Børsboomen fortsetter: – Vinduet er definitivt åpent igjen

Etter noen ukers pustepause strømmer nye selskaper igjen mot Oslo Børs. - Markedet er veldig sterkt nå, sier Einar Andreas Kindberg i Sparebank 1 Markets.

NYTT RUSH: Strømmen av nye selskaper til Oslo Børs fortsetter, etter at økt volatilitet har bremset aktiviteten de siste ukene.
 • Lage Bøhren
Publisert:

Tirsdag morgen ble det kjent at medieovervåkningsselskapet Meltwater skal hente 2,3 milliarder kroner i forbindelse med en planlagt notering på den uregulerte markedsplassen Euronext Growth, tidligere Merkur Market.

Samtidig er havvindselskapet Cadeler på pengejakt før en notering på Oslo Børs, og onsdag ringer telekomselskapet Nortel og smartklokkeprodusenten Xplora i børsbjellen for å feire opptak på Euronext Growth.

Hos Sparebank 1 Markets er det travle dager, med oppdrag som hovedtilrettelegger for Cadeler, Nortel og Xplora.

– Vinduet er definitivt åpent igjen. Det var en del turbulens og økende grad av volatilitet i ukene før presidentvalget, som også satte en demper på noteringsaktiviteten, sier Einar Andreas Kindberg, leder for egenkapitaltransaksjoner i SpareBank 1 Markets, til E24.

– Nå ser vi imidlertid at volatiliteten har kommet ned betydelig, og nyhetene vi har fått om Covid 19-vaksiner den siste perioden har nok bidratt til det, sier Kindberg.

I en tidligere versjon av artikkelen kunne det fremstå som Sparebank 1 Markets også var involvert i noteringen av Meltwater, noe som ikke stemmer. Hovedtilretteleggere for Meltwater er ABG Sundal Collier, Carnegie og DNB Markets. E24 beklager feilen.

Les også

Det norske IT-selskapet Meltwater skal på børs: Vil hente 2,3 mrd.

Transaksjoner for over fire milliarder

Meltwater prises til rundt 11,4 milliarder kroner før emisjonen, der det skal hentes inn 2,3 milliarder i ny egenkapital.

Cadeler, som inntil nylig var kjent som Swire Blue Ocean, er Swire Pacific Offshores vindsatsing som satser på installasjon av vindmøller.

Selskapet har som mål å hente 917 millioner i ny egenkapital, og samtidig planlegger eksisterende eiere et nedsalg for opp mot 716 millioner kroner.

– Bare i dag er det annonsert transaksjoner for nesten fire milliarder kroner, så det viser at markedet er veldig sterkt nå, sier Kindberg.

TRAVLE DAGER: Sparebank 1 Markets og Einar Kindberg Johansen hjelper flere selskaper med kapitalinnhenting og børsnotering.

Kindberg bekrefter samtidig at meglerhuset har mandater for flere egenkapitaltransaksjoner i ukene som kommer.

– Vi har en stor pipeline av transaksjoner som vi tar sikte på å sluttføre før jul, så lenge markedsforholdene forblir gode. Det er snakk om selskaper innenfor en rekke ulike sektorer, sier Kindberg.

Det er allerede kjent at Hexagon Composites’ satsing på hydrogen med Hexagon Purus satser på opptak på Euronext Growth før nyttår. Det samme gjør fiskeoppdretteren The Kingfish Company.

Da noteringsrushet var på sitt mest intense i oktober, uttalte flere meglerhus og forretningsadvokater til E24 at de fortsatt hadde et «titalls» mandater som fortsatt ikke var kunngjort offentlig.

Les også

Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

Fiskefabrikker gir opptur for Astrup

Nye milliardverdier finner også vei til børsen når KMC Properties legger sin eiendomsvirksomhet inn i Morten Astrups allerede børsnoterte Storm Real Estate.

KMC Properties sitter på 39 industrieiendommer i fem land med en samlet verdi på rundt tre milliarder kroner, utleid på lange kontrakter til virksomheter som kontrolleres av KMC Properties’ eiere.

For eksempel er emballasjekonsernet Bewi og deres fabrikker den største leietakeren hos KMC Properties. Bewi er majoritetseid av gründerne i Bekken-familien, som etter planen blir sittende med 18 prosent av «nye» Storm Real Estate.

BUTIKK I FISKEBUTIKKEN: Emballasjeprodusenten Bewi leier industrieiendommer av sine egne hovedeiere i Bekken-familien. Nå havner denne eiendomsvirksomheten på børs gjennom KMC Properties. F.h. Bewi-gründer Svenn Bekken og sønnen Christian Bekken, som er adm. direktør i Bewi.

Videre vil Gustav Witzøes private investeringsselskap Kverva indirekte eie rett under 33 prosent av Storm Real Estate, samtidig som den Kverva-eide sjømatforedleren Insula er en betydelig leietaker hos KMC.

Storm Real Estate planlegger å hente 300 millioner i ny egenkapital og utstede en obligasjon på 1,85 milliarder kroner, og forventer å få en børsverdi på 1,6 milliarder hvis alt går etter planen.

Avtalen markerer en opptur for den Sveits-baserte investoren Morten Astrup, som har slitt tungt med sin satsing på russisk næringseiendom gjennom Storm Real Estate i flere år.

I mai var selskapet truet av konkurs, men Astrup klarte til slutt å dra i land en utsettelse med kreditor Swedbank. Tirsdag stiger aksjen over 42 prosent, og priser dermed selskapet til 62 millioner før transaksjonen.

OPPTUR: For Storm Real Estate og Morten Astrup.

– Dette er veldig gøy. Nå investerer jeg i et eiendomsselskap med lange leiekontrakter til solide leietakere, som har investert betydelige beløp i fabrikkanleggene sine. Jeg liker også at eiendommene er godt strategisk plassert i forhold til kundenes kjernevirksomhet, sier Astrup til E24.

Han opplyser at han vil satse minst 100 millioner av egen lomme i nye Storm Real Estate.

– Dette blir et veldig godt yield-case som jeg tror vil vekke interesse fra mange investorer, sier Astrup.

Les også

Storm Real Estate kjøper eiendomsselskap: Witzøe- og Bekken-familiene blir storeiere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Emisjon
 3. Storm Real Estate
 4. Bewi
 5. Xplora
 6. Euronext
 7. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Storm Real Estate kjøper eiendomsselskap: Witzøe- og Bekken-familiene blir storeiere

 2. Børsboomen fortsetter: Historisk årsrekord kan ryke før høsten

 3. Flere dropper børsplaner etter markedsuro: – Naturlig å være avventende med store transaksjoner

 4. Venter færre og større børsnoteringer: – Investorene etterspør mer modne selskaper

 5. Mobilselskapet Nortel har så vidt fylt ett år: Nå vil de på børs