Nordax Bank vil kjøpe Bank Norwegian for 17,8 milliarder kroner

Svenske Nordax Bank AB ønsker å kjøpe samtlige aksjer i Norwegian Finans Holding ASA, som driver Bank Norwegian, for 17,8 milliarder kroner.

Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk.
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Oppdatering torsdag klokken 11.07: Styret i Bank Norwegians eierselskap Norwegian Finans Holding sier i en melding at de vil «vurdere ethvert bud» som kommer.

«Aksjonærene rådes til å unnlate å foreta seg med aksjene sine i selskapet før styret har gitt sin anbefaling», skriver styret.

Les også

Norwegian Finans Holding-styret ber aksjonærene holde seg i ro

Det var torsdag morgen at Nordax Bank varslet budet på Bank Norwegian. Budet er på 95 kroner per aksje, og ligger dermed 16,5 prosent over sluttkursen i Bank Norwegians eierselskap Norwegian Finans Holding onsdag 3. mars, påpekte Nordax Bank.

Budet priser Bank Norwegian til 17,8 milliarder kroner, ifølge Nordax Bank. Dette er om lag 2,6 milliarder kroner mer enn markedsverdien ved stengning onsdag. Bank Norwegian var da verdt 15,23 milliarder kroner, ifølge Infront.

Blant de største eierne av Bank Norwegian er Cidron Xingu Limited, et selskap kontrollert av Nordic Capital og Sampo som tidligere har kjøpt flyselskapet Norwegians aksjer i banken, og Folketrygdfondet.

Budet fremsettes med støtte fra Nordic Capital Fund VIII1, Nordic Capital Fund IX2 og det nordiske finanskonsernet Sampo Oyj, skriver Nordax. Det er blant annet betinget av at Nordax får tilgang til å gjøre en grundig gjennomgang av Bank Norwegian.

Folketrygdfondet skal vurdere budet

E24 har vært i kontakt med styreleder Klaus Anders Nysteen i Norwegian Finans Holding, som ikke vil kommentere oppkjøpsforsøket ennå.

– Vi kommer tilbake så fort vi har noe å melde, sier han.

Folketrygdfondet er nest største eier i Norwegian Finans Holding. I aksjonærlistene er fondet oppført med en eierandel på 9,9 prosent.

– Vi ser at budet er annonsert i dag morges. Vi vil nå sette oss inn i budet og gjøre vår vurdering, sier aksjedirektør Nils Bastiansen i en uttalelse.

Har gitt tilbud tidligere

Nordic Capital Fund IX3 og Sampo Oyj eier henholdsvis 16,40 prosent og 6,33 prosent av aksjene i Norwegian Finans Holding, og har inngått avtaler om å overdra aksjene til Nordax i bytte mot Nordax-aksjer.

«Selv om Nordax har som mål å erverve 100 % av NFH, ser Nordax også en vesentlig fordel ved å bli en majoritetsaksjeeier i Norwegian Finans Holding», skriver Nordax.

«Nordax har tidligere fremmet visse forslag til styret i NFH. Det planlagte tilbudet kunngjort i dag inneholder en forbedret pris og betydelig færre vilkår sammenlignet med de tidligere forslagene som har blitt kommunisert til styret i fortrolighet», skriver de.

– Vår interesse for Bank Norwegian er drevet av en overbevisning om at transaksjonen vil bidra til langsiktig bærekraftig vekst for den kombinerte banken, med støtte fra våre eiere, sier konsernsjef Jacob Lundblad i Nordax Bank ifølge meldingen.

– Det ligger store fordeler i et samarbeid mellom Bank Norwegian og Nordax. Selskapene passer perfekt sammen, sier investeringsdirektør Patrick Lapveteläinen i Sampo-gruppen.

Ifølge Nordax vil en kombinert bank samlet ha utlån på 64 milliarder svenske kroner.

Finske Sampo har virksomhet i bank- og forsikringstjenester i Norden og Baltikum, og et notert på Helsinki-børsen med en markedsverdi på over 20 milliarder euro.

Tilbake i august 2019 kjøpte Sampo og Nordic Capital en eierandel på 17,5 prosent i den norske forbrukslånsbanken av flyselskapet Norwegian, og ble med det største eier.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank Norwegian
  2. Aksjelive
  3. Norwegian Finans

Flere artikler

  1. Norwegian Finans Holding-styret ber aksjonærene holde seg i ro

  2. Styret i Bank Norwegian vil ikke anbefale milliardbudet fra Nordax

  3. Nordax vil legge inn nytt forbedret bud på Bank Norwegian

  4. Nordax øker budet på Bank Norwegian igjen: To storaksjonærer sier ja

  5. Forvalter laster opp i Bank Norwegian etter svensk frieri