Investorenes aksjekjøp

Rekordhøye 740 mrd. skutt inn i børsnoterte aksjefond i februar

I årets andre måned ble rekordmye penger pøst inn i børsnoterte fond som følger aksjemarkedet, ifølge ferske Bloomberg-tall. Personer som bruker aksjeinvesteringer som underholdning er blant forklaringene til DNB Markets-strateg Paul Harper.

Den kjente bronsestatuen av en okse i nærheten av Wall Street i New York. «Bull market» (okse-marked) er en betegnelse for markeder som stiger.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Februar så ut til å bli en sterk måned i aksjemarkedet, men en knekk mot slutten fjernet mye av oppgangen.

Forklaringen var stigende renter, frykt for inflasjon og fall i teknologiaksjer.

Folk som investerer i såkalte ETF’er så forbi denne uroen, og satset i løpet av perioden mer av pengene sine i håp om ytterligere avkastning.

En måte for investorer å eksponere seg mot utviklingen i aksjemarkedet er ved å investere i børsnoterte fond, kalt ETF’er.

En stor andel av disse følger utelukkende utviklingen i forskjellige deler av aksjemarkedet, og i februar pøste investorer inn 86 milliarder dollar, eller 740 milliarder kroner basert på værende valutakurs, inn i disse produktene, ifølge Bloomberg-tall.

Det er det høyeste milliardbeløpet som er blitt registrert skutt inn i løpet av en måned, ifølge analyse- og nyhetsbyrået.

Til sammenligning var tallet 33 milliarder dollar, eller 284 milliarder kroner, i januar.

Les også

Nicolay tar millionsjanse på Tesla-kollaps

– Form for underholdning

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets forklarer det betydelige hoppet i pengene som har funnet veien til børsnoterte aksjefond slik:

– Stimulansepenger finner veien inn i aksjemarkedet og det er en høyere sparerate nå på grunn av coronarestriksjoner. Det gjør at mange investerer i aksjemarkedet med de pengene de ellers hadde brukt på restaurantbesøk og andre fritidsaktiviteter, sier han.

Harper legger også til at enkelte nå benytter seg av aksjemarkedet på en ny måte på grunn av coronasituasjonen.

– Noen bruker investering i aksjemarkedet som en form for underholdning når de må sitte hjemme.

– I tillegg så er det noen trender som ikke er nye, som allokering fra rentefond til aksjer, men vi ser at rentefond øker litt de også, men ikke i nærheten av like mye som aksjefond. Noe er sikkert også investorer som allokerer fra aktive aksjefond til passive ETF’er, som har vært en trend i mange år, påpeker Harper.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

– Hva overskygger frykten man også har sett for blant annet stigende renter?

– Sentralbanken i USA har sagt at de forventer at høyere inflasjon blir forbigående, så de kommer til å vente med å sette opp rentene. Investorene har blitt vant til at man skal kjøpe enhver dipp, så når rentene har kommet litt ned igjen, så kommer kjøperne fort tilbake, svarer Harper.

Les også

Skipselektriker kaster seg på Euronext Growth-boomen

– Vil møte litt motbør

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet understreker at interessen for ETF’er sterk hos nettmeglerens kunder.

Han tror blant at kombinasjonen av at disse fondene enkle å omsette og at kostnadene er lave tiltrekker seg investorer.

– Man ser på bred front at børshandlede fond er stadig mer populært blant investorer. Fordelen med disse instrumentene er at de er likvide, lette å handle og man har muligheten til å snu seg rundt og kjøpe og selge disse instrumentene raskere enn for eksempel fond, fremhever Johannesen.

Den siste tiden er det spesielt børshandlede aksjefond som følger teknologisektoren og fornybar energi som har fått inn mye penger, ifølge Nordnet-økonomen.

– Ledestjernen her er de amerikanske ARK-ETF’ene, som er selskaper som eksponerer seg mot morgendagens teknologi. Blant annet innenfor romfart, kunstig intelligens og helseteknologi. Dette er selskaper som er høyt priset og en kontantstrøm som ligger lang frem i tid. I en periode med stigende renter er det naturlig at slike selskaper og igjen, ETF’er vil møte litt motbør, da dyrere finansieringskostnader gjør at disse selskapene med høy gjeld møter mer motbør.

Færre negative veddemål

E24 har tidligere skrevet at shortingen av verdens største børsnoterte fond, som følger den brede S&P 500-indeksen, falt til «ekstremt» lave nivåer på nyåret.

Dette er den amerikanske ETF’en «SPDR S & P 500 ETF Trust», mer kjent som «SPY».

Shortinteressen i gigafondet var på kun to prosent av de utestående aksjene i januar, ifølge Bloomberg.

Shorting betyr å satse penger på verdifall og brukes mot blant annet enkeltaksjer, ETF’er, råvarer og valuta.

Tilbake i april i fjor var veddemålene mot det børsnoterte fondet, som er på hele 334 milliarder dollar, på sitt høyeste på flere år, ifølge tidligere tall fra analysebyrået S3 Partners.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Investorenes aksjekjøp
  2. Wall Street
  3. Oslo Børs
  4. Bloomberg

Flere artikler

  1. Vil starte opp et «FOMO»-fond

  2. Markedet vedder 26 mrd. på kollaps for vinnerfond: – Veldig aktiv short

  3. Veddemålene mot gigafond stuper: – Bobletendenser

  4. Laveste veddemål på aksjeras på årevis: – Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten

  5. Veddemål på børsknekk for gigafond løftes