Børsdagen

Oljeprisfall bidro til nedgang på Oslo Børs

Nedturen fortsatte på Oslo Børs, men Hovedindeksen klarte likevel å holde seg i pluss for uken sett under ett.

Ørn E. Borgen / NTB
 • Hanna Ghaderi
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Oslo Børs startet dagen i rødt, og nedgangen har tiltok etter hvert som Børsen la handelsdagen bak seg.

Ved børsdagens slutt endte Hovedindeksen ned 0,73 prosent til 994,21 poeng. Dermed endte indeksen uken med en oppgang på knapt seks poeng fra forrige fredag.

Oljeprisen har også falt gjennom dagen, men den siste timene har den hentet inn noe av fallet. Ved børsslutt er oljeprisen ned 0,94 prosent for dagen, og et fat Nordsjøolje omsettes nå for 55,64 dollar.

Det har bidratt til at oljekjempen Equinor falt 1,57 prosent, mens Aker BP endte ned 3,06 prosent. Selskapene er blant flere som bidrar til nedgangen på Hovedindeksen.

Norwegian i fokus

Fredag sikret Norwegian seg et pusterom under den irske konkursbeskyttelsen etter at selskapet fikk ytterligere fem uker på å sikre redningsplanen som nå begynner å materialisere seg.

Dagen i forveien kom også nyheten om at regjeringen har snudd og nå er positivt innstilt til å hjelpe Norwegian med et hybridlån med klare vilkår.

Norwegian-aksjen endte dagen ned 1,47 prosent til kurs 67 kroner.

Etter en volatil uke kan likevel aksjonærene si seg fornøyd med en samlet oppgang på 7,72 prosent mot samme tid for en uke siden.

Ellers på Børsen har Gjensidige steget 4,37 prosent gjennom dagen. Det skjedde etter at selskapet varslet at det vil utbetale 4,9 milliarder kroner til aksjonærene, fordelt på utbytte og utdeling av overskuddskapital.

Det kom frem i forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten for siste kvartal av fjoråret. Der ble det også klart at resultatet økte i kvartalet.

– Vi kan se tilbake på nok et kvartal med veldig solid drift i Norge, sier Gjensidige-sjef Helge Leiro Baastad i en pressemelding.

Les også

Gjensidige vil dele ut 4,9 milliarder kroner til aksjonærene

Borr Drilling opp etter emisjon

Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling har gjennom natten hentet 46 millioner dollar, tilsvarende 389 millioner kroner i frisk kapital. Kapitalinnhentingen er en del av den pågående redningsoperasjonen i selskapet. Trøim selv skyter inn 22,8 millioner kroner.

Også den kjente investoren Christen Sveaas har spyttet inn 100 millioner kroner i selskapet.

Etter kraftig oppgang i tidlig handel snudde aksjen senere noe nedover. Ved børsdagens slutt var Borr-aksjen opp 0,13 prosent. Det kan også nevnes at aksjen faller mer enn én prosent på Wall Street fredag ettermiddag.

Les også

E24-podden: Storkapital og klimagrep på norsk sokkel

Siem Offshore-stup

Også Kristian Siems offshorerederi kom før børsåpning med en oppdatering. Selskapet har siden fjoråret forhandlet med kreditorer om restrukturering. Det meldes at er i sluttforhandlinger med europeiske banker, og at de venter å underskrive en avtale for restruktureringen «innen kort tid».

Etter oppdateringen falt aksjen nærmere 20 prosent, men har utover dagen hentet seg noe inn igjen. Ved børsdagens slutt endte aksjen ned 11,35 prosent til kurs 0,625 kroner.

Dagens aksjonærer vil bli «vannet ut», og aksjene som eksisterer i dag vil være verdt fire prosent av det nye selskapet. Utvanningen kommer av at gjelden vil bli konvertert til aksjer til en verdi 10 øre per aksje.

Kreditorene vil eie 96 prosent av Siem Offshore etter restruktureringen, og Siem Industries vil eie 30 prosent. Siem har både eid 83,7 prosent av selskapet, og har eid obligasjonen SIOFF 02, som også blir gjort om til aksjer.

Siem Offshore: I sluttforhandlinger med kreditorer

NRC-krasj på børs

Entreprenørselskapet NRC Group ble fredagens store taper etter en krasj på hele 36,24 prosent. Aksjen ble ved børsslutt handlet til 17,82 kroner.

Den kraftig nedturen kom etter at selskapet torsdag kveld varslet at driftsresultatet (ebita) vil havne rundt 50 millioner kroner i for hele fjoråret. Dette resulterer i en driftsmargin på 0,8 prosent i 2020.

Dette er betydelig lavere enn hva selskapet tidligere har anslått. I rapporten for tredje kvartal anslå selskapet at det ville få en driftsmargin på 1,5–2,0 prosent. Det ble da opplyst at selskapet forventet å havne i nedre del av anslaget på grunn av nedskrivinger i tredje kvartal.

Også forventningene til 2021 ble kraftig redusert på grunn av de samme omstendighetene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Nordsjøolje
 3. Morgenoppdatering
 4. Roger Berntsen
 5. Norwegian

Flere artikler

 1. Kjell Inge Røkkes Aker suste opp etter nye noteringsplaner

 2. Rekord på Oslo Børs

 3. DNB: Redningen av Borr er fortsatt hovedmålet

 4. Flyselskaper stiger på negativ Oslo Børs

 5. Tung mandag for Seadrill etter enighet om redningsplan