Sats forventer 15 mill. fra staten – vil i så fall toppe kontantstøttelisten

Treningskjeden anslår å få 15 millioner kroner i kontantstøtte for mars måned. Da vil Sats ha fått dobbelt så mye kontantstøtte som den som topper listen i dag.

Sats-sjef Sondre Gravir må fremdeles holde stengt sentrene sine i Norge og Danmark, noe han mener er helt unødvendig om man setter inn gode smitteverntiltak.

Anita Arntzen
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Tirsdag morgen la Sats frem sin kvartalsrapport for de første tre månedene i 2020.

Allerede før rapporten visste man at coronaviruset ville treffe Sats hardt, grunnet myndighetspålagt nedstengning, spesielt i Norge og Danmark, hvor sentrene fremdeles må holde lukket.

– Vi har sluttet å være overrasket over hvor ulikt de forskjellige landene håndterer coronakrisen, sier Sats-sjef Sondre Gravir.

Han mener det er unødvendig å holde sentrene stengt.

– Basert på våre erfaringer med smittevern i Sverige, og nå også i Finland, er det vår oppfatning at vi kan åpne sentrene i Danmark og Norge igjen, sier han og kaller spesielt danske myndigheters planer om å holde sentrene stengt til august for «smittevernvurderinger uten rot i virkeligheten».

Vil toppe kontantstøttelisten

Listen over selskaper som mottar støtte gjennom statens kontantstøtte blir stadig lenger, og teller nå over 19.225 foretak.

Sats har ennå ikke søkt om støtte, men når de gjør det forventer selskapet å få rundt 15 millioner kroner, noe som betyr et tilskudd som er dobbelt så høyt som det høyeste vedtaket så langt, som kleskjeden Kappahl har fått på 7,4 millioner kroner.

Millionsummen er basert på Sats sine egne estimater ut ifra kontantstøttens betingelser. Treningskjeden har allerede fått åtte millioner danske kroner fra myndighetene i Danmark, og forklarer til E24 at man ikke forventer støtte hverken fra den svenske eller finske staten.

Sats finansdirektør, Cecilie Elde, skulle i likhet med resten av handels- og tjenestebransjen også gjerne fått støtte fra privat hold:

– Vi har jo fått støtte av myndighetene i Danmark og Norge, og kunne jo ønske vi også fikk støtte fra gårdeierne, da kontantstøtten ikke på langt nær dekker de faste kostnadene.

Hun sier de er i dialog med gårdeierne, men at få justerer ned leien, men heller utsetter betalingen eller endrer fra kvartals- til månedsbetalinger.

Les også

Sats gikk på corona-smell: Mistet 20.000 kunder i april alene

Tror kundene vil strømme tilbake

Selv om Sats valgte å ikke guide på finansielle resultater i tirsdagens kvartalsrapport, opplyste Gravir at det nok vil falle ifra kunder når man åpner opp igjen i Norge og Danmark.

Det sier han etter at 20.000 kunder har sagt opp medlemskapet i april måned.

– Ettersom nordmenn og dansker har levd under et tøffere smittevernregime enn i for eksempel Sverige, tror du bortfallet av medlemmer vil være høyere her, eller at det vil ta lengre tid for disse kundene å komme tilbake til sentrene?

– Det blir jo å spekulere, men vi tror egentlig ikke det. Vi skal ha gode rutiner og tiltak på plass, og våre signaler fra medlemmene er at folk vil tilbake til sentrene.

Kjeden jobber med kostnadsreduserende tiltak, og sier man frem til klubbene åpner igjen i Danmark og Norge, skal klare å redusere kostnadene med 30–40 prosent.

I dag har Sats 5.000 permitterte i Norge og Danmark.

– Kan det bli aktuelt å kutte i antall ansatte permanent for å redusere kostnader?

– Hovedfokuset er å få folk tilbake i jobb så fort som mulig, så vil vi løpende fremover tilpasse kostnadene, og drive så effektivt som mulig, sier Gravir.

Som tidligere meldt, har ledelsen også tatt kutt i egen lønn og det blir ikke noe utbytte fra selskapet.

I en tidligere utgave av denne artikkelen stod det at utmeldelser av medlemmer i april er knyttet til gjenåpningen i Sverige og Finland, men dette er knyttet til alle markeder selskapet operer i.

Sjekke kontantstøttelisten under:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sats
 3. Sondre Gravir
 4. Coronaviruset
 5. Trening
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Skrekktall for Sats: Regner med coronasmell på 520 millioner

 2. Forbrukertilsynet om Sats' coronagrep: Må innhente aksept eller tilbakebetale

 3. Sats gikk på corona-smell: Mistet 20.000 kunder i april alene

 4. Annonsørinnhold

 5. Får ikke grønt lys helt enda: Sats legger opp til å åpne «raskt etter 27. april»

 6. Sats-sjefen fikk over 8 millioner i bonus