Mowi med milliardfall i andre kvartal, dropper utbytte

Verdens største lakseoppdretter Mowi leverer et operasjonelt driftsresultat som er over en milliard kroner lavere enn på samme tid i fjor. Årsaken er lavere laksepriser og globale smittetiltak som følge av coronakrisen.

STORFISK: Milliardæren John Fredriksen er storeier i verdens største lakseoppdretter Mowi.

REUTERS/Ints Kalnins, Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Camilla Knudsen
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Mowi mer enn halverer det operasjonelle driftsresultatet til 99 millioner euro, i overkant av en milliard kroner fra 211 millioner euro på samme tid i fjor.

I en oppdatering fra juli varslet laksegiganten et operasjonelt driftsresultat på 96 millioner euro. Det var da rundt 25 prosent bedre enn analytikerne hadde fryktet, ifølge Infront.

«Mowi sine resultater i andre kvartal ble betydelig påvirket av lavere laksepris som følge av Covid-19 og omfattende smittereduserende tiltak verden over», forklarer selskapet.

På grunn av usikkerheten rundt coronapandemien, utsatte Mowi i første kvartal beslutningen om utbytte til andre kvartal, men heller ikke nå tør styret å betale utbytte.

«Utbytte til aksjonærene er en vesentlig del av Mowis finansielle strategi. På samme tid er det avgjørende viktig å ha en sterk balanse, spesielt i lys av den pågående Covid-19-pandemien. Styret har derfor vedtatt å ikke dele ut utbytte for første og andre kvartal», heter det i meldingen fra Mowi.

Inntektene i andre kvartal falt til 911 millioner euro fra 1,02 milliarder i tilsvarende kvartal i 2019. Etter skatt har selskapet et overskudd på 54 millioner euro, ned fra 140 millioner i fjor. Resultatet trekkes ned av verdijustering på fisken (biomassen) på 42 millioner euro.

Les også

Les også: Svakeste sommerpris på laks på fem år: Rammes av corona og varmt vær

Venter lavere slaktevolum i 2020

Totalt slaktet Mowi 104.303 tonn i kvartalet, rundt to tusen tonn over kvartalsprognosen.

Mowi kutter forventet slaktevolum for 2020 med 8.000 tonn til 442 000 tonn på grunn av biologisk utfordringer i Skottland.

– Til tross for betydelige markeds- og logistikkutfordringer i kjølvannet av Covid-19, har vi klart å holde driften i gang tilnærmet som normalt, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim i meldingen.

– Vi har iverksatt en rekke smittevernstiltak for å hindre spredning av viruset. Våre ansattes ve og vel er alltid første prioritet. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for opprettholde produksjonen og på samme tid ivareta våre ansattes helse og sikkerhet, legger han til.

Mowi påpeker at Kontali Analyse venter en vekst i det globalt volum på fire prosent i år og én prosent neste år, noe som normalt ville støtte sterke laksepriser.

«Covid-19-pandemien har imidlertid betydelig innvirkning på markedsdynamikken og priser på kort sikt. Styret er fortsatt sterk i troen på positive utsikter for industrien på lang sikt, og for Mowi spesielt.»

Les på E24+

Les også: (+) Ingen grunn til å bite på Bakkafrost-kroken ennå

Nedbemanning på ti prosent

Styret i Mowi innfører nå et produktivitetsprogram hvor målet er å redusere antall ansatte med ti prosent innen 2024.

Mowi understreker at lønnskostnaden etter fôr er den største kostnaden for selskapet.

– Det blir svært viktig å redusere kostnader fremover. Dette vil vi gjøre gjennom automatisering, digitalisering, forbedring av produksjonsprosesser og tilpasning av organisasjonen. Mowis strategi er fremdeles å vokse, og målet er å være netto jobbskaper også i fremtiden, sier Vindheim.

Selskapet hadde rundt 15.000 ansatte ved utgangen av 2019, ifølge selskapets årsrapport. Basert på det tallet kan 1.500 jobber i selskapet bli rammet av den planlagte nedbemanningen.

Mowi har en markedsverdi på 96 milliarder kroner etter et børsfall på 18 prosent så langt i år, og er dermed børsens sjette største selskap. Milliardæren John Fredriksen er hovedeier.

Her finner du meldingen fra Mowi
Les også

Les om juli-oppdateringen her: Mowi-resultatet halvert – bedre enn analytikerne fryktet

Les på E24+

Les også: (+) Milliardunderskudd for Møgster-familien. Dette er mye av forklaringen.

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Mowi
 3. Regnskap og resultater
 4. Resultatrushet
 5. Laks
 6. Oppdrettsnæring
 7. Utbytte
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Mowi-sjefen om historisk kronesvekkelse: – Vi fikk ikke være med på reisen

 2. Bakkafrost med bratt fall i driftsresultatet, ser økt slakt i 2021

 3. Mowi-resultatet halvert – bedre enn analytikerne fryktet

 4. Annonsørinnhold

 5. Salmars driftsresultat faller mindre enn ventet

 6. Mowi venter bratt fall i driftsresultatet i tredje kvartal