Aker BP kjøper Hess Norge

Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP har inngått avtale om å kjøpe Hess Norge for 16 milliarder kroner. Med på kjøpet får selskapet en skattefordel verdt 12 milliarder kroner.

KJØPER: Aker BP kjøper seg opp til 100 prosent eierskap i Valhall-feltet.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Sindre Hopland
Publisert:

Kjøpsavtalen mellom de to oljeselskapene innebærer at Aker BP blar opp 2 milliarder dollar, tilsvarende 16 milliarder kroner for kjøpet av Hess Norge.

Dette inkluderer Hess sine eierandeler på henholdsvis 64,05 prosent og 62,5 prosent i feltene Valhall og Hod.

De to selskapene samarbeider allerede på Valhall-lisensen, der Aker BP og Hess Norge allerede er enige om å bruke en alliansemodell for utbygging av Valhall Flanke Vest.

Aker BP er operatør på de to feltene, men kjøper seg nå opp til 100 prosent eierskap. Selskapet skriver at det i etterkant vil forsøke å selge eller bytte minoritetsinteresser i feltene til partnere som vil jobbe sammen med Aker BP.

Valhall-feltet som begynte å produsere allerede i 1982, forventes fortsette å produsere inntil minst 2050.

Hold deg oppdatert på Aker BP. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste Aker BP-nytt!

Overtar skattefordel

I tillegg får Aker BP overta en skatteposisjon som inkluderer et fremførbart underskudd. Dette har en verdi på halvannen milliard dollar.

Finansieringen av kjøpet skal gjøres via Aker BPs eksisterende bankfasilitet, i tillegg til at det trykkes opp nye aksjer.

Les også

2017 kan bli bunnåret for Aker Solutions: Må vinne 2018-kontrakter for minst 10 milliarder

I emisjonen på 500 millioner dollar, tilsvarende 4 milliarder kroner, vil Aker ASA og oljeselskapet BP tegne seg for en andel på henholdsvis 40 og 30 prosent.

Dette tilsvarer eierandelene de to har i dag i Aker BP.

Tegningskursen vil bestemmes gjennom en bokbyggingsprosess, men minimumsprisen er satt til 155 kroner.

Aker og BP garanterer i tillegg for at emisjonen blir gjennomført til denne minimumsprisen.

I en børsmelding skriver Aker BP at kjøpet vil gjøre selskapet sterkere på norsk sokkel, med henvisning til at både reserver og produksjon vil økes.

– Dette kjøpet av Hess Norge er nok et grep som en del av vår ambisjon om å vokse selskapet, sier styreformann Øyvind Eriksen i Aker BP.

Inkludert i kjøpet er reserver på 150 millioner fat oljeekvivalenter. Hess Norges andel av produksjonen fra feltene var i årets ni første måneder på 24.000 fat oljeekvivalenter per dag.

saken fortsetter under

Styreformann Øyvind Eriksen i Aker BP.

Varsler økt utbytte

Eriksen sier videre at investeringen gjør at utbyttet kan økes til 350 millioner dollar per år med den første økningen ventet i fjerde kvartal 2017.

Les også

«minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!»

– Kjøpet av porteføljen gir Aker BP en dypere eksponering mot et av våre kjerneområder, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.

– Vi fortsetter vår suksess gjennom vårt salgsprogram, der vi fokuserer på å bygge en portefølje med prosjekter som har høyere avkastning, og som ikke er like avhengig av oljeprisen, sier Hess' globale direktør John Hess i en pressemelding.

Hess er et globalt energiselskap med hovedkontor i New York, og også en av de betydeligste spillerne i den amerikanske skifersektoren.

Selskapet er inne på eiersiden blant annet i skiferfeltene Bakken, Three Forks og Utica i Ohio, og har en markedsverdi på 18,3 milliarder dollar (146,3 milliarder kroner).

Kjøpet er avhengig av godkjennelse av myndighetene, deriblant olje- og energidepartementet. Planen er fullføring innen utgangen av 2017.

- Aker BP er et spennende og ambisiøst selskap som viser stor vilje til å skape aktivitet og verdier på norsk sokkel. Det gleder meg. Departementet vil gå i gang med behandlingen av overdragelsen så snart den er innsendt, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i en kommentar.

Les også

Aker-sjefen tror ikke oljeuroen forsinker oppturen: – Ingenting som tyder på det

Les også

Oljeuro senket Akers verdier med 3,8 milliarder

Les også

Lundin-sjefen: Gigafelt kan kutte mer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. – Et meget godt kjøp

 2. Betalt innhold

  Aker BP blir eneeier på Valhall-feltet

 3. Aker BP har kjøpt og kjøpt, men nå må de faktisk selge

 4. Aker BP kan doble produksjonen

 5. – Både Aker-bedrifter og andre kan glede seg til store oppdrag