Aker Solutions med gigantkontrakt, men vil ikke røpe kundens navn

Aker Solutions leverer et større overskudd enn ventet i tredje kvartal, men inntektene falt. Samtidig som selskapet offentliggjør de siste regnskapstallene varsler de også om en milliardkontrakt på undervanns styrekabler.

TREDJE KVARTAL: Aker Solutions legger frem kvartalstall fredag. Dette er selskapets konsernsjef, Luis Araujo.
Publisert:

Oljeservicekonsernet Aker Solutions slapp fredag morgen resultatene for tredje kvartal.

De viser et fall i omsetningen fra 5,99 til 5,42 milliarder kroner og et fall i brutto driftsresultat (EBITDA) fra 477 til 401 millioner kroner. Samtidig økte resultat etter skatt så vidt fra 120 til 124 millioner kroner.

Mens inntektene lå under analytikernes forventning på 5,54 milliarder, lå EBITDA over forventningen på 361 og resultat etter skatt på 44 millioner, viser konsensustall fra SME/TDN Finans.

Samtidig varsler Aker Solutions om at selskapet har fått en storkontrakt på 1,6 milliarder kroner for å levere 250 kilometer styrekabler (umbilicals) til en hemmelig kunde.

Kablene skal koble en undervannsinstallasjon til en eksisterende plattform og sørge for overføring av data, strøm og væsker.

Det skriver selskapet i en egen melding, der det kommer frem at partene er enige om å ikke offentliggjøre hvilket felt eller selskap kunden er.

Arbeidet skal ledes fra Oslo og utførelsen skal skje på selskapets anlegg for produksjon av styrekabler i Moss og leveres mot slutten av 2018.

– Vi er beæret til å ha blitt valgt til å jobbe på dette prosjektet, som er banebrytende når det kommer til størrelse og teknologi i umbilicals-systemet, sier Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions, i meldingen.

Under kvartalspresentasjonen lovet Araujo å komme tilbake med kunde- og prosjektnavn når det er avklart, men nå vil han ikke røpe hvilken region det er snakk om en gang.

Fra analytikerhold ble det imidlertid spekulert i at kontrakten trolig er for andre fase av det gigantiske gassfeltet Zohr offshore Egypt, og nyhetsbyrået Bloomberg har fredag rapportert det samme (kan kun leses via abonnementstjenesten deres).

Baker Hughes General Electric meldte i september at de hadde blitt tildelt kontrakten for subsea-produksjonssystemene.

I juni i fjor meldte Aker Solutions at de hadde vunnet umbilicals-kontrakten for første fase av feltutbyggingen, og den kontrakten alene skal være verdt en milliard kroner for Aker Solutions.

Les også

Aker Solutions nedbemanner inntil 70 stillinger

Varsler enda mer effektivisering

Aker Solutions har lenge arbeidet med et internt effektiviseringsprogram kalt «The Journey». Bak det noe abstrakte navnet ligger et mål om å forbedre kostnadseffektiviteten i konsernet med minst 30 prosent, sammenlignet med nivået i 2015.

Fredag kommer selskapet med to oppdateringer:

  • Selskapet hevder nå at de har fullført 90 prosent av arbeidet i effektiviseringsprogrammet
  • Man trapper nå opp planen med å sette et mål om en ytterligere forbedring på minst 20 prosent innen 2021, utover den effektiviseringen som allerede lå i planen.

– Vi demonstrerer en konsistent sterk gjennomføring kvartal for kvartal og vi tjener på den nådeløse innsatsen for stadige forbedringer (...) Dette arbeidet støtter opp om marginene våre når vi møter et marked med stadig usikkerhet, sier Luis Araujo.

Selv om kostnadsprogrammet måler effektivitetsforbedringer, illustrerte Aker Solutions-sjefen i april i fjor hva det opprinnelige sparemålet på 30 prosent betyr:

– Gitt kostnadsnivået vårt i 2015 gir dette en potensiell forbedring på minimum ni milliarder kroner innen utgangen av 2017, sa Araujo med referanse til driftskostnadene på 30 milliarder i 2015.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Seks avgjørende måneder

Både Aker Solutions og andre leverandørbedrifter står nå foran en svært spennende periode igjen etter et par tøffe år.

For etter å ha blitt tildelt en rekke såkalte Feed-kontrakter (forberedende planlegging og ingeniørarbeid), venter de spent på om oljeselskapene går videre med prosjektene og hvem som får kontraktene.

E24 skrev i juli hvordan Aker Solutions i første halvår hadde sikret seg totalt 71 nye Feed-kontrakter og at de måtte oppbemanne avdelingen for å holde tritt med alle ordrene som kom inn. Nå opplyser Aker Solutions at de at de i tredje kvartal har fått 13 slike kontrakter til.

Med 84 Feed-kontrakter hittil i år er den gamle rekorden på 81 kontrakter for hele 2016 slått med drøye to måneder igjen av året. Luis Araujo venter nå spent på om Feed-kontraktene vil føre at Aker Solutions også for fortsette å jobbe med ombyggingsprosjektene (brownfield) eller de nye utbyggingene (green field) som de nå er med på å utrede:

– Den sterke etterspørselen etter vår front-end engineering (Feed) bør ses som en indikasjon på en økende aktivitet fremover (...) Vi forventer at flere viktige brownfield- og greenfield-prosjekter tildeles internasjonalt over de neste seks månedene i både Subsea- og Field Design-segmentene, sier Araujo.

Slapp ordreinngang

Aker Solutions fikk i tredje kvartal nye ordrer på 2,6 milliarder kroner, noe som er det laveste vi har sett fra konsernet på lenge.

Samtidig er det noen lyspunkt, selv om ordreboken har fortsatt å krympe fra 31,7 i tredje kvartal i fjor til 27,2 milliarder nå.

Aker Solutions fikk ordre fra Shell på ombygginger og vedlikehold på Nyhamna og Draugen, samt Statoil på Troll-feltet.

Les også

Aker Solutions nedbemanner inntil 70 stillinger

Les også

Oljemarkedet er fortsatt tøft – men det renner inn med en spesiell type oppdrag

Les også

Tungt resultatfall for Aker Solutions

Publisert:

Her kan du lese mer om