Har tjent over 1.000 mrd. i to år på rad: – Ting vokser ikke inn i himmelen
Oljefondet fikk en avkastning på nær 20 prosent i forfjor og 11 prosent i fjor, men Oljefondet-sjef Nicolai Tangen tror ikke at markedene vokser inn i himmelen. – Det er klart at vi må mane til forsiktighet fremover, sier han.
Torsdag kunne Tangen presentere årets andre år på rad med avkastning på over 1.000 milliarder kroner.
– Det har vært teknologiaksjene som har drevet veldig mye av det, sier Tangen til E24.
Oljefondets markedsverdi var på 10.914 milliarder ved inngangen til 2021, opp fra 8.256 milliarder bare tre år tidligere. Oppgangen er blant annet drevet av en oppgang på over 40 prosent i teknologiaksjene, inkludert Apple, Microsoft og Amazon.
Ved slutten av året utgjorde teknologiaksjer om lag 18,6 prosent av fondets aksjeeiendeler. Det opplyste direktør for teknologi i Oljefondet, Doug Shell, på en pressekonferanse torsdag.
– Vi er jo et indeksnært fond, så hvis de er store i indeksen så vil de også være store i beholdningene våre, sa Tangen på pressekonferansen.
Han påpekte at det er vanskelig å si om den enorme veksten i teknologiaksjer vil fortsette.
– Vi pleier jo å minne folk om at ting ikke vokser inn i himmelen, sa Tangen.
Solid avkastning for Oljefondet i 2020
– Bekymringsverdig
Teknologiaksjene utgjør også en stadig større andel av den brede USA-indeksen S&P500, skrev Wall Street Journal i høst. I et intervju med E24 sier Tangen at han ikke tror denne oppgangen bare er drevet av spekulasjon.
– Det er alltid bekymringsverdig når en markedsoppgang blir ledet av færre og færre aksjer, men så har det også litt å si om hvilken backing de har. Altså, er det drevet av fortjeneste eller ikke? Og mange av disse aksjene tjener jo veldig mye penger. Så hadde det vært bare i spekulative aksjer uten inntjening, så hadde det vært mer bekymringsverdig, sier han.
– Har dere noen bekymring for bobletendenser i markedet?
– Ja, det har vi. Sånn rent generelt så har jo tingene gått opp veldig mye. Og du ser spekulativ oppførsel på en del områder. Jeg vet ikke nødvendigvis om vi er aktivt bekymret, men er noe vi absolutt jobber med, sier Tangen.
Det siste året har mange kuttet forbruket og spart penger, og dermed har mange penger til å kjøpe aksjer med. I tillegg har sentralbankene kuttet rentene og stimulert økonomiene. Det betyr at det er mye penger i omløp.
– Det er ikke til å komme fra at det er veldig mye likviditet i markedene, veldig lave renter. Og det er jo med på å drive opp aktivaprisene på stort sett alt, også aksjer, sier Oljefondets nestleder Trond Grande.
Apple og Amazon bidro mest til Oljefondets avkastning
«Veldig sterk» Tesla-oppgang
En av aksjene som bidro mest til fondets avkastning i fjor var elbilprodusenten Tesla. Grunnlegger Elon Musk har blitt verdens rikeste mann etter at aksjen steg med over 700 prosent i fjor.
Mange investorer har spekulert i at Tesla-aksjen er overvurdert og vil falle, men så langt har disse blitt hardt straffet. For Oljefondet bidro Tesla med 36 milliarder kroner av fondets avkastning i fjor.
– Jeg vil jo beskrive den utviklingen som veldig sterk. Den har jo gått opp veldig mye. I hvilken grad det er en spekulativ oppgang som reverseres eller ikke, det tror jeg ikke vi har et offentlig syn på, sa Tangen på torsdagens pressekonferanse.
Teslas omsetning bikket ti mrd. dollar i fjerde kvartal
– Ikke en fleipete kommentar
– Det har vært en enorm oppgang i markedene, og fondet har steget med nærmere 3.000 milliarder på tre år. Du var inne på det, men hvor lenge kan dette fortsette?
– Det er naturligvis et veldig godt spørsmål. Når jeg sier at ting ikke vokser inn i himmelen, så er ikke det en fleipete kommentar, altså. Fordi at nå har vi hatt 25 år med oppgang, avbrutt av litt volatilitet, men det har vært veldig, veldig sterkt, sier Tangen.
– Den siste oppgangen er naturligvis hjulpet av veldig stimulativ pengepolitikk og nå også skattepolitikk, med renter mot null og aksjemarkeder som har vært veldig sterke. Det er klart at vi må mane til forsiktighet fremover, sier Tangen.
Fondet har levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på 4,42 prosent siden oppstarten av dagens fondsstruktur i 1998.
Dét er betydelig høyere enn Stortingets forventning om en langsiktig avkastning over tid på tre prosent. Men det er ikke gitt at det fortsetter som før, påpeker fondets leder.
– Den type avkastning vi har sett de siste 25 årene kommer vi sannsynligvis ikke til å se fremover, det er jeg ganske overbevist om. Så om det fortsetter opp litt til, det vet ikke jeg, men man skal begynne å være forsiktig og se på verden på en edruelig måte, sier Tangen.