Svakere i SpareBank 1 SMN

SpareBank 1 SMN merker finanskrisen, men gode marginer hjelper kraftig.

FÅR PENGER: Konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 SMN.

SCANPIX
  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:,

Banksektoren er under kraftig press på grunn av finanskrisen, men resultatet til SpareBank 1 SMN viser likevel solid pluss. Fjerde kvartal ga et resultat før skatt på 359 millioner kroner, sammenlignet med 192 millioner kroner i samme periode i 2007.

Kjøpte Glitnir

Forklaring er at banken inntektsfører 528 millioner kroner i "badwill" i forbindelse med kjøpet av Glitnir, som ble kjøpt i samarbeid med andre banker i SpareBank 1 Gruppen.

- SpareBank 1 SMN har taklet utfordringene som følge av den globale finanskrisen på en god måte. Banken har en tilfredsstillende likviditet og egenkapital, og har ikke hatt eksponering mot det amerikanske subprimemarkedet eller mot konkursrammede banker internasjonalt, sier administrerende direktør Finn Haugan i en pressemelding.

Årsresultatet endte på 616 millioner kroner etter skatt - ned fra 844 millioner kroner i 2007.

For styrke banken etter kjøpet av Glitnir skal SMN gjennomføre en fondsemisjon hvor det utstedes et grunnfondsbevis per fem gamle.

Les også: Kjempetap for sparebanker

Minus uten badwill

Hvis man justerer for badwill havner dermed kvartalsresultatet i minus. Grunnen til det er store urealiserte tap på aksjer og obligasjoner samt tap på eierskapet i SpareBank 1 Gruppen.

Den tradisjonelle bankdriften går derimot bra fremdeles selv om tapene er på vei opp. Rentenettoen, som er hva banken tjener på innskudd og utlån, har steget til 377 millioner kroner fra 302 millioner kroner. Bedre marginer samt høyere volum gir banken en pen oppgang i rentenettoen.

Samtidig har tapene steget til 133 millioner kroner fra 9 millioner, og de skal videre opp.

- Vi tar høyde for at vi går inn i en krevende nedgangskonjunktur med dertil utfordringer for bedrifter og husholdninger. Det legges betydelig vekt på gode vurderinger og beslutninger hvor kundens finansieringsutfordringer og bankens evne til vekst og risiko balanseres best mulig, sier Haugan.

Styret foreslår et utbytte på 2 kroner per grunnfondsbevis.

Her kan du lese mer om

  1. SpareBank 1 SMN
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Overskuddet borte i SR-bank

  2. Sparebank tapte halv milliard

  3. Sparebanksjef fikk halv million i bonus

  4. Annonsørinnhold

  5. Voldsomt minusfor sparebank

  6. Tjente fortsatt godt på økte renter