Kinakrakk ga børsras

Europas børser blødde tirsdag etter det bratteste aksjefallet på ti år i Kina.

Publisert:

Kinesiske myndigheter gikk tirsdag ut og advarte om en tøffere kamp mot ulovlig aksjehandel og andre ”uregelmessigheter” i finansmarkedet, dette satte skrekken i investorene som sendte aksjeindeksene i landet i bratt fall.

Les også: Spekulativ uro

Dro med seg Europa ned

Dette var bildet europeiske investorer våknet opp til tirsdag morgen, og om de ikke satte kaffen i halsen, så satte de i hvert fall i gang et skikkelig salgsras på sine respektive børser da de kom seg på jobb.

Den europeiske fellesindeksen FTSE Eurotop 300 falt 2,5 prosent i løpet av dagen, mens hovedindeksen på Oslo Børs falt 3,7 prosent til 448,7 poeng - noe som er det største fallet på ni måneder.

Og aktiviteten var høy - det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for tilsammen 19 milliarder kroner i løpet av dagen.

I løpet av tirsdagen forduftet verdier for tilsammen 75 milliarder kroner på Oslo Børs.

Tynger i USA
Utviklingen i Kina preger også markedene i USA, hvor de tre hovedindeksene faller rundt tre prosent et par timer før stengetid.

Les også: Blodrød start

Følg aksjemarkedene i Europa på Børs24

-Sitt på gjerdet

Aksjesjef Jan Petter Sissener i Kaupthing tror imidlertid investorene i Norge brukte aksjefallet i Kina som en unnskyldning for å ta gevinst etter en lang opptur.

- Det er ikke noe fundamentale problemer på Oslo Børs, men jeg tror det vil ta noen dager før fallet er over. Jeg ser ingen grunn til å kjøpe i dag. Sitt på gjerdet, sier Sissener til E24.

Sjefsstrateg Jens Morten Wembstad i Danske Capital er enig med Sissener, og tror ikke fallet betyr store problemer for det norske aksjemarkedet.

- Men det er alltid grunn til bekymring når markedet faller tre prosent på én dag, sier Wembstad som likevel mener at det ikke er grunn til stor bekymring så lenge selskapene leverer gode resultater.

- Det som kan utløse et lenger fall er om inntjeningsveksten faller, og investorene innser at festen er over, sier Wembstad.

Les også: - Ikke synd på traderne

Følg utviklingen på Oslo Børs på Børs24

Bredt fall

Fallet var bredt over alle sektorer, og blant de mest omsatte aksjene var det ingen som endte i pluss.

Tandberg

OSE

TAA

falt 6,9 prosent til 112,3 kroner, seismikkselskapene TGS-Nopec

OSE

TGS

og Petroleum Geo-Services

OSE

PGS

falt henholdsvis 6,4 prosent og fem prosent, mens Telenor TEL endte ned 5,7 prosent til 111 kroner.

Fusjonskameratene Statoil

OSE

STL

og Hydro

OSE

NHY

falt henholdsvis 2,6 prosent til 160 kroner, og 2,3 prosent til 194,5 kroner.

14 aksjer i pluss
Kun 14 aksjer endte i pluss tirsdag, hvor Northland Resources

OSE

NAUR

tronet øverst med en oppgang på 8,7 prosent. Selskapet meldte i morgentimene om gode resultater fra et boreprogram nord i Finland.

- Ved den tidligere boringen var man noe bekymret for at mineraliseringen skulle ta slutt og at man hadde truffet grensen, men nå ser vi at den fortsetter videre, og er åpne i alle retninger. Samtidig kommer gradene inn høyere enn vektet gjennomsnitt for tidligere boring, sier analytiker Daniel Råvik i CAR til TDN Finans.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om