Norske Skog vil tilbake på Oslo Børs

Etter konkurs, gjeldsopprydding og et år med positive resultatutvikling, sikter Norske Skog mot kapitalmarkedene igjen.

MILLIARDRESULTAT: Konsernsjef Sven Ombudstvedt presenterte Norske Skogs årsrapport onsdag.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
Publisert:,

Først skal selskapet låne penger i obligasjonsmarkedet. Det er også aktuelt med en retur til Oslo Børs, ifølge konsernsjef Sven Ombudstvedt.

– Selskapet ønsker å se på den muligheten, og hvis kapitalmarkedene er åpne for det kommer vi nok til å gjøre det, sier han til E24, etter presentasjonen av årsrapporten for 2018.

Tidspunktet for en mulig børsretur er tidligst til høsten, ifølge Ombudstvedt, som understreker at det avhenger av markedene.

Les også

Konsernsjefen i Norske Skog fratrer etter uenigheter med styret

– Egentlig så fort det lar seg gjøre, men markedene bestemmer, sier han.

– Jeg tror det er formålstjenlig å ha norske eiere, og kanskje flere norske eiere, som har en langsiktig interesse av vår suksess, sier Norske Skog-sjefen.

Gjeldskrise

Det har gått litt mer enn et år siden løsningen på Norske Skogs gjeldskrise, der London-fondet Oceanwood kjøpte papirprodusentens fabrikker.

Det skjedde etter en lang prosess for å restrukturere Norske Skog, etter at selskapet hadde slitt tungt økonomisk i flere år, på grunn av fallende papirmarkeder og høy gjeld.

– Oceanwood er positive til å være med videre, men også til ha med sterke norske eiere. De har alltid ønsket det, også i restruktureringsprosessen, sier Norske Skog-sjefen.

Sven Ombudstvedt er tilbake i sjefsstolen etter at Niels Petter Wright sluttet på dagen som konsernsjef i mars, på grunn av uenighet med styret. Wright hadde da vært Norske Skog-sjef i knappe fire måneder.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Er virkelig Gjelsten og Hagens kreftdrøm noe å satse på?

Ombudstvedt er i tillegg styreleder i Norske Skog. Han var også konsernsjef i perioden fra 2010 til han gikk på dagen i mai 2017.

Resultathopp

Selskapet kan vise til en forbedring i resultatene i 2018 sammenlignet med året før, ifølge årsrapporten onsdag.

  • Driftsinntektene endte på 12,64 milliarder kroner, opp fra 11,52 milliarder i 2017, mens brutto driftsresultat steg til 1,03 milliarder kroner fra 702 millioner kroner.
  • Nederst i regnskapet fikk selskapet et nettoresultat på 1,53 milliarder kroner, mot et underskudd på 3,55 milliarder i 2017.

– Effekten av omstillingen kommer nå, også gjennom resultatene, sier Norske Skog-sjefen.

Med oppryddingen i gjeldssituasjonen fikk Norske Skog en sterkere finansiell stilling. Ifølge selskapet driver det nå syv lønnsomme papirfabrikker med en samlet produksjonskapasitet på 2,7 millioner tonn.

Selskapet hadde ved utgangen av fjoråret en netto rentebærende gjeld på 2,27 milliarder kroner, ned fra 5,72 milliarder ett år tidligere.

– Det er lave renter, og overkommelige nivåer, sier Ombudstvedt.

Les også

Norske Skog-sjefen går på dagen etter uenighet

Les også

Niels Petter Wright blir ny Norske Skog-sjef

Her kan du lese mer om