital. Planen fremstår mer robust enn den vi sa nei til i oktober. Derfor stiller vi oss nå positive til å bidra, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Norwegian fikk i fjor vår gjennom en første redningspakke der staten bidro med tre milliarder i lånegarantier. Utover sommeren gjorde Norwegian det klart at mer kapital og nye grep måtte til, men regjeringen avslo å gi mer hjelp.

Siden har flyselskapet presentert en oppdatert redningsplan. Her skal langdistanseflyene bort, mer kapital skal hentes og gjelden skal kuttes ytterligere.

Dersom Norwegian lykkes med arbeidet, sier regjeringen at de kan bidra med et hybridlån – forutsatt at flyselskapet får inn langsiktige eiere.

Konsernsjef Jacob Schram sier i en melding at de har stor tro på at de kan tiltrekke seg investorer og komme gjennom rekonstrueringsprosessen.

Les også

Regjeringen er positive til å bidra med penger til Norwegian – forutsetter at private investorer stiller opp

Nel varsler kostnadskutt

Før børsåpning varslet hydrogenselskapet Nel at de skal gjøre grønt hydrogen billigere. Nel setter seg et mål om at produksjonen av såkalt grønt hydrogen skal kunne skje til en kostnad på 1,5 dollar per kilo innen 2025.

– Det er en kraftig reduksjon med det målet, sier finansdirektør Kjell Christian Bjørnsen i Nel til E24.

Samtidig varsler selskapet at de skal ansette 100 flere, men at satsingen også vil koste, som igjen vil føre til et negativt driftsresultat i 2021. Aksjen reagerte med et fall i tidig handel, men da handelsdagen ble avsluttet var aksjen opp 1,54 prosent.

Falt etter å ha hentet penger

Børsens mest omsatte aksje torsdag ble BW Energy, som hentet 75 millioner dollar i frisk kapital gjennom natten. Aksjen falt 10,86 prosent til kurs 26,60 kroner, noe som er under tegningskursen i kapitalinnhentingen som var 27 kroner.

Fjordkraft og Mercell Holding endte dagen ned henholdsvis 4,93 og 10,45 prosent. Det skjedde etter at store eiere i begge selskapene valgte å selge større blokker med aksjer etter børsdagens slutt onsdag.

IT-selskapet Kahoot falt på sin side 3,64 prosent etter sterk oppgang dagen før. Bloomberg meldte like før børsdagens slutt onsdag at selskapet vurderer å sekundærnotere aksjen i USA, for å tiltrekke seg amerikanske investorer. Selskapet har ikke bekreftet nyhetsbyråets opplysninger.

Oljeprisen er i skrivende stund opp 0,32 prosent for dagen til 55,86 dollar fatet.

Publisert:
Gå til e24.no