ASIA-KOMMENTAR: Gigantavtale klarte ikke å løfte børsen

Panasonic kjøper opp Sanyo for 46 milliarder kroner fra blant andre Goldman Sachs.

Publisert:

Panasonic har endelig fått tillatelse til å kjøpe Sanyo, etter å ha slitt med å få aksept for budet fra blant andre storaksjonæren Goldman Sachs, skriver Marketwatch.

Men torsdag ble det kjent at Goldman Sachs og de øvrige aksjonærene godtar Panasonics bud på 1,49 dollar (131 yen) per aksje. Det innebærer blant annet at Goldman får betalt omtrent 18,4 milliarder kroner for sin aksjepost.

- Dette viser at Goldman er i behov for kontanter og ønsker å vinne tilbake det man har tapt på investeringen raskt. Dette er en symbolsk hendelse i resesjonen. Den som har kontanter er den sterke, sier analytiker Shigeo Kikuchi hos Takagi Securities til Bloomberg.

På børsen blir ikke oppkjøpet feiret på noen som helst måte. Sanyo blir sendt ned 2,7 prosent til 129 yen, mens Panasonic sto uendret klokken 06.55 norsk tid.

Les også: Goldman Sachs velter Panasonic-bud og Panasonic sluker Sanyo

Venter rentekutt

Gigantavtalen får det meste av oppmerksomheten, men markedet preges også av praten om en eventuell rentenedsettelse i Japan.

- Investorene ser frem til et rentekutt. Dette gir markedet litt lettelse og stabilitet, sier fondsforvalter Kenji Tomida ved T&D Asset Management i Tokyo til Bloomberg.

Det er ventet at den japanske sentralbanken vil sette ned renten på fredag, noe som sender banksektoren opp på de asiatiske børsene.

Japans tredje største bank, Sumitomo Mitsui Financial Group steg mer enn 6 prosent på ryktene.

Følg de asiatiske børsene på E24 Børs!

Opp- og nedtur

De viktigste asiatiske indeksene har valgt forskjellig retning på torsdag.

Nikkei 225 endte til slutt opp 0,6 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong endte ned 0,9 prosent.

Kospi 200 i Sør Korea endte opp med en oppgang på smale 0,5 prosent.

Nedgang i USA

Det endte til slutt med nedgang på alle de tre toneangivende indeksene i USA.

Den tungtveiende Dow Jones Industrial falt 1,12 prosent til 8.824,34 poeng, mens den bredere S&P 500-indeksen ble senket 0,96 prosent til 904,42 poeng. Den teknologibaserte Nasdaq Composite endte med en nedgang på 0,67 prosent til 1.579,31 poeng.

Les mer: Børsfall i USA

Til E24-forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om